Paine Alba cu Maia Naturala - Varianta Mea

Complexitate
redusa
Paine Alba cu Maia Naturala - Varianta Mea

Ingrediente

  • un pahar de 250 ml plin cu maia naturala, proaspata (prima tura)
  • 420 gr faina aproximativ (faina de calitate buna)
  • apa cat cuprinde
  • 1 lingurita de sare (sau ceva mai mult daca va place mai sarat)

Mod de preparare

* Cum se face maiaua.

Din maiaua pregatita luam intr-o cana de 250 ml si punem deoparte. Hranim maiaua ramasa, punem la frigider apoi masuram si cernem faina alba. Amestecam cu sare si facem o gropita in mijloc, turnam maiaua si cu o lingura de lemn incepem sa incorporam tot cate putina faina de prinprejur.

Cand nu mai putem incorpora faina incepem sa adaugam apa calda (nu fierbinte). Prima data putem adauga circa 100 ml, amestecam incet, apoi incepem sa adaugam tot cate putina ala calda si framantam.

Cand aluatul a inceput sa se formeze si este greu de framantat se scoate din vas si se pune pe blatul de lucru si se incepe framantarea. Se adauga tot cate putina apa si se framanta ...... aluatul se va framanta mai greu in primele clipe dupa adaugarea apei, dar dupa incorpoprarea ei va deveni iar usor de lucrat.

Se va continua adaugarea apei, acuma deja se va face picatura cu picatura (se introduce in apa calda 4 degete si apa ramasa pe ele se stropeste peste aluat) pana aluatul devine, moale, matasos, usor de lucrat cu el si elastic. Se ia proba oglinda (aluatul se prinde de o margine si se trage in sus ... daca se intinde frumos si nu se rupe atunci e destul de elestic, si nu mai trebuie framantat si nimic de adaugat la el ... daca se rupe atunci mai trebuie adaugata apa) .

Cand aluatul e gata se unge vasul in care vrem sa coacem painea cu putin ulei (ar fi indicat sa fie un vas mai rotund si nu foarte inalt dar nici foarte lat) si punem aluatul in el. Acoperim cu folie alimentara si lasam la dospit la loc cald peste noapte sau daca nu e cald in casa, se poate intampla sa tina si mai mult dospirea. Pozele arata ce putin a crescut aluatul in vas si cat a mai crescut in cuptor.

Eu am folosit un vas de sticla mai inalt si a trebuit sa tin painea putin mai mult in cuptor ca sa fiu sigura ca s-a copt in interior. Dar e indicat sa fie un vas mai potrivit pentru coptul painii decat cel care l-am folosit eu.

Painea scoasa din cuptor se pune pe un gratar pentru a se raci, se uda cu apa deasupra si se acopera cu un stergar. Apa si stergarul pus imediat peste painea calda si umeda au rolul de a nu lasa crusta painii sa se intareasca.

Se pastreaza in punga de plastic cateva zile ... coaja ramane moale, usor de mestecat, textura este mai densa din cauza lipsei de agenti de crestere chimici, dar gustul este de neinlocuit.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura rasturnata cu visine si caise
1
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Inghetata de trandafiri si banane
2
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
3
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Pizza Fara Blat
4
Paste

Pizza Fara Blat

Pizza Fara Blat
Prajitura cu Mere
5
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Parteneri
Reteta de tort cu mere si blat pufos
Bucataras.RO

Reteta de tort cu mere si blat pufos

"Culori de toamnă în bucate." Pe una dintre fetițele mele o cheama Andreea și cu ocazia zilei onomastice...

Reteta de tort cu mere si blat pufos
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti