Paine cu Faina Integrala

Complexitate
redusa
Paine cu Faina Integrala

Ingrediente

  • 600 g faina integrala (eu o cumpar de la o moara, neaditivata)
  • 400 g faina tip 650 sau alt tip de faina potrivita pentru paine
  • 2 pliculete drojdie uscata (14 g daca e de la dr Oetker sau in functie de tipul drojdiei si indicatiilor de pe pliculet)
  • 1 lingura de sare
  • seminte de dovleac, in, floarea-soarelui, susan (la aprecierea fiecaruia; eu am un amestec pregatit din semintele enumerate si pun 3-4 linguri)
  • 850 ml apa calduta sau la temperatura camerei

Mod de preparare

Reteta de baza este cea a Simonei cu paine rustica care mi-a iesit de la prima incercare si m-am indragostit atat eu, cat si cei dragi mie, de painica aceasta minunata.

Modificarile le-am facut dupa ce am amestecat faina alba cu cea integrala si nu mi-a placut rezultatul (painea era foarte umeda, necoapta; ori daca am incercat sa o tin mai mult la cuptor, se prajea prea tare coaja).

Se amesteca toate ingredientele in ordinea enumerata, se pune intr-un bol cu capac si se lasa intr-un loc ferit de variatii mari de temperatura, aproximativ 8 ore, plus-minus 2-3 ore. Mi s-a intamplat sa nu pot pune painea la copt decat dupa 24 de ore, dar am pastrat vasul la frigider si inainte de a pregati painea, am lasat aluatul sa ajunga aprox. La temperatura camerei.

Apoi, se scoate aluatul pe o planseta infainata bine (obisnuiesc sa pun tarate sau fulgi de ovaz sau chiar faina de malai; se pot pune si seminte de dovleac sau floarea soarelui), se impatura in 4, se pune pe folie de copt si in forma cu capac in care urmeaza sa fie coapta painea. Se lasa la odihnit/crescut 30 min. (nu va creste foarte mult).

Intre timp se incalzeste cuptorul la 250 grade. Se da forma la cuptor pentru 1 ora, acopertita cu capacul. Dupa o ora, se indeparteaza capacul si se mai lasa la "uscat"pentru 1-15 minute, la temperatura de 200 grade (acum se va evapora excesul de umiditate din paine).

Se scoate painea din cuptor si se inveleste intr-un prosop de panza.

La inceput respectam pasii cu incinsul formei inainte de a pune aluatul in ea, dar am observat ca devine prea tare coaja, de aceea am renuntat.

Pregatesc aceasta paine zilnic sau la doua zile si o recomand cu caldura tuturor celor ce vor sa consume o paine cu continut destul de ridicat de faina integrala fata de ce se poate gasi in comert si fara atatia aditivi.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura Rustica
2
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
3
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Ardei Iuti Feliati in Otet
5
Conserve, muraturi

Ardei Iuti Feliati in Otet

Ardei Iuti Feliati in Otet
Parteneri
Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Bucataras.RO

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia

Am incercat o noua reteta de zacusca ,,fara ardei". A reusit foarte bine, aroma intensa de toamna, gust spectaculos de...

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia