Paine de Casa

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
redusa
Paine de Casa

Ingrediente

  • 500 g faina
  • 5 linguri ulei
  • 1 lingurita zahar
  • 1 lingurita sare
  • 250 ml apa calduta
  • 10 g drojdie uscata
  • 1 lingurita otet

Mod de preparare

De Sarbatori si nu numai, putem avea pe masa paine proaspata, cu miros imbietor.
Aluatul se poate framanta si in masina de paine, setam programul de framantat si dospit, caz in care punem in cuva intai ingredientele lichide, ultimele fiind faina si drojdia.
Daca se framanta manual, se procedeaza astfel: faina se amesteca cu drojdia si se lasa la odihnit 15 minute. Apoi adaugam celelalte ingrediente, cu exceptia sarii, pe care o adaugam cand aluatul prinde consistenta.
Se framanta bine si se lasa la dospit 45 minute, acoperit, la cald.
Apoi, se ia aluatul, i se da forma (putem face si paine impletita) si-l asezam in tava tapetata cu hartie de copt. Lasam la dospit inca 20 minute.
Incalzim cuptorul la 180-200 grade, punem inauntru o cratita cu apa suficienta cat sa nu se evapore cat se coace painea.
Pensulam usor painea cu apa, introducem in cuptor pentru 40-50 minute (pana trece testul scobitorii).
Cand e gata, asezam painea fierbinte pe un blat/tocator si o acoperim cu un servet curat, umed. Lasam 15-20 minute, apoi acoperim cu un stergar uscat.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii
Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa

Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa

Omleta cu legume, perfecta pentru un mic dejun satios sau o cina rapida. Se prepara usor, din ingrediente simple, si poate fi...

Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa
Prajitura pufoasa cu piersici

Prajitura pufoasa cu piersici

Prajitura pufoasa cu piersici proaspete, perfecta pentru vara.

Prajitura pufoasa cu piersici