Saratelele Bunicii

Complexitate
redusa
Saratelele Bunicii

Ingrediente

  • 1 kg faina
  • sare dupa cum credeti ca le vreti de sarate
  • 600 g unt
  • 3 lingurite scuturate de drojdie
  • 6 galbenusuri
  • (albusele se pastreaza la congelator ptr o viitoare folosinta)
  • smantana cat cuprinde ca sa iasa un aluat moale, matasos, usor de manevrat (mie mi-au intrat 4 linguri cu varf, dar asta nu inseamna ca este cantitatea exacta)
  • 1/4 lingurita zahar

Mod de preparare

Se pune faina in vasul in care framantati si se amesteca cu sarea. Drojdia se pune in cateva linguri de apa (4) si se lasa cateva minute, apoi se amesteca ca sa se topeasca, se pune zaharul din reteta si se ia din faina putin, se amesteca si se formeaza maiaua.

Intre timp se pune untul in faina si se freaca cu palmile ca sa se incorporeze untul in faina, in asa fel incat sa aibe aspectul de faramituri. Se adauga apoi drojdia dospita si galbenusurile si 2 linguri cu varf de smantana. Se framanta putin, apoi daca este cazul se mai adauga tot cate o lingura (nu chiar cu varf) de smantana pana se obtine aluatul dorit.

Se scoate din vasul de framantat, se pune pe blatul de lucru, se mai framanta 2-3 minute si se lasa la dospit (nu o sa creasca mult dar devine aluatul mai pufos). Se intinde foaie groasa de 3/4 cm, cu un cutit se fac linii pe suprafata lui apoi se decupeaza forme rotunde cu ajutorul unui pahar, se aseaza pe tava apoi se ung cu albus de ou si se presara chimen deasupra.

Se coc la foc mediu pana prind o culoare aurie... se servesc cu bere sau vin.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase

Reteta simpla si delicioasa de batoane de mozzarella pane, crocante la exterior si cu branza topita la interior. Ingrediente,...

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase
Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Cele mai apreciate rețete
Salata asortata de iarna - o muratura delicioasa
2
Conserve, muraturi

Salata asortata de iarna - o muratura delicioasa

Salata asortata de iarna este o muratura pe care o pregatesc in fiecare an, deoarece se insoteste foarte bine cu fripturi,...

Salata asortata de iarna - o muratura delicioasa
Gogosari in sos de mustar cu otet
3
Conserve, muraturi

Gogosari in sos de mustar cu otet

Gogosari in sos de mustar cu otet
Prajitura cu Branza de Vaci
4
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Zacusca de vinete cu ciuperci
5
Conserve, muraturi

Zacusca de vinete cu ciuperci

Zacusca de vinete cu ciuperci
Parteneri
Tarta spiralata cu legume
Bucataras.RO

Tarta spiralata cu legume

retete pascale Pentru masa de Paște cred că ar fi foarte potrivită și această tartă, care e delicioasă.  E ceva...

Tarta spiralata cu legume
Placinta quatro formaggi
Culinar.RO

Placinta quatro formaggi

Am facut Pizza quatro formaggi dar aceasta placinta, are un gust senzational.

Placinta quatro formaggi
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia