Placinta taraneasca cu prune si crema de nuci

Portii
8
Timp pregatire
110 minute
Timp coacere
40 minute
Complexitate
medie
Placinta taraneasca cu prune si crema de nuci

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 500 de grame făină
  • 25 de grame drojdie
  • 2 linguri ulei
  • 1 linguriță sare
  • 2 ouă
  • 70 ml apă călduță
  • 150 ml apă rece
  • 2 lingurițe zahăr
  • semințe de in
  • Pentru umplutura:
  • 15 prune
  • Zahăr
  • Condimente pentru prăjituri
  • Pesmet
  • Pentru crema de nuci:
  • 15 nuci
  • 100 de grame smantana fermentata
  • Miere
  • Rom

Mod de preparare

Cum ultimele prune nu trebuiau ratate, m-am gândit să le folosesc ca și umplutura la un aluat de plăcintă rustic și să le asociez cu o cremă improvizată, iar rezultatul a fost pe măsură!
Pentru aluat, turnam într-un vas mare 150 de ml apă rece, adăugăm sarea, o linguriță zahăr, uleiul și un ou bătut , amestecăm bine. Separat, dizolvam drojdia în apa călduță, adăugăm o linguriță zahăr, puțină făină și o lăsăm la dospit câteva minute.
Când a dospit, adăugăm făina și drojdia peste restul ingredientelor.
Frământăm un aluat neted și nelipicios.
Îl lăsăm la dospit o oră și jumătate.
Pentru umplutura, scoatem samburii din prune, le feliem în jumătăți, le amestecăm intr-un recipient cu condimente și zahăr după gust, le lăsăm deoparte.
Când a dospit aluatul, îl împărțim în două, întindem doua foi.
Prima foaie o așezăm într-o tavă rotundă cu diametrul de 26 cm, presaram puțin pesmet, adăugăm prunele, punem deasupra cea de-a doua foaie, facem o tăietură la mijloc, să iasă aburul, apoi ungem plăcinta cu gălbenuș de ou, presaram semințe și o coacem 40 de minute, la 180 de grade Celsius.
Pentru cremă, curatam nucile, prajim miezul cca. 5 minute într-o tigaie nonaderenta, le macinam.
Le amestecăm cu smantana fermentata, miere după gust și puțin rom.
Servim placinta calda sau rece cu crema de nuci alături!
Poftă buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Haiose

Haiose

Haiose
Biscuiti cu branza si chimen

Biscuiti cu branza si chimen

Biscuiti cu branza si chimen
Turta dulce cu mirodenii

Turta dulce cu mirodenii

Turta dulce cu mirodenii
Cele mai apreciate rețete
Cartofi cu Rozmarin, la Cuptor
1
Garnituri

Cartofi cu Rozmarin, la Cuptor

Cartofi cu Rozmarin, la Cuptor
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Friptura pomana porcului
3
Fripturi

Friptura pomana porcului

Friptura pomana porcului
Supa mexicana de rosii cu galuste de malai
5
Borsuri, supe, ciorbe

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai
Parteneri
Prajitura cu foi de zahar ars
Culinar.RO

Prajitura cu foi de zahar ars

Prajitura cu foi de zahar ars este la fel de buna precum arata. Prajitura este perfecta pentru Craciun, pentru orice masa de...

Prajitura cu foi de zahar ars
Turta dulce
Gustos.RO

Turta dulce

Turta dulce