Paine Taraneasca

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • - 1 kg de faina de grau tip 650
  • - apa
  • - sare
  • - drojdie

Mod de preparare

Cu 6 ore inainte de a framanta facem intr-un castonel o cana de faina cu o cana de apa calduta (de vara) de paine mestecam bine sa fie destul de omogena.

Lasam aproape 2 ceasuri bune la loc caldut si acoperit.
Onuca de drojdie data in doua si inca o cana de faina ne va fi indeajuns sa facem maiaua.

Prima compozitie o denumim bass iar dupa 2 ore trecem sa facem maiaua. Drojdia cu putina apa calduta, mestecata bine pusa peste bass, venim si cu faina si facem un aluat moale pe care il lasam alte doua ore la dospit.

Cu maiaua obtinuta cu cealalta cantitate de drojdie si cu restul de faina facem un aluat mai consistent de cat maiaua pe care il lasam la dospit aproape o ora.

Incalzim cuptorul la o temperatura de 240 de grade Celsius iar intre timp pregatim tavile, le curatamsi le ungem dupa care le tapetam cu faina sa nu se prinda painea de tava. Din acest aluat astfel obtinut in raport de maiestria noastra v-om obtine o gama larga de produse de panificatie inclusiv painea taraneasca.

Dupa modelare asezam painea in tavi si o lasam iar la dospit 25 de min.
Laintroducere in cuptor o spoim cu bulamaci (faina fiarta in apa, 15 % faina la un kg de faina).
Coacerea va dura 50-55 de minute daca temperatura a fost optima
Va rezulta un produs de calitate superioara datorita acriturii obtinute in mod natural, a fermentarii indelungate si a eliminarii aproape intotalitate a bioxidului de carbon, un produs complet natural daca stam sa ne gandim, un produs rezistent in timp, cu o porozitate uniforma

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta

Covrigii cu mac si sare sunt o alegere populara pentru micul dejun, gustare sau chiar o rontaiala rapida in timpul zilei....

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta
Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga
Sarmale de post cu ciuperci

Sarmale de post cu ciuperci

Sarmale de post cu ciuperci
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
2
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Prajitura cu Branza de Vaci
3
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Dovlecei umpluti - reteta practica si rapida
4
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Dovlecei umpluti - reteta practica si rapida

Acesti dovlecei sunt umpluți cu un amestec bogat de piept de pui, cascaval, mozzarella, ciuperci, bacon si ierburi...

Dovlecei umpluti - reteta practica si rapida
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Chec cu portocale
Culinar.RO

Chec cu portocale

Un chec foarte gustos care a disparut mult mai repede decat m-as fi asteptat. Este cu suc de portocale in compozitie si...

Chec cu portocale
Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos
Gustos.RO

Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos

Incearca o reteta usoara de cozonac pufos de post in doua culori, cu aluat simplu si cu cacao. Un desert delicios si aromat,...

Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos