Placinte cu spanac si branza

Portii
12
Timp pregatire
80 minute
Timp coacere
20 minute
Complexitate
medie
Placinte cu spanac si branza

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • -500 gr faina alba 000
  • -25 gr de drojdie proaspata sau 1 plic drojdie uscata
  • -1 lingura zahar (20gr)
  • -200 ml lapte/iaurt
  • -1 lingurita sare
  • -100 gr unt moale sau ulei
  • Pentru umplutura:
  • -200 gr branza telemea maruntita cu o furculita
  • -200 gr branza dulce
  • -500 gr spanac
  • -1 lingura ulei
  • -1 fir de usturoi verde
  • -1 legatura marar
  • Pentru uns: 1 ou
  • Extra: sa aveti pregatit inca vreo 50 -100 ml lapte si faina pentru presarat pe blatul de lucru

Mod de preparare

Pentru inceput incalzim putin 30 ml lapte in care punem zaharul si drojdia si se dizolva.
Intr-un castron mai mare cernem faina si adaugam sarea. In mijlocul ei formam o adancitura in care turnam amestecul de mai sus , restul de lapte sau iaurt , untul moale sau uleiul. Incepem sa framantam pana cand avem un aluat moale dar care se dezlipeste de pe maini. In functie de temperatura si de umiditate mai poate fi nevoie de putina faina sau lapte.
Cand aluatul este framantat bine (vreo 15 minute) si se desprinde de pe maini si de pe vas acoperim vasul cu o folie alimentara si cu un prosop curat si il lasam sa dospeasca intr-un loc caldut aproximativ 30 minute.

Pana cand aluatul dospeste ne ocupam de umplutura.
Spanacul spalat foarte bine il taiem cu un cutit in fasii subtiri (facem o gramajoasa de frunze si cu un cutit le taiem ). Usturoiul verde in taiem marunt.
Intr-o tigaie incinsa punem o lingura de ulei si adaugam spanacul, usturoiul si putina sare. Nu avem nevoie de foarte multa sare pentru ca am folosit branza telemea. Spanacul va incepe repede sa se inmoaie si sa lase putina zeama. Toata operatiunea dureaza maxim 5 minute. Lasam spanacul sa se raceasca.
Branza telemea o maruntim cu o furculita si o amestecam cu branza dulce. Aceasta compozitie eu am impartit-o in jumate.
Jumatate am lasat-o asa adica branza telemea si branza dulce ,iar cealalta jumatate am amestecat-o cu spanacul si cu frunze de marar taiate marunt.

Se intinde jumatate din aluat pe masa de lucru unsa cu ulei ,sau infainata. Se pune peste el spanacul amestecat cu branza,se presara peste tot aluatul. Se indoaie aluatul pe lungime pana la jumate apoi se aduce cealalta parte peste aluat astfel incat cele doua parti laterale sa se suprapuna putin, se obtine un dreptunghi. Taiem pe lungime fasii cam de 2,5 cm grosime. Fiecare fasie o rasucim si o asezam in tava tapetata cu hartie de copt.
Cealalta jumatate de aluat o intindem,trebuie sa aiba cam 0,5 cm grosime si o acoperim cu branza telemea amestecata cu cea dulce . Rulam aluatul si taiem rondele cam de 2,5 cm grosime. Le asezam pe tava tapetata cu hartie culcate.

Le mai lasam sa se odihneasca cam 20 minute ,timp in care preincalzim cuptorul la 180 grade.
Cu un ou batut ungem fiecare bucata de placinta inainte sa le dam la cuptor . Se coc la 180 grade timp de 20 minute.

Sunt perfecte de luat la serviciu , de servit calde sau reci .

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gem de gutui

Gem de gutui

Gem de gutui
Sarmalute asortate

Sarmalute asortate

Sarmalutele asortate, gatite lent intr-un sos bogat de rosii, te imbie cu arome divine si gusturi care te duc cu gandul la...

Sarmalute asortate
Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris
Cele mai apreciate rețete
Cozonac cu carne in foi de varza murata
2
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Peltea de gutui cu petale de trandafiri
4
Dulciuri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri
Salam de biscuiti
5
Dulciuri

Salam de biscuiti

Salam de biscuiti
Parteneri
Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Culinar.RO

Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Poate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...

Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Gustos.RO

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese, un desert rapid si delicios, perfect pentru orice ocazie. Incearca reteta...

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia