Paine Graham 1

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
redusa
Paine Graham 1

Ingrediente

  • 500 ml lapte fierbinte si lasat la racit
  • 1 si jumate lingura de zahar brun
  • 2 lingurite sare
  • 4 lingurite drojdie uscata
  • 250 g faina graham
  • 250-300 g faina alba

Mod de preparare

In vasul de la mixer am pus zaharul si am turnat deasupra laptele caldut. Am pastrat putin lapte pentru ca sa inmoi drojdia uscata.
Dupa ce am inmuiat drojdia, am pus-o peste laptele din vas si am pornit mixerul la viteza cea mai mica nr. 1 la mine. Apoi, am combinat ele doua faini si am inceput sa adaug (mixerul mergea) tot cate o lingura de faina. Cand am obtinul un aluat moale de tot (mai gros ca cel de clatite), am marit turatia mixerului la viteza mare ca sa activez glutenul. Am amestecat viguros pret de 3 minute dupa care am oprit masina. Am lasat totul in vas, l-am acoperit cu un prosop si am lasat la dospit. Asta este maiaua.

Dupe 10 minute maiaua a crescut foarte frumos. Am pornit din nou mixerul, tot la prima viteza si din nou am inceput sa adaug tot cate o lingura de faina (din cea ramasa pentru ca la maia nu s-a folosit toata). Inainte de a incepe sa adaug a doua parte de faina, am amestecat-o cu sarea din reteta. S-a format un aluat moale, destul de lipicios la mana, dar totusi suficient de tare ca sa se poate prelucra.

L-am scos din vasul mixerului, l-am framantat cu mana 1 minut si apoi, cu sucitoarea, am intins o foaie ovala, de grosimea unui deget. Am rulat foaia si am pus sulul obtinut in tava de paine pe care am uns-o cu ulei de masline prima data. Am pus la dospit, in 3/4 ora aluatul si-a dublat volumul, am pus la cuptorul preincalzit a temperatura mare (425 F sau 220 C). Am copt primele 10 minute la temperatura asta mare dupa care am coborat temperatura la 350F (180 C) si am lasat asa pana s-a copt.

Inainte de a pune painea in cuptor, am uns cu putin ulei deasupra si cand am scos painea din cuptor, am umezit-o putin cu apa rece.

Este o paine sanatoasa, daca este sa fac o comparatie intre cea alba si asta, se poate pastra 4 zile proaspata... la mine s-a terminat intr-o zi jumate.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu Nutella si nuca prajita

Prajitura cu Nutella si nuca prajita

Prajitura cu Nutella si nuca prajita
Papricas de pui cu galuste

Papricas de pui cu galuste

Papricas de pui cu galuste
Supa mexicana de rosii cu galuste de malai

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Tuguiet
1
Dulciuri

Prajitura Tuguiet

Prajitura Tuguiet
Alba ca zapada
2
Dulciuri

Alba ca zapada

Alba ca zapada
Gutui in Sirop Aromat, Pentru Iarna
3
Conserve, muraturi

Gutui in Sirop Aromat, Pentru Iarna

Gutui in Sirop Aromat, Pentru Iarna
Prajitura Cu Crema De Ness
4
Dulciuri

Prajitura Cu Crema De Ness

Prajitura Cu Crema De Ness
Papricas de pui cu galuste de faina si smantana
5
Mancaruri cu carne

Papricas de pui cu galuste de faina si smantana

Papricas de pui cu galuste de faina si smantana
Parteneri
Desert cornulete fragede
Bucataras.RO

Desert cornulete fragede

Reteta 450, by Rocsi! Multumesc draga mea! :-* Un aluat atat de fraged incat ti se topeste in gura...foarte bune, MINUNATE as...

Desert cornulete fragede
Dulceata si peltea de gutui
Culinar.RO

Dulceata si peltea de gutui

Dulceata si pelteua de gutui sunt usor de preparat, dar care e diferenta intre ele? Din miezul merelor gutui se face...

Dulceata si peltea de gutui
Budinca de paste cu pui si legume
Gustos.RO

Budinca de paste cu pui si legume

Budinca de paste cu pui si legume