Placinte cu spanac si branza

Portii
12
Timp pregatire
80 minute
Timp coacere
20 minute
Complexitate
medie
Placinte cu spanac si branza

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • -500 gr faina alba 000
  • -25 gr de drojdie proaspata sau 1 plic drojdie uscata
  • -1 lingura zahar (20gr)
  • -200 ml lapte/iaurt
  • -1 lingurita sare
  • -100 gr unt moale sau ulei
  • Pentru umplutura:
  • -200 gr branza telemea maruntita cu o furculita
  • -200 gr branza dulce
  • -500 gr spanac
  • -1 lingura ulei
  • -1 fir de usturoi verde
  • -1 legatura marar
  • Pentru uns: 1 ou
  • Extra: sa aveti pregatit inca vreo 50 -100 ml lapte si faina pentru presarat pe blatul de lucru

Mod de preparare

Pentru inceput incalzim putin 30 ml lapte in care punem zaharul si drojdia si se dizolva.
Intr-un castron mai mare cernem faina si adaugam sarea. In mijlocul ei formam o adancitura in care turnam amestecul de mai sus , restul de lapte sau iaurt , untul moale sau uleiul. Incepem sa framantam pana cand avem un aluat moale dar care se dezlipeste de pe maini. In functie de temperatura si de umiditate mai poate fi nevoie de putina faina sau lapte.
Cand aluatul este framantat bine (vreo 15 minute) si se desprinde de pe maini si de pe vas acoperim vasul cu o folie alimentara si cu un prosop curat si il lasam sa dospeasca intr-un loc caldut aproximativ 30 minute.

Pana cand aluatul dospeste ne ocupam de umplutura.
Spanacul spalat foarte bine il taiem cu un cutit in fasii subtiri (facem o gramajoasa de frunze si cu un cutit le taiem ). Usturoiul verde in taiem marunt.
Intr-o tigaie incinsa punem o lingura de ulei si adaugam spanacul, usturoiul si putina sare. Nu avem nevoie de foarte multa sare pentru ca am folosit branza telemea. Spanacul va incepe repede sa se inmoaie si sa lase putina zeama. Toata operatiunea dureaza maxim 5 minute. Lasam spanacul sa se raceasca.
Branza telemea o maruntim cu o furculita si o amestecam cu branza dulce. Aceasta compozitie eu am impartit-o in jumate.
Jumatate am lasat-o asa adica branza telemea si branza dulce ,iar cealalta jumatate am amestecat-o cu spanacul si cu frunze de marar taiate marunt.

Se intinde jumatate din aluat pe masa de lucru unsa cu ulei ,sau infainata. Se pune peste el spanacul amestecat cu branza,se presara peste tot aluatul. Se indoaie aluatul pe lungime pana la jumate apoi se aduce cealalta parte peste aluat astfel incat cele doua parti laterale sa se suprapuna putin, se obtine un dreptunghi. Taiem pe lungime fasii cam de 2,5 cm grosime. Fiecare fasie o rasucim si o asezam in tava tapetata cu hartie de copt.
Cealalta jumatate de aluat o intindem,trebuie sa aiba cam 0,5 cm grosime si o acoperim cu branza telemea amestecata cu cea dulce . Rulam aluatul si taiem rondele cam de 2,5 cm grosime. Le asezam pe tava tapetata cu hartie culcate.

Le mai lasam sa se odihneasca cam 20 minute ,timp in care preincalzim cuptorul la 180 grade.
Cu un ou batut ungem fiecare bucata de placinta inainte sa le dam la cuptor . Se coc la 180 grade timp de 20 minute.

Sunt perfecte de luat la serviciu , de servit calde sau reci .

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
1
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Placinte cu carne
3
Aperitive

Placinte cu carne

Placinte cu carne
Nacreala cu spuma de pe zer
4
Gogosi umplute
5
Carte de bucate

Gogosi umplute

Descopera reteta perfecta de gogosi umplute! Afla cum sa pregatesti gogosi pufoase, cu umplutura delicioasa adaugata dupa...

Gogosi umplute
Parteneri
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Culinar.RO

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute