Paine Indiana Umpluta cu Morcovi

Complexitate
redusa
Paine Indiana Umpluta cu Morcovi

Ingrediente

  • Aluat:
  • 400 gr faina
  • 1 lingura cu ulei
  • un praf de sare
  • apa cit este nevoie
  • Umplutura:
  • 3 morcovi mari
  • 1/2 lingurita coriandru macinat (praf)
  • 1/2 lingurita chimen macinat si un virf de lingurita de seminte de chimen (alt soi)
  • 1/2 lingurita Turmeric /curcuma pudra
  • 1/2 lingurita boia dulce
  • 1/4 lingurita cardamon macinat (eu am scos semintele din fiecare pastaie si le-am macinat in mojar) 1 lingura frunze de coriandru tocate (eu nu am pus ca nu aveam)
  • sare
  • 2 linguri de ulei sau de ghee
  • 1/2 pahar cu apa

Mod de preparare

Mai intii pregatiti aluatul amestecind pina cind obtineti un aluat compact nu foarte tare, dar nici lipicios.

Puneti aluatul pe masa si il acoperiti cu un castron, lasati acolo minim 30 min la temperatura camerei, eu l-am lasat vreo 2 ore si mi-am vazut de treaba.

Pregatiti umplutura de morcovi:
Curatati si radeti fin morcovii, puneti putina sare si ii varsati in cratita cu ulei sau ghee. Lasati sa se incalzeasca putin si adaugati toate condimentele si apa, acoperiti cu capacul si lasati pe foc foarte mic eventual si cu o tabla sub cratita sa se inabuse pina cind morcovii sunt moi. Din cind in cind verificati si mai amestecati.

Cind morcovii s-au inmuiat continuati coacerea lor pe foc mare, fara capaca amestecind des pina cind se evapora tot lichidul.

Lasati sa se raceasca.

Continuati reteta: Impartiti aluatul si mporcovii in parti egale si in acelasi numar adica unei bucati de aluat sa ii corespunda o parte din umplutura, faceti bile si din aluat si din umplutura rece. Bila de aluat trebuie sa fie mai mare decit cea de umplutura.

Puneti pe masa de lucru bila de aluat, o intindeti cu sucitorul pina ajunge la dimensiunea unei farfuriute de cafea asezati deasupra bila de umplutura, aduceti marginile aluatului spre centru peste umplutura si intindeti totul cu sucitorul pina ajungeti la dimensiunea unei farfurii, chiar daca se rupe si mai iese umplutura se poate repara sau oricum nu conteaza decit estetic, caci la coacere ca nu curge nimic.

Incalziti tigaia la maxim si coaceti aceste piinici pe rind, mai intii pe o parte si apoi pe cealalta.

Important sa fie aluatul copt ca umplutura era deja coapta.
Paratha este un fel de piine din partea de nord a Indiei regiunea Punjab, se poate umple cu orice ingredient morcovi sotati ca in reteta asta sau cu orice zarzavat cu frunze (de ex. varza), conopida sau cu cartofi (aloo paratha), radacini (cum e cea cu morcov), cu sau fara brinza paneer.

Paratha in special cele umplute se pot minca cu chutney, muraturi (pickles) si iaurt sau cu curry de carnbe sau vegetarian.

Cuvantul paratha vine de la parat si atta si inseamna aluat copt intins (plat, foaie). Atta in Hindi sau Urdu ineamna aluat. Atta este si felul de faina din care se fac toate felurile de piine indiene: naan, roti, puri, chapati si este o faina de griu dur (durum) insa fiecare foloseste ce are si ce ii place.

Nota 1:
In unele retete se coace cum am facut eu in tigaia calda si atit, altii insa ung placintele astea si pe o parte si pe alta cu ulei sau ghee si apoi le coc. Mie imi plac asa faca grasime.

Nota2: puteti folosi amestec de faina (din cea alba cu una integrala de ex).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Prajitura cu crema de lapte si mousse de capsuni

Prajitura cu crema de lapte si mousse de capsuni

Prajitura cu crema de lapte si mousse de capsuni
Cele mai apreciate rețete
Tavalita cu Nuca
1
Dulciuri

Tavalita cu Nuca

Tavalita cu Nuca
Drob de pui
2
Aperitive

Drob de pui

Drob de pui
Gofre cu zmeura
4
Dulciuri

Gofre cu zmeura

Gofre cu zmeura
Briose cu afine, prune, crocant de migdale si topping de frisca aromatizata
5
Dulciuri

Briose cu afine, prune, crocant de migdale si topping de frisca aromatizata

Briosele cu fructe sunt o gustare minunata atat pentru cei mici cat si pentru cei mari!

Briose cu afine, prune, crocant de migdale si topping de frisca aromatizata
Parteneri
Deserturi fursecuri motate
Bucataras.RO

Deserturi fursecuri motate

Mi-am amintit cum ne rasfata mamaia cu diverse bunatati, printre care si aceste fursecuri, retata exact nu o mai stiu ca eram...

Deserturi fursecuri motate
Socată reţeta bunicii
Culinar.RO

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii. Socata aromata este o bautura racoritoare foarte buna. Aceasta se face din 14 flori de soc, 10 l de...

Socată reţeta bunicii
Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri
Gustos.RO

Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri

Descopera cum sa faci acasa un jeleu de capsuni fin si aromat, perfect pentru a fi savurat la micul dejun sau adaugat in...

Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri