Pagnotta Pasquale (Pasca Italiana)

Complexitate
redusa
Pagnotta Pasquale (Pasca Italiana)

Ingrediente

  • Reteta traditionala:
  • - 2 kg faina;
  • - 1 kg coca de piine deja dospita;
  • - 700 gr zahar;
  • - 150 gr untura (sau margarina);
  • - 10 oua;
  • - coaja rasa de la 2-3 lamii;
  • - 2 pliculete de vanilie;
  • - 1 pumn de drojdie de bere;
  • - sare si dupa gust stafide
  • Reteta mea usor revizuita:
  • 700 gr faina
  • 4 galbenusuri
  • 300-400 ml lapte (depinde cit inghite faina)
  • cit 2 nuci unt/margarina topit
  • 1 pumn de zahar (adica cit iei in causul unei palme)
  • 1 pliculet de vanilie
  • 1 picatura de rom (pt ca imi place mie)
  • 20 grame drojdie de bere
  • cam 2 pumni de ulei folosit la framintat

Mod de preparare

Am topit drojdia in lapte cu putin zahar, am amestecat totul cu faina si zaharul. Am framintat bine si am adaugat galbenusurile pe rind. Framintam si pina nu se incorporau in coca nu adaugam urmatorul. La sfirsit am adaugat vanilia si romul. Am pus la crescut in castron la loc retras (eu am ascuns castronul in cuptorul mo ca se inchide usa bine).

Cind a crescut l-am rasturnat pe planseta si l-am mai framintat o tura, apoi i-am dat forma rotunda si l-am pus pe tava peste hirtia de copt. Am pus un stergar de in peste (era atit de bine framintat ca nu se lipea nimic de aluat) si am lasat sa creasca.

Apoi am incalzit cuptorul. Am crestat pagnotta in forma de semiluna (se putea si cruce, dar am vrut sa semene cu cea de Sarsina) si am uns cu putin ou batut + lapte.

La cuptor la 180 C pina s-a copt (cred ca cca 1 ora, acum depinde de cuptor, de dimensiunea pagnottei).
Pagnotta pasquale (specifica din comuna Sarsina in provincia Forli, adica in Romagna)
http: //www.sarsina.info/sagre/sagrapagnotta. Htm

La Sarsina exista si o Sagra (un fel de tirg care are ca element principal un produs traditional acelui loc) a acestei pagnotte. Si evident ca Sagra se desfasoara inainte de Paste. Aceste piini (dulci, aluat asemanator cu cel de cozonac) se pregateau pt fiecare membru din familie, fiecare cu pagnotta lui si pt ca una avea cam 2-3 kg minca din ea toata saptamina si poate si urmatoarea.

Felie de pagnotta se minca impreuna cu oul binecuvintat si cu salam in dimineata duminicii de Paste. Apoi fiecare masa incepea cu o bucata de pagnotta - intr-un fel asa cum si noi luam duminica dimineata "paste" si incepeam fiecare masa in zilele urmatoare tot cu o bucatica de "paste" (prescura taiata marunt si inmuiata in vin).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ce mancaruri poti face cu prune - cele mai bune 10 retete

Ce mancaruri poti face cu prune - cele mai bune 10 retete

Ce mancaruri poti face cu prune - cele mai bune 10 retete
Evantai din carne de porc cu legume

Evantai din carne de porc cu legume

Evantai din carne de porc cu legume
Barcute din vinete cu arpagic rosu

Barcute din vinete cu arpagic rosu

Barcute din vinete cu arpagic rosu
Cele mai apreciate rețete
Salata de iarna asortata
1
Conserve, muraturi

Salata de iarna asortata

Salata de iarna asortata
Prajitura cu foi si gem de prune
2
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Salata de legume pentru iarna
3
Romania

Salata de legume pentru iarna

Salata de legume pentru iarna
Reţetă de preparare a papanaşilor
4
Romania

Reţetă de preparare a papanaşilor

Reţetă de preparare a papanaşilor
Prajitura Cremoasa cu Ness si Mac
5
Romania

Prajitura Cremoasa cu Ness si Mac

Prajitura Cremoasa cu Ness si Mac