Pagnotta Pasquale (Pasca Italiana)

Complexitate
redusa
Pagnotta Pasquale (Pasca Italiana)

Ingrediente

  • Reteta traditionala:
  • - 2 kg faina;
  • - 1 kg coca de piine deja dospita;
  • - 700 gr zahar;
  • - 150 gr untura (sau margarina);
  • - 10 oua;
  • - coaja rasa de la 2-3 lamii;
  • - 2 pliculete de vanilie;
  • - 1 pumn de drojdie de bere;
  • - sare si dupa gust stafide
  • Reteta mea usor revizuita:
  • 700 gr faina
  • 4 galbenusuri
  • 300-400 ml lapte (depinde cit inghite faina)
  • cit 2 nuci unt/margarina topit
  • 1 pumn de zahar (adica cit iei in causul unei palme)
  • 1 pliculet de vanilie
  • 1 picatura de rom (pt ca imi place mie)
  • 20 grame drojdie de bere
  • cam 2 pumni de ulei folosit la framintat

Mod de preparare

Am topit drojdia in lapte cu putin zahar, am amestecat totul cu faina si zaharul. Am framintat bine si am adaugat galbenusurile pe rind. Framintam si pina nu se incorporau in coca nu adaugam urmatorul. La sfirsit am adaugat vanilia si romul. Am pus la crescut in castron la loc retras (eu am ascuns castronul in cuptorul mo ca se inchide usa bine).

Cind a crescut l-am rasturnat pe planseta si l-am mai framintat o tura, apoi i-am dat forma rotunda si l-am pus pe tava peste hirtia de copt. Am pus un stergar de in peste (era atit de bine framintat ca nu se lipea nimic de aluat) si am lasat sa creasca.

Apoi am incalzit cuptorul. Am crestat pagnotta in forma de semiluna (se putea si cruce, dar am vrut sa semene cu cea de Sarsina) si am uns cu putin ou batut + lapte.

La cuptor la 180 C pina s-a copt (cred ca cca 1 ora, acum depinde de cuptor, de dimensiunea pagnottei).
Pagnotta pasquale (specifica din comuna Sarsina in provincia Forli, adica in Romagna)
http: //www.sarsina.info/sagre/sagrapagnotta. Htm

La Sarsina exista si o Sagra (un fel de tirg care are ca element principal un produs traditional acelui loc) a acestei pagnotte. Si evident ca Sagra se desfasoara inainte de Paste. Aceste piini (dulci, aluat asemanator cu cel de cozonac) se pregateau pt fiecare membru din familie, fiecare cu pagnotta lui si pt ca una avea cam 2-3 kg minca din ea toata saptamina si poate si urmatoarea.

Felie de pagnotta se minca impreuna cu oul binecuvintat si cu salam in dimineata duminicii de Paste. Apoi fiecare masa incepea cu o bucata de pagnotta - intr-un fel asa cum si noi luam duminica dimineata "paste" si incepeam fiecare masa in zilele urmatoare tot cu o bucatica de "paste" (prescura taiata marunt si inmuiata in vin).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ciorba de loboda

Ciorba de loboda

Ciorba de loboda
Tocana taraneasca

Tocana taraneasca

Tocana taraneasca
New York Cheesecake

New York Cheesecake

New York Cheesecake
Cele mai apreciate rețete
Salata de Ceapa Marinata
1
Salate

Salata de Ceapa Marinata

Salata de Ceapa Marinata
Tort Racoros
2
Dulciuri

Tort Racoros

Tort Racoros
Prajitura cu Branza de Vaci
3
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Felii olandeze
4
Dulciuri

Felii olandeze

Felii olandeze
Prajitura Sireata
5
Dulciuri

Prajitura Sireata

Prajitura Sireata
Parteneri
Evantai cu legume si branzeturi
Bucataras.RO

Evantai cu legume si branzeturi

Cu aceasta reteta minunata, am participat la provocarea "Week-end cu spor gazduita luna aceasta de Iancu Lubita. Deci, ce am...

Evantai cu legume si branzeturi
Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere
Culinar.RO

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere. Aceasta reteta nu contine gluten

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere
Pariziene cu branza dulce
Gustos.RO

Pariziene cu branza dulce

Reteta de pariziene cu branza dulce. Pariziene cu branza dulce reteta simpla. Reteta de cornuri pariziene cu umplutura de...

Pariziene cu branza dulce