Painea cu Cartof

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • ! kg de faina tip 650
  • 0,5 kg de faina820
  • 650 de ml de zar
  • pesmet 100 gr drojdie de bere 35 gr
  • sare
  • apa, zahar o lingura
  • ulei 50 ml
  • Cartof 500 gr

Mod de preparare

Cu 12 ore inainte de a trece la framantat facem o maia cu jumatatea din cantitatea de drojdie putina faina o cana cu zar. Lasam de seara pana dimineata pentru a obtine o cantitate de acritura cat mai mare.

Faina cernuta si amestecata intr-un vas in care sa putem framanta punem si pesmetul si incalzim zarul si la un litru de apa. Fierbem cartofii si facem un piure pe care trebuie sa-l lasam la racit.

In vasul de framantat avem fainurile, spargem in mijloc si venim cu maiaua gata facuta, restul de drojdie zazarul uleiul si o cana de zar si mai facem o mica maia. Sare de jur inprejurul vasului atat cat consideram necesar si aducem pire ul si l v om adauga peste maiaua a doua.

Folosim la framantat cantitatea de zar si daca mai este nevoie mai adaugam apa calda, Temperatura aluatului sa fie la 40 de grade>

Timp de dospire la loc caldut si invelit aproape o ora in care pregatim tavile, precum si cuptorul la 230-240 de grade. Este un raport direct proportional cu calitatea fainii folosite la reteta.
Dupa dospire se trece la dizizare si modelare urmand o alta predospire.

Dupa predospire se spoieste dupa caz si nevoie, se cresteaza si se baga la cuptor.
Timpul de coacere, in jur de 50 min
Modelata in fel si fel de moduri da nastere la atatea feluri de produse la cat nici nu ne am inchipuit noi. La rang de cinste este painea mare dubla cum o mai numesc brutarii.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii
Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa

Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa

Omleta cu legume, perfecta pentru un mic dejun satios sau o cina rapida. Se prepara usor, din ingrediente simple, si poate fi...

Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa
Prajitura pufoasa cu piersici

Prajitura pufoasa cu piersici

Prajitura pufoasa cu piersici proaspete, perfecta pentru vara.

Prajitura pufoasa cu piersici