- Faina, sarea, drojdia si untul eventual taiat bucatele (moale insa nu topit) se pun intr-un bol cu diametru mare astfel incat sarea sa fie asezata la distanta fata de drojdie (sarea inactiveaza drojdia).
- Se amesteca cu mana toate aceste ingrediente.
- Se adauga apa treptat si se amesteca toate ingredientele cu mainile timp de 2 minute. Se formeaza in scurt timp un aluat moale, usor de modelat si lipicios.
- Se aseaza aluatul obtinut pe suprafata de lucru usor infainata in prealabil. Se framanta aluatul timp de 5 minute. Daca credeti ca este necesar puteti sa mai adaugati faina sau apa in plus, in functie de consistenta aluatului obtinut (eu ma feresc in general de infainarea suplimentara deoarece o cantitate de faina prea mare poate influenta in mod negativ cresterea painii). Evit de asemenea o framantare excesiva a aluatului deoarece ea poate avea aceleasi consecinte ...
- Se modeleaza aluatul cu palmele astfel incat sa dobandeasca forma unei sfere aplatizate.
- Se acopera aluatul cu un prosop pentru bucatarie sau cu un bol cu diametru mare.
- Se lasa aluatul sa creasca la loc caldut timp de 2 ore. In acest timp aluatul creste (am facut a treia fotografie dupa mai putin de o ora)...
- Se unge cu ulei o tava mare (eu am preferat folosirea foliei antiaderente pentru copt).
- Se pune aluatul pe suprafata de lucru foarte usor infainata in prealabil si se modeleaza cu palmele astfel incat sa dobandeasca forma unei sfere aplatizate.
- Se pune aluatul in tava pregatita anterior, se acopera cu un prosop pentru bucatarie sau cu un vas si se lasa sa creasca in tava timp de 1 ora.
- Se incalzeste cuptorul la 220 grade c.
- Se cresteaza suprafata aluatului (dupa preferinta) si se presara putina faina.
- Painea se coace timp de aproximativ 30 de minute.
- Painea coapta se lasa sa se raceasca pe un gratar.
Sursa reteta: ”100 Great Breads - Paul Hollywood” - (”Crusty Cob”).
* (aveti nevoie in plus de putina faina necesara pentru infainarea suprafetei de lucru) . p. h. recomanda aproximativ 4 cani cu faina, nu foarte pline, conform masurilor din u. s. si suplimentar faina pentru infainare - eu am folosit in total 500 g faina pentru framantarea aluatului efectiv, la care s-a adaugat faina necesara infainarii suprafetei de lucru si cea adaugata la suprafata aluatului inainte de a fi pus in cuptor).
Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasaO salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...
Salata Caprese - simpla si delicioasaReteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branzaImi place foarte mult placinta turnata, numai ca nu inteleg de ce se incrudeaza. M-am gandit ca poate s-a intamplat altadata...
Placinta turnata cu mere si nuca de cocosAm pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.
Tort de inghetata cu caise si ciocolata albaGem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala. Descopera cum sa prepari gem de caise sanatos si delicios fara zahar...
Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.
Comentarii