Paine cu Lapte

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie
Paine cu Lapte

Ingrediente

  • - 500 g faina alba proaspat cernuta si suplimentar faina pentru infainarea suprafetei de lucru
  • - 9 g sare de mare fin macinata
  • - 50 g zahar pudra (eu am pus in compozitie 40 g zahar pudra - ajustati cantitatea de zahar dupa preferinte)
  • - 75 g unt la temperatura camerei (moale insa nu topit) taiat bucatele
  • - 8,4 g drojdie uscata
  • - 295 ml lapte la temperatura camerei

Mod de preparare

- Faina, sarea, zaharul, untul si drojdia se pun intr-un bol cu diametru mare astfel incat sarea sa fie asezata la distanta fata de drojdie (sarea inactiveaza drojdia).

- Se adauga laptele treptat si se amesteca toate ingredientele cu mainile pana cand intreaga cantitate de faina de pe peretii vasului a fost incorporata in aluat. Se formeaza un aluat moale, usor de modelat, putin lipicios la inceput (daca credeti ca este necesar puteti sa mai adaugati faina sau lapte in plus, in functie de consistenta aluatului obtinut).

- Se pune aluatul obtinut pe suprafata de lucru usor infainata si se framanta timp de 5 minute.
- Aluatul framantat se pune din nou in bol si se lasa sa dospeasca acoperit, intr-o incapere calduta, ferit de curent, pana isi dubleaza volumul.

- Se pune aluatul pe suprafata de lucru putin infainata in prealabil si se modeleaza cu palmele astfel incat sa dobandeasca o forma rotunda (sau alungita, dupa preferinte).
- Se tapeteaza o tava mare cu hartie pentru copt / folie antiaderenta pentru copt.

- Se pune aluatul in tava pregatita, se acopera cu un prosop pentru bucatarie sau cu un vas si se lasa sa creasca in tava timp de 1 ora.
- Se incalzeste cuptorul la 200 grade c.

- Se presara putina faina la suprafata aluatului si se cresteaza dupa preferinta.
- Se coace painea timp de 25 - 30 de minute.
- Painea coapta se lasa sa se raceasca pe un gratar.
Reteta apartine lui Paul Hollywood si este publicata in cartea acestuia ”100 Great Breads”. Reteta de baza este cea a unei paini dulci, cu lapte (laptele da o aroma si o textura aparte painii) insa puteti sa reduceti cantitatea de zahar dupa preferinte.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata cu Branza si Capsuni

Inghetata cu Branza si Capsuni

Inghetata cu Branza si Capsuni
Tortilla cu bacon si oua de prepelita

Tortilla cu bacon si oua de prepelita

Tortilla cu bacon si oua de prepelita
Dovlecei pane - un aperitiv delicios

Dovlecei pane - un aperitiv delicios

Dovleceii pane sunt un aperitiv delicios, perfect pentru orice masa. Preparati din felii subtiri de dovlecei, trecute prin...

Dovlecei pane - un aperitiv delicios
Cele mai apreciate rețete
Tavalita cu Nuca
1
Dulciuri

Tavalita cu Nuca

Tavalita cu Nuca
Chec de Ciocolata Crocant
2
Dulciuri

Chec de Ciocolata Crocant

Chec de Ciocolata Crocant
Socată reţeta bunicii
3
Bauturi

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii
Tort din crema de zahar ars
4
Dulciuri

Tort din crema de zahar ars

Tort din crema de zahar ars
Salata de fasole rosii cu legume
5
Salate

Salata de fasole rosii cu legume

Salata de fasole rosii cu legume
Parteneri
Chifle cu unt si seminte de susan
Bucataras.RO

Chifle cu unt si seminte de susan

Imi place sa ma joc cu aluaturile, clar! Asa ca incerc orice combinatie, atat la paine cat si la placinte sau altele. De...

Chifle cu unt si seminte de susan
Inghetata frantuzeasca de vanilie
Culinar.RO

Inghetata frantuzeasca de vanilie

O inghetata foarte buna!

Inghetata frantuzeasca de vanilie
Briose pufoase cu vanilie si ciocolata – reteta usoara, gata in 30 de minute
Gustos.RO

Briose pufoase cu vanilie si ciocolata – reteta usoara, gata in 30 de minute

Incearca o reteta usoara de briose pufoase cu aroma de vanilie si ciocolata. Acest desert simplu si rapid se prepara in doar...

Briose pufoase cu vanilie si ciocolata – reteta usoara, gata in 30 de minute