Paine cu Lapte

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie
Paine cu Lapte

Ingrediente

  • - 500 g faina alba proaspat cernuta si suplimentar faina pentru infainarea suprafetei de lucru
  • - 9 g sare de mare fin macinata
  • - 50 g zahar pudra (eu am pus in compozitie 40 g zahar pudra - ajustati cantitatea de zahar dupa preferinte)
  • - 75 g unt la temperatura camerei (moale insa nu topit) taiat bucatele
  • - 8,4 g drojdie uscata
  • - 295 ml lapte la temperatura camerei

Mod de preparare

- Faina, sarea, zaharul, untul si drojdia se pun intr-un bol cu diametru mare astfel incat sarea sa fie asezata la distanta fata de drojdie (sarea inactiveaza drojdia).

- Se adauga laptele treptat si se amesteca toate ingredientele cu mainile pana cand intreaga cantitate de faina de pe peretii vasului a fost incorporata in aluat. Se formeaza un aluat moale, usor de modelat, putin lipicios la inceput (daca credeti ca este necesar puteti sa mai adaugati faina sau lapte in plus, in functie de consistenta aluatului obtinut).

- Se pune aluatul obtinut pe suprafata de lucru usor infainata si se framanta timp de 5 minute.
- Aluatul framantat se pune din nou in bol si se lasa sa dospeasca acoperit, intr-o incapere calduta, ferit de curent, pana isi dubleaza volumul.

- Se pune aluatul pe suprafata de lucru putin infainata in prealabil si se modeleaza cu palmele astfel incat sa dobandeasca o forma rotunda (sau alungita, dupa preferinte).
- Se tapeteaza o tava mare cu hartie pentru copt / folie antiaderenta pentru copt.

- Se pune aluatul in tava pregatita, se acopera cu un prosop pentru bucatarie sau cu un vas si se lasa sa creasca in tava timp de 1 ora.
- Se incalzeste cuptorul la 200 grade c.

- Se presara putina faina la suprafata aluatului si se cresteaza dupa preferinta.
- Se coace painea timp de 25 - 30 de minute.
- Painea coapta se lasa sa se raceasca pe un gratar.
Reteta apartine lui Paul Hollywood si este publicata in cartea acestuia ”100 Great Breads”. Reteta de baza este cea a unei paini dulci, cu lapte (laptele da o aroma si o textura aparte painii) insa puteti sa reduceti cantitatea de zahar dupa preferinte.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura rasturnata cu visine si caise
1
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Inghetata de trandafiri si banane
2
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
3
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Pizza Fara Blat
4
Paste

Pizza Fara Blat

Pizza Fara Blat
Prajitura cu Mere
5
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Parteneri
Reteta de tort cu mere si blat pufos
Bucataras.RO

Reteta de tort cu mere si blat pufos

"Culori de toamnă în bucate." Pe una dintre fetițele mele o cheama Andreea și cu ocazia zilei onomastice...

Reteta de tort cu mere si blat pufos
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti