Paine Alba

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie
Paine Alba

Ingrediente

  • 750 gr faina normala (tip 55)
  • 2 lingurite de drojdie uscata (sau echivalentul a 30 gr drojdie proaspata)
  • 2 lingurita rase cu sare
  • 600 ml apa calduta
  • nu fierbinte

Mod de preparare

Intr-un castron mai mare amestecam faina cu drojdia şi sarea. Daca utilizam drojdie proaspata, o dizolvam in 100 ml de apa calda din cei 600 ml prevazuti initial, si o adaugam in faina odata cu restul apei.

Amestecam virtos ingredientele pina la omogenizare. Nu se framanta! Aruncam putina faina peste aluat ai acoperim castronul cu folie de plastic sau cu un capac perfect adaptat castronului. Ideea este ca fermentatia drojdiei sa se faca in mediu umed si caldut.

Lasam la crescut aluatul circa 2 ore. Daca temperatura ambianta e mai ridicata de 20°c, 1 ora jumatate e suficient, daca dimpotriva e mai rece, puteti lasa mai mult (eu am pus castronul in cuptorul stins). Aluatul va fi moale, lipicios si plin de bule de aer.

Dupa ce aluatul a crescut, incalzim cuptorul la 240-250°c. Dacă cratita, tava, tuciul, recipientul pe care il vom utiliza, are tendinta sa lipeasca, punem hartie de copt inainte de a pune aluatul, sau incingem vasul in cuptor in timp ce acesta se incalzeste, ca sa fie fierbinte in momentul in care puneti aluatul.

Cu o lingura sau spatula, dezlipim aluatul din castronul in care a stat la crescut si il rasturnam în recipientul in care il veti coace (eu am incins o cratita in cuptor). Punem un capac adaptat vasului, şi coacem acoperit 40-50 de minute (depinde de cuptor si de puterea lui).

Apoi scoatem capacul şi mai lasam sa se coaca descoperita inca 15-20 minute, scazand temperatura la 180-200°c. Painea de casa se incearca daca e coapta bine ciocanind cu degetul in coaja de pe fund, trebuie sa sune a gol! Dacă vi se pare necesar, o mai lasati cateva minute pe gratar in cuptor.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci
Salata de cartofi Olivier

Salata de cartofi Olivier

Aceasta salata combina cubulete de cartofi, morcovi, carne fiarta (vita sau pui), castraveti murati, mazare si oua, toate...

Salata de cartofi Olivier
Tarta cu rubarba si cirese

Tarta cu rubarba si cirese

Tarta cu rubarba si cirese
Cele mai apreciate rețete
Ceafa de porc la cuptor
1
Prajitura turnata cu branza si visine
2
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Dulceata de visine
3
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
4
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Prajitura cu Fructe si Crusta Crocanta
5
Dulciuri

Prajitura cu Fructe si Crusta Crocanta

Prajitura cu Fructe si Crusta Crocanta
Parteneri
Pastrav cu legume la cuptor
Bucataras.RO

Pastrav cu legume la cuptor

Chiar daca nu esti fan peste, iti garantez ca aceasta reteta de pastrav la cuptor te va cuceri

Pastrav cu legume la cuptor
Chiftele din carne si legume, la cuptor
Culinar.RO

Chiftele din carne si legume, la cuptor

Aceste chiftele din carne și legume sunt perfecte pentru a fi servite ca fel principal alături de o salată proaspătă sau...

Chiftele din carne si legume, la cuptor
Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos
Gustos.RO

Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos

incearca reteta perfecta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata! Un desert decadent, ideal pentru orice ocazie...

Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate