Cum Se Pregateste O Varianta de Aluat Dospit Rapid

Complexitate
redusa
Cum Se Pregateste O Varianta de Aluat Dospit Rapid

Ingrediente

  • Pentru 500 g aluat:
  • -400 g faina
  • -10 g praf de copt
  • -1 pahar lapte (in varianta de post folositi lapte de soia)
  • -3/4 pahar ulei
  • -2 linguri zahar
  • -¼ lingurita sare
  • -11 g drojdie uscata sau 42 g drojdie proaspata
  • pahar de 300 ml

Mod de preparare

Cerneti faina impreuna cu praful de copt si tineti la indemana.

Separat, incalziti doar putin amestecul format din lapte, ulei, zahar, sare si amestecati pana ce se dizolva sarea si zaharul. Dati deoparte si lasati pana ajunge la temperatura camerei.

Adaugati drojdia si bateti cu telul pana ce aceasta este dizolvata.

Turnati cate putin peste faina si amestecati de fiecare data. La final trebuie sa obtineti un aluat mai moale si lipicios. In aceasta faza, nu fiti tentate sa adaugati mai multa faina pentru ca veti obtine un aluat prea tare, care nu va creste bine.

Scoateti pe masa de lucru infainata si framantati aluatul cca 1 min, adaugand treptat 2 maxim 3 linguri cu faiana. Aluatul este tot molcut si putin lipicios.

Puneti-l inapoi in bol, bolul intr-o oala mai mare cu apa calda spre fierbinte, a carei inaltime sa ajunga pana la ¼ din inaltimea bolului in care aveti aluat. Acoperiti totul cu un servet mai gros de bucatarie si lasati la dospit pentru 30 min, timp in care aluatul va creste repede si frumos.

Transferati aluatul din nou pe masa de lucru putin infainata, framantati inca 1 min, iar daca aluatul o cere (adica este uleios, dar inca putin lipicios), puteti adauga 1 maxim 2 linguri de faina.

Modelati aluatul sub forma de bila si lasati-l sa se odihneasca acoperit, 10 min, la temperatura camerei, apoi il puteti taia si modela dupa cum o cere reteta.

Puteti sa-l folositi la orice copturi la care se cere aluat dospit.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate

Cornulete dulci vanilate, cu nuca sau migdale, fragede si aromate, perfecte pentru un desert rapid.

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate
Bors rusesc cu sfecla rosie –  hranitor si plin de culoare

Bors rusesc cu sfecla rosie – hranitor si plin de culoare

Borsul rusesc cu sfecla rosie este hranitor si colorat, cu gust dulce-acrisor, perfect pentru zilele racoroase. O reteta...

Bors rusesc cu sfecla rosie – hranitor si plin de culoare
Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa

Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa

Paste penne cu sos cremos de spanac, o reteta rapida, gustoasa si satioasa, ideala pentru pranz sau cina. Pennele se combina...

Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa