Paine alba

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie
Paine alba

Ingrediente

  • - 500 g faina alba de grau tip 550 proaspat cernuta si suplimentar faina pentru infainarea suprafetei de lucru
  • - 15 g sare fin macinata
  • - 7 g drojdie uscata
  • - 25 g zahar pudra proaspat cernut
  • - 55 g unt la temperatura camerei, taiat bucatele
  • - 310 ml amestec de apa si lapte (eu am folosit un amestec format din 155 ml apa calduta si 155 ml lapte caldut)
  • - 1 si 1/2 lingura cu ulei de floarea soarelui pentru pensularea tavii

Mod de preparare

- Se pun intr-un bol faina proaspat cernuta, zaharul pudra, untul, drojdia si sarea (drojdia si sarea se vor aseza la distanta una de alta - sarea inactiveaza drojdia).
- Se adauga treptat amestecul de apa si lapte, amestecand ingredientele cu mana, pana se formeaza o masa de aluat si intreaga cantitate de faina din bol a fost incorporata.
- Aluatul se aseaza pe suprafata de lucru infainata in prealabil si se framanta cu mainile timp de aproximativ 10 minute (la final aluatul trebuie sa fie moale, nelipicios si usor de modelat). Se modeleaza aluatul sub forma unei sfere.
- Se acopera aluatul cu un bol suficient de mare si se lasa la dospit timp de aproximativ o ora, intr-un loc cald.
- Se pensuleaza cu ulei o tava cu dimensiunile 32 x 15 cm.
- Se framanta aluatul putin pe suprafata de lucru. Se modeleaza aluatul sub forma unei sfere. Se cantareste sfera de aluat (eu am obtinut o masa de aluat cu greutatea de 1027 g).
- Se imparte aluatul in 8 parti aproximativ egale. Fiecare parte de aluat se modeleaza sub forma unei sfere si se acopera cu un prosop (sau cu un bol) pana in momentul in care urmeaza sa fie folosite.
- Cele 8 bucati de aluat se aseaza unele langa altele in tava pregatita anterior.
- Se acopera aluatul cu un prosop de bucatarie sau cu folie alimentara pensulata cu putin ulei si se lasa sa dospeasca timp de o ora, intr-un loc cald, ferit de curent de aer.
- Se incalzeste cuptorul la 220 grade C.
- Se coace aluatul timp de aproximativ 20 - 25 de minute.
- Se lasa painea coapta sa se raceasca pe un gratar.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinte cu branza - un deliciu rustic perfect

Placinte cu branza - un deliciu rustic perfect

Placintele cu branza sunt un deliciu rustic, cu un echilibru perfect intre gustul bogat al branzei si textura frageda a...

Placinte cu branza - un deliciu rustic perfect
Fursecuri cu migdale - un desert simplu si delicios

Fursecuri cu migdale - un desert simplu si delicios

Fursecuri cu migdale, un desert simplu și delicios, cu unt și migdale crocante. Perfecte pentru a fi savurate alături de o...

Fursecuri cu migdale - un desert simplu si delicios
Varza cu carnati si ardei copt

Varza cu carnati si ardei copt

Varza cu carnati si ardei copt
Cele mai apreciate rețete
Salata asortata de iarna - o muratura delicioasa
1
Conserve, muraturi

Salata asortata de iarna - o muratura delicioasa

Salata asortata de iarna este o muratura pe care o pregatesc in fiecare an, deoarece se insoteste foarte bine cu fripturi,...

Salata asortata de iarna - o muratura delicioasa
Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
2
Dulciuri

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
Conserva de Peste in Sos Tomat
3
Conserve, muraturi

Conserva de Peste in Sos Tomat

Conserva de Peste in Sos Tomat
Gogosari in sos de mustar cu otet
4
Conserve, muraturi

Gogosari in sos de mustar cu otet

Gogosari in sos de mustar cu otet
Sirop de patlagina
5
Parteneri
Tocanita de porc cu legume
Bucataras.RO

Tocanita de porc cu legume

Ne plac tocanitele de tot felul si incerc sa tot combin diferite ingrediente pentru a nu face mereu aceeasi reteta. Desi pana...

Tocanita de porc cu legume
Clatite americane cu dulceata de gutui
Culinar.RO

Clatite americane cu dulceata de gutui

Clatite americane cu dulceata de gutui
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Gustos.RO

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat

Descopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia