Paine cu Faina Integrala

Complexitate
redusa
Paine cu Faina Integrala

Ingrediente

  • 600 g faina integrala (eu o cumpar de la o moara, neaditivata)
  • 400 g faina tip 650 sau alt tip de faina potrivita pentru paine
  • 2 pliculete drojdie uscata (14 g daca e de la dr Oetker sau in functie de tipul drojdiei si indicatiilor de pe pliculet)
  • 1 lingura de sare
  • seminte de dovleac, in, floarea-soarelui, susan (la aprecierea fiecaruia; eu am un amestec pregatit din semintele enumerate si pun 3-4 linguri)
  • 850 ml apa calduta sau la temperatura camerei

Mod de preparare

Reteta de baza este cea a Simonei cu paine rustica care mi-a iesit de la prima incercare si m-am indragostit atat eu, cat si cei dragi mie, de painica aceasta minunata.

Modificarile le-am facut dupa ce am amestecat faina alba cu cea integrala si nu mi-a placut rezultatul (painea era foarte umeda, necoapta; ori daca am incercat sa o tin mai mult la cuptor, se prajea prea tare coaja).

Se amesteca toate ingredientele in ordinea enumerata, se pune intr-un bol cu capac si se lasa intr-un loc ferit de variatii mari de temperatura, aproximativ 8 ore, plus-minus 2-3 ore. Mi s-a intamplat sa nu pot pune painea la copt decat dupa 24 de ore, dar am pastrat vasul la frigider si inainte de a pregati painea, am lasat aluatul sa ajunga aprox. La temperatura camerei.

Apoi, se scoate aluatul pe o planseta infainata bine (obisnuiesc sa pun tarate sau fulgi de ovaz sau chiar faina de malai; se pot pune si seminte de dovleac sau floarea soarelui), se impatura in 4, se pune pe folie de copt si in forma cu capac in care urmeaza sa fie coapta painea. Se lasa la odihnit/crescut 30 min. (nu va creste foarte mult).

Intre timp se incalzeste cuptorul la 250 grade. Se da forma la cuptor pentru 1 ora, acopertita cu capacul. Dupa o ora, se indeparteaza capacul si se mai lasa la "uscat"pentru 1-15 minute, la temperatura de 200 grade (acum se va evapora excesul de umiditate din paine).

Se scoate painea din cuptor si se inveleste intr-un prosop de panza.

La inceput respectam pasii cu incinsul formei inainte de a pune aluatul in ea, dar am observat ca devine prea tare coaja, de aceea am renuntat.

Pregatesc aceasta paine zilnic sau la doua zile si o recomand cu caldura tuturor celor ce vor sa consume o paine cu continut destul de ridicat de faina integrala fata de ce se poate gasi in comert si fara atatia aditivi.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura la pahar

Prajitura la pahar

Prajitura la pahar
Salata de cruditati cu maioneza

Salata de cruditati cu maioneza

Salata de cruditati cu maioneza
Ciorba de pui (cu taietei de casa)

Ciorba de pui (cu taietei de casa)

Ciorba de pui (cu taietei de casa)
Cele mai apreciate rețete
Gogosi a la Sidy
2
Dulciuri

Gogosi a la Sidy

Gogosi a la Sidy
Mujdei de Usturoi cu Rosii si Verdeata
3
Sosuri

Mujdei de Usturoi cu Rosii si Verdeata

Mujdei de Usturoi cu Rosii si Verdeata
Sarmale in Foi de Varza Acra si Afumatura
4
Mancaruri cu carne

Sarmale in Foi de Varza Acra si Afumatura

Sarmale in Foi de Varza Acra si Afumatura
Parteneri
Reteta de tarta cu branza si oua de prepelita
Bucataras.RO

Reteta de tarta cu branza si oua de prepelita

 Cu siguranta aceasta Reteta de tarta cu branza si oua de prepelita va fi pe placul vostru. Se face usor, iar...

Reteta de tarta cu branza si oua de prepelita
Prajitura Tosca
Culinar.RO

Prajitura Tosca

O prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.

Prajitura Tosca
Smoothie de mango, banane si fructul pasiunii
Gustos.RO

Smoothie de mango, banane si fructul pasiunii

Smoothie de mango, banane si fructul pasiunii