Crescente Al Latte / Crescente cu Lapte (Piine)

Complexitate
redusa
Crescente Al Latte / Crescente cu Lapte (Piine)

Ingrediente

  • 500 gr faina
  • 25 gr drojdie
  • sare
  • miere ca sa topim drojdia (dc nu aveti merge si cu zahar)
  • 2 linguri smintana (cea din care se bate frisca- in loc de smintina asta puteti pune putin unt topit si adaugat in lapte)
  • lapte cit e nevoie (mie mi-au intrat cca 350 gr, dar nu o luati de buna)

Mod de preparare

De data asta aluatul tb sa fie moale asemanator celui de negresa...

Se pregateste in castron, si se bate cu mina sau cu mixerul cel special pt aluat. Eu l-am batut cu mina ca si cum ai bate cu telul miscam mina in sens circular din centrul castronului spre marginea lui in felul asta aluatul se "oxigena" se umplea de aer. Nu mult, asa de citeva ori doar...

Am uns o forma (eu una de sticla) cu ulei si am turnat aluatul. Am facut citeva gaurele cu degetele ca sa vad cind creste. Nu tb sa faceti la fel.

Apoi am pus castronul acoperit cu un servet in cuptorul cu microunde ca se inchide etans ... sau intr-un dulap merge. undeva unde sa nu fie in bataia vintului.

Daca puneti 25 gr de drojdie, lasati la crescut cca 20 minute. Daca puneti ca mine mai putina drojdie lasati mai mult. O sa creasca nu chiar dublu, dar creste.

Intre timp incalzim cuptorul bine si punem la copt tava cu aluatul la cca 200 C. Eu am pus la temperatura mai mare primele minute si apoi am mai micsorat la mediu. Am copt pina s-a rumenit.

In ultimele minute am uns piinica cu apa in care au fiert macaroanele (aveam apa am inmuiat pensula in ea si am uns. Apa asta contine amidon si nu lasa sa se formeze crusta tare, a ramas moale pe deasupra, pufos).

Diametru vas = 26 cm.
"Crescente " este o piine specifica din zona Bologna. Nu trebuie sa fie foarte inalta, seamana mult cu focaccia.

In trecut aceasta piine era framintata cu apa in care fierbea cotechino si deasupra ei se puneau fisii de sorici ca la caldura cuptorului se cocea si devenea crocant. Tot in trecut se mai folosea in aluat bucati de la prosciutto cotto ramas (resturi).

Reteta pe care am facut-o eu este cu lapte. Cind am vazut-o eu la tv a fost prezentata astfel:
coapta intr-o forma rotunda de acelasi diametru ca si o tigaie (o sa vedeti de ce).
taiata in 2 ca un blat de tort
pregatita o omleta separat in tigaie
peste prima jumatatea (cea inferioara) se rastoarna omleta si se aseaza capacul (partea superioara a crescentei)

Apoi se taie totul in felii ca de tort sau in diagonale astfel incit sa rezulte multe romburi. Daca va e frica sa taiati sa nu va alunece feliile si umplutura: se infig mai multe scobitori in piine, apoi se taie in asa fel incit sa ramina fiecare romb sau patrat de piine cu o scobitoare in mijloc.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Chiftele de Legume cu Telina si Porumb

Chiftele de Legume cu Telina si Porumb

Chiftele de Legume cu Telina si Porumb
Cele mai apreciate rețete
Prajitura rasturnata cu visine si caise
1
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Inghetata de trandafiri si banane
2
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
3
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Pizza Fara Blat
4
Paste

Pizza Fara Blat

Pizza Fara Blat
Prajitura cu Mere
5
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Parteneri
Desert biscuiti cu smantana fermentata
Bucataras.RO

Desert biscuiti cu smantana fermentata

Cand eram copii mamaia ne facea niste biscuiti, le ziceam braduleti, presara deasupra zahar tos. Stiu ca aveau in compozitie...

Desert biscuiti cu smantana fermentata
Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Culinar.RO

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.
Gustos.RO

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala. Descopera cum sa prepari gem de caise sanatos si delicios fara zahar...

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.