Paine Alba

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie
Paine Alba

Ingrediente

  • - 510 g faina alba 000 proaspat cernuta (p h recomanda aproximativ 4 cani cu faina, nu foarte pline, conform masurilor din u s si suplimentar faina pentru infainare - eu am folosit in total 510 g faina)
  • - 6 g sare de mare fin macinata
  • - 295 ml apa (p h recomanda in reteta originala 1 si 1/4 cana cu apa, conform masurilor din u s - cana nu trebuie sa fie foarte plina - eu am folosit in total 295 ml apa)
  • - 60 ml ulei de masline
  • - 7 g drojdie uscata
  • - ulei pentru pregatirea tavii de copt / folie antiaderenta pentru copt
  • Am scris cantitatile ingredientelor pe care le-am folosit insa pe parcursul framantarii (pana aluatul dobandeste consistenta dorita) este posibil sa aveti nevoie de putina faina sau apa in plus

Mod de preparare

- Faina, sarea, drojdia si uleiul de masline se pun intr-un bol cu diametru mare astfel incat sarea sa fie asezata la distanta fata de drojdie (sarea inactiveaza drojdia). Se adauga apa treptat si se amesteca toate ingredientele cu mainile.

Se formeaza in scurt timp un aluat moale, usor de modelat, putin lipicios la inceput (daca credeti ca este necesar puteti sa mai adaugati faina sau apa in plus, in functie de consistenta aluatului obtinut).

- Aluatul bine framantat se lasa timp de o ora, acoperit, intr-o incapere calduta.
- Se unge cu ulei o tava mare (eu am preferat folosirea foliei antiaderente pentru copt).
- Se pune aluatul pe suprafata de lucru infainata in prealabil si se modeleaza cu palmele astfel incat sa dobandeasca o forma usor alungita.

- Se pune aluatul in tava pregatita anterior, se acopera cu un prosop pentru bucatarie sau cu un vas si se lasa sa creasca in tava timp de 30 min - 1 ora (eu am lasat aluatul sa creasca in aceasta etapa timp de aproximativ 50 de minute, acoperit cu un bol).

- Se incalzeste cuptorul la 230 grade c.
- Se presara putina faina la suprafata aluatului (desi autorul nu a mentionat in carte, eu am taiat suprafata painii).
- Se coace painea timp de 35 de minute.

- Painea coapta se lasa sa se raceasca pe un gratar.
Sursa reteta: ”100 Great Breads” - Paul Hollywood (”White bread”).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura rasturnata cu visine si caise
1
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Inghetata de trandafiri si banane
2
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
3
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Pizza Fara Blat
4
Paste

Pizza Fara Blat

Pizza Fara Blat
Prajitura cu Mere
5
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Parteneri
Reteta de tort cu mere si blat pufos
Bucataras.RO

Reteta de tort cu mere si blat pufos

"Culori de toamnă în bucate." Pe una dintre fetițele mele o cheama Andreea și cu ocazia zilei onomastice...

Reteta de tort cu mere si blat pufos
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti