Intorsuri din Hihor

Portii
20
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
120 minute
Complexitate
ridicata
Intorsuri din Hihor

Ingrediente

  • Faina 1500 gr
  • apa calduta ( o cana)
  • o lingura de sare
  • untura
  • Aceasta reteta nu are cantitate
  • Cartofi fierti care se zdrobesc ca la pireu cu ulei, sau varza murata din butoi care se spala si se caleste in prealabil

Mod de preparare

Peste o lingura de sare se toarna apa calduta pentru a se dizolva sarea.,dupa care se pune faina, cat sa iasa un aluat mai moale decat cel de paine sau de cozonac ce se framanta bine fara a ne nelinisti ca aluatul se prinde de mana. Dupa ce se framanta bine se infaineaza mana si se scoate aluatul pe masa. Se framanta bine si se fac cocutze ce se framanta fiecare bine. Se lasa sa se odihneasca jumatate de ora, nu inainte de a le unge pe fiecare cu untura. Asa unse le lasam acum sa se odihneasca.
Dupa odihna aluatului se trece la intinsul cocutilor care se face pe o fata de masa, deoarece rularea aluatului se va face cu ajutorul fetei de masa.
Se ia o bucata de cocut si se pune pe fata de masa. Untura care s-a pus peste aluat deja este intrata in el facandu-l mult maielastic pentru a se putea intinde cat o foita de tigara.
Aluatul se intinde apoi cu mana incepand a trage de margini cate putin cu degetele, dupa ce isi mareste volumul prin intindere se introduce mana ( palma) in mijlocul aluatului si incetisor se intinde in continuare. Aluatul are dimensiunea mesei dupa ce este la maxim intins si extrem de subtire. Cand aluatul este gata intins se mai picura cativa stropi de ulei peste foaie. Apoi se presara cartofi sau varza peste aluat. Se prinde de o parte si de alta fata de masa si se ruleaza cu ajutorul ei placinta. formnd astfel o placinta. Rolul astfel obtinut se ruleaza ca un melc si se prajeste in tigaia unsa cu putin ulei pe ambele parti.
Placintele mai mari ( care se coc in cuptor) se ruleaza pe toata foaia cu compozitia dorita apoi se pun in cuptor, se ung cu galbenus de ou si se coc.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
2
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Dulceata de agrise
4
Placinte cu carne
5
Aperitive

Placinte cu carne

Placinte cu carne
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie