Saratelele Bunicii

Complexitate
redusa
Saratelele Bunicii

Ingrediente

  • 1 kg faina
  • sare dupa cum credeti ca le vreti de sarate
  • 600 g unt
  • 3 lingurite scuturate de drojdie
  • 6 galbenusuri
  • (albusele se pastreaza la congelator ptr o viitoare folosinta)
  • smantana cat cuprinde ca sa iasa un aluat moale, matasos, usor de manevrat (mie mi-au intrat 4 linguri cu varf, dar asta nu inseamna ca este cantitatea exacta)
  • 1/4 lingurita zahar

Mod de preparare

Se pune faina in vasul in care framantati si se amesteca cu sarea. Drojdia se pune in cateva linguri de apa (4) si se lasa cateva minute, apoi se amesteca ca sa se topeasca, se pune zaharul din reteta si se ia din faina putin, se amesteca si se formeaza maiaua.

Intre timp se pune untul in faina si se freaca cu palmile ca sa se incorporeze untul in faina, in asa fel incat sa aibe aspectul de faramituri. Se adauga apoi drojdia dospita si galbenusurile si 2 linguri cu varf de smantana. Se framanta putin, apoi daca este cazul se mai adauga tot cate o lingura (nu chiar cu varf) de smantana pana se obtine aluatul dorit.

Se scoate din vasul de framantat, se pune pe blatul de lucru, se mai framanta 2-3 minute si se lasa la dospit (nu o sa creasca mult dar devine aluatul mai pufos). Se intinde foaie groasa de 3/4 cm, cu un cutit se fac linii pe suprafata lui apoi se decupeaza forme rotunde cu ajutorul unui pahar, se aseaza pe tava apoi se ung cu albus de ou si se presara chimen deasupra.

Se coc la foc mediu pana prind o culoare aurie... se servesc cu bere sau vin.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura Fanta
3
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Prajitura cu Branza de Vaci
4
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
5
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Parteneri
Desert prajitura cu crema de merisoare si ciocolata alba
Bucataras.RO

Desert prajitura cu crema de merisoare si ciocolata alba

Desert prajitura cu crema de merisoare si ciocolata alba
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola