Rugelach

Complexitate
redusa
Rugelach

Ingrediente

  • 2 1/4 cups de faina (285 gr + 1 lingura) si ceva in plus pentru blatul de lucru
  • 1 lingura zahar
  • praf de sare
  • 2 batoane de unt (225 gr)
  • 8 oz cream cheese (225 gr)
  • 2 linguri de smantana sau iaurt grecesc
  • 2 oua pentru uns
  • zahar demerara zahar brun (firicele nelipicioase) ptr decor
  • Umplutura
  • 3/4 cup stafide (o cana de 250 ml plina pe 3/4 cu fructe) apa cat sa acopere stafidele
  • 4 linguri de zahar (brun ar fi ideal)
  • vanilie dupa gust
  • 1 cup nuci (o cana de 250 ml plina cu nuci pisate)
  • 1/2 cup gem de caise (de casa ptr ca cel din alimentara contine pectina chimica si se lichefiaza la caldura cuptorului)
  • 1/2 lingurita de scortisoara

Mod de preparare

Faina se amesteca cu zaharul si praful de sare. Untul se feliaza si se adauga peste faina dupa care, cu ajutorul degetelor, frecam pana obtinem o compozitie faramicioasa (ca si faramiturile de paine).

Se adauga deasupra cream cheese si smantana (iaurt) dupa care se framanta bine sa obtinem un aluat omogen. Cine doreste si are food processor poate prepara aluatul in acesta.

Se scoate aluatul din vas (food processor) , se aseaza pe blatul de lucru infainat si se mai framanta 1 minut. Aluatul va fi lipicios daca il framantam mai mult. Se imparte in 4 bucati dupa care se intinde in 4 foi dreptunghiulare.

Fiecare foaie se imbraca in film alimentar si se pune la frigider pentru o ora sau doua.
Intre timp se prepara crema.

Stafidele se acopera cu apa, se adauga peste ele zaharul, vanilia si scortisoara si se pun la fiert. Le fierbem pana scade toata apa si stafidele devin caramelizate. In cazul in care a mai ramas putin lichid, se scurge.

Punem stafidele fierte in vas separat si lasam sa se racoreasca. Adaugam deasupra lor nucile pisate grosier si cu un blender plonjor transformam totul in pasta (pe cat este posibil). Se lasa la racit.
Se scoate tot cate o foaie de aluat din frigider si se unge cu 1/4 crema de stafide, se ruleaza si se impatura inapoi in filmul alimentar.

Se pune la frigider si se scoate a doua foaie dupa care procedam la fel ca mai sus. Cand am terminat de umplut toate patru foile le lasam inca o ora la frigider. Se scot pe rand tot cate un rulou, se feliaza la 1, 5 cm si se aseaza pe o tava de copt cu terminatia (lipitura) dedesubt.

Ouale se sparg, se bat bine, se amesteca cu 1-2 linguri de apa si ungem prajiturelele. Deasupra presaram zaharul brun si le introducem la cuptorul preancalzit la foc putin mai maricel (375 f sau190 c).
Cand sunt aurii spre brun se indeparteaza din cuptor, se pun pe un gratar sa se raceasca, se pudreaza cu zahar vanilat si se servesc reci. Langa un ceai sant nemaipiomenit de bune..

Nota ... Aceste rugelach sunt niste prajiturele pe care vrei sa le pui de sarbatori (si numai) pe orice platou cu dulciuri. In general rugelach se prepara in forma de cornulete dar si varianta "rulada" este preparata. Imi place mai mult forma asta din cauza aspectului final, (e mai frumos Wink Very Happy).

Am mancat de-a lungul anilor fel de fel de umpluturi la aceste rugelach dar totusi, cele mai renumite si "de baza" daca se poate spune asa sunt: cream de stafide si nuci (cea pe care am sa o prezint), crema de caise si ciocolata.

Daca nu sunteti sclavele retetelor si va place sa va jucati putin cu ingredientele puteti jongla bine la umplutura ... inventivitatea este mare Wink Very Happy ... Deci, acuma, banala crema de stafide/nuci.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase

Reteta simpla si delicioasa de batoane de mozzarella pane, crocante la exterior si cu branza topita la interior. Ingrediente,...

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase
Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Cele mai apreciate rețete
Remo
2
Dulciuri

Remo

Remo
Ardei cu Varza - Muratura
3
Conserve, muraturi

Ardei cu Varza - Muratura

Ardei cu Varza - Muratura
Carne de Pui in Untura
5
Parteneri
Mini tarte cu verdeturi de primavara, ciuperci si tofu
Bucataras.RO

Mini tarte cu verdeturi de primavara, ciuperci si tofu

Un aperitiv de post, potrivit pentru cina, sau chiar pachetelul de scoala/servici. Am folosit aluat gata preparat de post,...

Mini tarte cu verdeturi de primavara, ciuperci si tofu
Placinta quatro formaggi
Culinar.RO

Placinta quatro formaggi

Am facut Pizza quatro formaggi dar aceasta placinta, are un gust senzational.

Placinta quatro formaggi
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia