Paine Mestesugareasca

Complexitate
redusa
Paine Mestesugareasca

Ingrediente

  • -6 1/2 cani faina sau 3 1/2 cani faina integrala + 3 cani faina alba
  • -3 cani apa calduta
  • -1 1/2 lingura drojdie granulata
  • -1 lingurita sare

Mod de preparare

Alegeti un bol de plastic mai mare la care sa aveti capac si in care puneti toata faina cernuta. Vasul sa fie maricel ca aluatul isi dubleaza bine volumul si nu trebuie impiedecat sa creasca.

Separat, amestecati drojdia si sarea in apa calduta, omogenizati putin, fara a insista prea mult. Nu trebuie sa asteptati sa se dizolve complet ingredientele, iar daca mai raman granule de drojdie nu este nimic.

Turnati treptat compozitia lichida peste faina si amestecati cu o lingura de lemn pana se incorporeaza bine. Aluatul trebuie sa ramana mai moale si nu necesita sa fie framantat cu mana. Arata ca un aluat de blat mai tare.

Acoperiti cat puteti de bine cu capac si lasati vasul circa 2 ore la temperatura camerei, apoi il dati la frigider. Aici are loc maturizarea aluatului si cu cat sta mai mult in frigider, cu atat va fi mai delicioasa painea. Ea poate sta in frigider de la cateva ore, peste noapte sau pana la 14 zile.

Prin urmare, cand aveti pofta de paine calda sau aveti timp la dispozitie, scoateti cu mainile bine infainate aluatul din vas pe masa infainata si ea. Dati-i repede forma dorita - paine rotunda, franzela, bagheta, etc, fara sa framantati si fara sa-i faceti aluatului multe cute pentru ca ele vor crapa in cuptor.

Puneti aluatul modelat intr-o forma tapetata cu hartie de copt si lasati-l circa 10 min la odihna, la temperatura camerei. Nu ungeti cu nimic, nici forma, nici hartia pentru ca painea nu se va lipi de ele. In acest timp preincalziti cuptorul la temperatura mare (230 grade).

Crestati aluatul in ce forma doriti - cruce, linii in diagonala, etc cu lama unui cutit. Dati la cuptorul bine incins, pe gratarul din mijloc, pe care ati intins o folie de aluminiu si peste care asezati forma, punand in acelasi timp, dedesubtul gratarului, un vas plin cu apa. Astfel, in cuptor, de jos in sus, vom avea: o tava goala a aragazului in care punem vasul cu apa, un gratar la mijlocul cuptorului, pe care este intinsa o folie de aluminiu peste care este pusa tava cu aluatul de paine.

In felul acesta in cuptor vom avea abur, dar care nu va ajunge direct pe tava si nu va influenta coacerea painii in partea ei de jos.
Aburul degajat pe timpul coacerii va face painii o coaja mai buna si miezul mai umed, dar deloc clicos.

Coaceti la foc mare, aproximativ 45 min sau pana ce este coapta, bine rumenita spre maronie si coaja suna tare si a gol daca este lovita putin. Scoateti din cuptor, lasati cateva minute sa se racoreasca, apoi lasati-o la racit complet, pe un gratar.
Nu necesita acoperire cu prosop.
nu spalati bolul dupa ce ati scos din el aluatul.
Este recomandat sa faceti un alt aluat pentru urmatoarea paine, in acelasi vas, in care mai sunt ramasite de aluat dospit de la painea precedenta.
Daca veti proceda astfel o sa constatati ca de fiecare data painea este tot mai buna ca cea pregatita inainte.

Se pot adauga seminte, masline, frunze uscate sau orice vreti pentru arome in momentul in care se modeleaza aluatul.

Din acest aluat puteti aII furaaII putin si sa va faceti repejor, asa de pofta, cateva placinte cu branza, varza calita, magiun, gem, etc sau cu ce vreti voi si sa le prajiri in putin ulei.

Daca va este de ajutor, intrati aici;
http: //www. Youtube. Com/watch? v=jfjzpm-_2-m

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci
Salata de cartofi Olivier

Salata de cartofi Olivier

Aceasta salata combina cubulete de cartofi, morcovi, carne fiarta (vita sau pui), castraveti murati, mazare si oua, toate...

Salata de cartofi Olivier
Tarta cu rubarba si cirese

Tarta cu rubarba si cirese

Tarta cu rubarba si cirese
Cele mai apreciate rețete
Ratatouille - o tocanita taraneasca delicioasa
1
Carte de bucate

Ratatouille - o tocanita taraneasca delicioasa

Este un amestec delicios de legume, printre care vinete, dovlecei, ardei, roșii, ceapă și condimente, gătite împreună...

Ratatouille - o tocanita taraneasca delicioasa
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
2
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Ceafa de porc la cuptor
3
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
4
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Prajitura turnata cu branza si visine
5
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Parteneri
Spaghete cu zucchini, gorgonzola si nuci
Bucataras.RO

Spaghete cu zucchini, gorgonzola si nuci

Simplu, rapid si gustos...pentru amatorii de paste!

Spaghete cu zucchini, gorgonzola si nuci
Chiftele din carne si legume, la cuptor
Culinar.RO

Chiftele din carne si legume, la cuptor

Aceste chiftele din carne și legume sunt perfecte pentru a fi servite ca fel principal alături de o salată proaspătă sau...

Chiftele din carne si legume, la cuptor
Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos
Gustos.RO

Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos

incearca reteta perfecta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata! Un desert decadent, ideal pentru orice ocazie...

Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate