Paine Mestesugareasca

Complexitate
redusa
Paine Mestesugareasca

Ingrediente

  • -6 1/2 cani faina sau 3 1/2 cani faina integrala + 3 cani faina alba
  • -3 cani apa calduta
  • -1 1/2 lingura drojdie granulata
  • -1 lingurita sare

Mod de preparare

Alegeti un bol de plastic mai mare la care sa aveti capac si in care puneti toata faina cernuta. Vasul sa fie maricel ca aluatul isi dubleaza bine volumul si nu trebuie impiedecat sa creasca.

Separat, amestecati drojdia si sarea in apa calduta, omogenizati putin, fara a insista prea mult. Nu trebuie sa asteptati sa se dizolve complet ingredientele, iar daca mai raman granule de drojdie nu este nimic.

Turnati treptat compozitia lichida peste faina si amestecati cu o lingura de lemn pana se incorporeaza bine. Aluatul trebuie sa ramana mai moale si nu necesita sa fie framantat cu mana. Arata ca un aluat de blat mai tare.

Acoperiti cat puteti de bine cu capac si lasati vasul circa 2 ore la temperatura camerei, apoi il dati la frigider. Aici are loc maturizarea aluatului si cu cat sta mai mult in frigider, cu atat va fi mai delicioasa painea. Ea poate sta in frigider de la cateva ore, peste noapte sau pana la 14 zile.

Prin urmare, cand aveti pofta de paine calda sau aveti timp la dispozitie, scoateti cu mainile bine infainate aluatul din vas pe masa infainata si ea. Dati-i repede forma dorita - paine rotunda, franzela, bagheta, etc, fara sa framantati si fara sa-i faceti aluatului multe cute pentru ca ele vor crapa in cuptor.

Puneti aluatul modelat intr-o forma tapetata cu hartie de copt si lasati-l circa 10 min la odihna, la temperatura camerei. Nu ungeti cu nimic, nici forma, nici hartia pentru ca painea nu se va lipi de ele. In acest timp preincalziti cuptorul la temperatura mare (230 grade).

Crestati aluatul in ce forma doriti - cruce, linii in diagonala, etc cu lama unui cutit. Dati la cuptorul bine incins, pe gratarul din mijloc, pe care ati intins o folie de aluminiu si peste care asezati forma, punand in acelasi timp, dedesubtul gratarului, un vas plin cu apa. Astfel, in cuptor, de jos in sus, vom avea: o tava goala a aragazului in care punem vasul cu apa, un gratar la mijlocul cuptorului, pe care este intinsa o folie de aluminiu peste care este pusa tava cu aluatul de paine.

In felul acesta in cuptor vom avea abur, dar care nu va ajunge direct pe tava si nu va influenta coacerea painii in partea ei de jos.
Aburul degajat pe timpul coacerii va face painii o coaja mai buna si miezul mai umed, dar deloc clicos.

Coaceti la foc mare, aproximativ 45 min sau pana ce este coapta, bine rumenita spre maronie si coaja suna tare si a gol daca este lovita putin. Scoateti din cuptor, lasati cateva minute sa se racoreasca, apoi lasati-o la racit complet, pe un gratar.
Nu necesita acoperire cu prosop.
nu spalati bolul dupa ce ati scos din el aluatul.
Este recomandat sa faceti un alt aluat pentru urmatoarea paine, in acelasi vas, in care mai sunt ramasite de aluat dospit de la painea precedenta.
Daca veti proceda astfel o sa constatati ca de fiecare data painea este tot mai buna ca cea pregatita inainte.

Se pot adauga seminte, masline, frunze uscate sau orice vreti pentru arome in momentul in care se modeleaza aluatul.

Din acest aluat puteti aII furaaII putin si sa va faceti repejor, asa de pofta, cateva placinte cu branza, varza calita, magiun, gem, etc sau cu ce vreti voi si sa le prajiri in putin ulei.

Daca va este de ajutor, intrati aici;
http: //www. Youtube. Com/watch? v=jfjzpm-_2-m

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura Rustica
2
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
3
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Ardei Iuti Feliati in Otet
5
Conserve, muraturi

Ardei Iuti Feliati in Otet

Ardei Iuti Feliati in Otet
Parteneri
Prajitura cu piscoturi si crema de lamaie
Bucataras.RO

Prajitura cu piscoturi si crema de lamaie

Deliiiiiiciooooosaaaaaaaa! Garantez...racoritoare, lejera...de vara!Merge cu o limonada cu gheata si menta perfect! 

Prajitura cu piscoturi si crema de lamaie
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia