Paine Alba cu Maia Naturala - Varianta Mea

Complexitate
redusa
Paine Alba cu Maia Naturala - Varianta Mea

Ingrediente

  • un pahar de 250 ml plin cu maia naturala, proaspata (prima tura)
  • 420 gr faina aproximativ (faina de calitate buna)
  • apa cat cuprinde
  • 1 lingurita de sare (sau ceva mai mult daca va place mai sarat)

Mod de preparare

* Cum se face maiaua.

Din maiaua pregatita luam intr-o cana de 250 ml si punem deoparte. Hranim maiaua ramasa, punem la frigider apoi masuram si cernem faina alba. Amestecam cu sare si facem o gropita in mijloc, turnam maiaua si cu o lingura de lemn incepem sa incorporam tot cate putina faina de prinprejur.

Cand nu mai putem incorpora faina incepem sa adaugam apa calda (nu fierbinte). Prima data putem adauga circa 100 ml, amestecam incet, apoi incepem sa adaugam tot cate putina ala calda si framantam.

Cand aluatul a inceput sa se formeze si este greu de framantat se scoate din vas si se pune pe blatul de lucru si se incepe framantarea. Se adauga tot cate putina apa si se framanta ...... aluatul se va framanta mai greu in primele clipe dupa adaugarea apei, dar dupa incorpoprarea ei va deveni iar usor de lucrat.

Se va continua adaugarea apei, acuma deja se va face picatura cu picatura (se introduce in apa calda 4 degete si apa ramasa pe ele se stropeste peste aluat) pana aluatul devine, moale, matasos, usor de lucrat cu el si elastic. Se ia proba oglinda (aluatul se prinde de o margine si se trage in sus ... daca se intinde frumos si nu se rupe atunci e destul de elestic, si nu mai trebuie framantat si nimic de adaugat la el ... daca se rupe atunci mai trebuie adaugata apa) .

Cand aluatul e gata se unge vasul in care vrem sa coacem painea cu putin ulei (ar fi indicat sa fie un vas mai rotund si nu foarte inalt dar nici foarte lat) si punem aluatul in el. Acoperim cu folie alimentara si lasam la dospit la loc cald peste noapte sau daca nu e cald in casa, se poate intampla sa tina si mai mult dospirea. Pozele arata ce putin a crescut aluatul in vas si cat a mai crescut in cuptor.

Eu am folosit un vas de sticla mai inalt si a trebuit sa tin painea putin mai mult in cuptor ca sa fiu sigura ca s-a copt in interior. Dar e indicat sa fie un vas mai potrivit pentru coptul painii decat cel care l-am folosit eu.

Painea scoasa din cuptor se pune pe un gratar pentru a se raci, se uda cu apa deasupra si se acopera cu un stergar. Apa si stergarul pus imediat peste painea calda si umeda au rolul de a nu lasa crusta painii sa se intareasca.

Se pastreaza in punga de plastic cateva zile ... coaja ramane moale, usor de mestecat, textura este mai densa din cauza lipsei de agenti de crestere chimici, dar gustul este de neinlocuit.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
3
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
4
Carte de bucate

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla

O prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
Vinete cu Ton si Mozzarella
5
Mancaruri cu peste

Vinete cu Ton si Mozzarella

Vinete cu Ton si Mozzarella
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie