Pagnotta Pasquale (Pasca Italiana)

Complexitate
redusa
Pagnotta Pasquale (Pasca Italiana)

Ingrediente

  • Reteta traditionala:
  • - 2 kg faina;
  • - 1 kg coca de piine deja dospita;
  • - 700 gr zahar;
  • - 150 gr untura (sau margarina);
  • - 10 oua;
  • - coaja rasa de la 2-3 lamii;
  • - 2 pliculete de vanilie;
  • - 1 pumn de drojdie de bere;
  • - sare si dupa gust stafide
  • Reteta mea usor revizuita:
  • 700 gr faina
  • 4 galbenusuri
  • 300-400 ml lapte (depinde cit inghite faina)
  • cit 2 nuci unt/margarina topit
  • 1 pumn de zahar (adica cit iei in causul unei palme)
  • 1 pliculet de vanilie
  • 1 picatura de rom (pt ca imi place mie)
  • 20 grame drojdie de bere
  • cam 2 pumni de ulei folosit la framintat

Mod de preparare

Am topit drojdia in lapte cu putin zahar, am amestecat totul cu faina si zaharul. Am framintat bine si am adaugat galbenusurile pe rind. Framintam si pina nu se incorporau in coca nu adaugam urmatorul. La sfirsit am adaugat vanilia si romul. Am pus la crescut in castron la loc retras (eu am ascuns castronul in cuptorul mo ca se inchide usa bine).

Cind a crescut l-am rasturnat pe planseta si l-am mai framintat o tura, apoi i-am dat forma rotunda si l-am pus pe tava peste hirtia de copt. Am pus un stergar de in peste (era atit de bine framintat ca nu se lipea nimic de aluat) si am lasat sa creasca.

Apoi am incalzit cuptorul. Am crestat pagnotta in forma de semiluna (se putea si cruce, dar am vrut sa semene cu cea de Sarsina) si am uns cu putin ou batut + lapte.

La cuptor la 180 C pina s-a copt (cred ca cca 1 ora, acum depinde de cuptor, de dimensiunea pagnottei).
Pagnotta pasquale (specifica din comuna Sarsina in provincia Forli, adica in Romagna)
http: //www.sarsina.info/sagre/sagrapagnotta. Htm

La Sarsina exista si o Sagra (un fel de tirg care are ca element principal un produs traditional acelui loc) a acestei pagnotte. Si evident ca Sagra se desfasoara inainte de Paste. Aceste piini (dulci, aluat asemanator cu cel de cozonac) se pregateau pt fiecare membru din familie, fiecare cu pagnotta lui si pt ca una avea cam 2-3 kg minca din ea toata saptamina si poate si urmatoarea.

Felie de pagnotta se minca impreuna cu oul binecuvintat si cu salam in dimineata duminicii de Paste. Apoi fiecare masa incepea cu o bucata de pagnotta - intr-un fel asa cum si noi luam duminica dimineata "paste" si incepeam fiecare masa in zilele urmatoare tot cu o bucatica de "paste" (prescura taiata marunt si inmuiata in vin).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide
Friptura De Miel

Friptura De Miel

Friptura De Miel
Drob de Miel

Drob de Miel

Drob de Miel
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Tosca - un desert imbietor
1
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
2
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
3
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
4
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Rulada cu Miez de Nuca (Frapanta)
5
Dulciuri

Rulada cu Miez de Nuca (Frapanta)

Rulada cu Miez de Nuca (Frapanta)
Parteneri
Cartofi taranesti
Bucataras.RO

Cartofi taranesti

Reteta preluata de la Rocsi... >:d<

Cartofi taranesti
Cozonac pufos cu aluat oparit
Culinar.RO

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Pasca traditionala
Gustos.RO

Pasca traditionala

Pasca traditionala