Cozonac Leopard

Portii
8
Timp pregatire
135 minute
Timp coacere
45 minute
Complexitate
medie
Cozonac Leopard

Ingrediente

  • 700 g aluat de cozonac(aluat mai dulce), sau un aluat framantat special pentru cozonacul leopard
  • 500g faina
  • 3 oua
  • 50 g unt
  • 100 ml ulei
  • 150 g zahar
  • 10 g drojdie uscata
  • 50 g stafide
  • esenta rom
  • esenta vanilie
  • un praf de sare
  • 250 ml lapte caldut.
  • Ingrediente pentru aluatul de culoare deschisa:
  • 1 lingura de ciocolata pudra
  • 2 linguri de lapte
  • Ingrediente pentru aluatul de culoare inchisa:
  • 2 linguri de cacao
  • 1 lingura nutella
  • 1 lingura ness cafe
  • Pentru uns:
  • 1 galbenus
  • 1 linguritra de iaurt
  • Pentru decor:
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingura apa

Mod de preparare

Cozonacul leopard nu numai ca este usor de preparat, dar este si un deliciu cu care va puteti impresiona musafirii oricand, dar mai ales de sarbatori. Il puteti face simplu sau dupa preferinta, iar in aluat se pot adauga: stafide, merisoare, sau fructe confiate.
Intodeauna cand fac cozonac imi opresc o bucata de aluat, in jur de 700 g, pentru cozonacul leopard. Deci, fie ca faceti un aluat din ingredientele de mai sus, fie folositi un aluat gata pregatit pentru cozonaci, cum am facut si eu. Daca pregatim aluatul din ingredientele de mai sus, cum procedam ?
Intr-un vas mic vom pune drojdia, 2-3 linguri de faina, putin lapte caldut si vom amesteca bine. Lasam 10 minute pana va incepe drojdia sa fermenteze, dospeasca. Mai intai vom mixa ouale cu zaharul, sarea si esentele, pana cand vom obtine o crema omogena. Vom pune faina intr-un vas mai mare la care vom adauga crema de oua cu zahar, drojdia si restul de lapte si vom incepe framantatul. Incalzim in cuptorul cu microunde untul si uleiul, si pe parcursul framantatului incorporam toata cantitatea. Daca aluatul e prea moale vom mai adauga putina faina, iar daca e prea tare se va pune putin lapte caldut sau iaurt. Aluatul trebuie sa-l simtim pufos la mana, iar dupa 15 minute de framantat el va forma un fel de basici, bule cu aer, care vor pocni usor intre degete. Vom continua procesul de framantat, pana cand vom simti aluatul pufos si nu se va lipi de maini. El trebuie sa fie moale, pufos si omogen. Eu am folosit 700 de grame de aluat. Aluatul il vom imparti in doua bucati egale. O bucata cu greutatea de 350 g, o vom pune intr-un vas si o vom acoperi cu folie alimentara si o vom lasa sa creasca pana isi dubleaza volumul. A doua bucata o vom imparti in doua parti, una de 170 g, care va fi culoarea deschisa, iar cea de a doua de 180g, care va fi culoarea inchisa. Dupa ce am impartit aluatul, bucatile le vom pune in doua vase unse cu putin unt si vom pregati colorantii. Pentru culoarea deschisa vom amesteca praful de ciocolata cu putin lapte si vom incorpora acest amestec in bucata de aluat de 170 g, pana cand obtinem o culoare uniforma si un aluat omogen. La fel procedam si cu bucata de aluat de culoare inchisa. Amestecam nutella, cu cacaoa, ness-ul si laptele, apoi incorporam in bucata de aluat pana obtinem o culoare uniforma si un aluat omogen. Acoperim ambele vasele cu o folie alimentara si le vom lasa la crescut pana isi dubleaza volumul. Dupa ce au crescut vom imparti aluaturile in mai multe bucati, de marimi diferite. Bucata alba de 350g, o vom imparti in 8 bucati, 3 mai mari si 5 mai mici, si anume: {(5x38g=190g) +(3x53g=180g)}. Bucata de culoare inchisa care este de 180g, o vom imparti la fel in 8 bucati: {(3x30g=90g)+(5x18g=90g)}, iar bucata de culoare deschisa, cu greutatea de 170g, se va imparti tot in 8 bucati, 3 mai mari si 5 mai mici, astfel:{(3x28g=84g)+(5x17g=85g)}. Dupa ce am impartit aluaturile vom incepe sa formam asa zisul "leopard". E bine sa urmariti si pozele postate la etapele de lucru. Pregatim tava in care vom coace cozonacul, eu am folosit un vas yena, pe care l-am tapetat cu hartie de copt. Mai intai ne vom ocupa de bucatile mari. Vom intinde cele 3 bucati de culoare alba si inchisa. Peste cele de culoare inchisa vom aseza bucatile mari de culoare dechisa, care au fost rulate ca betisoare, apoi le vom rula impreuna. Am obtinut 3 betisoare mari pe care le punem pe bucatile albe si le vom rula din nou, astfel am obtinut 3 betisoare mari. Procedam la fel si cu cele 5 bucati mici, ruland in acelasi mod, obtinind inca 5 betisoare. Deci peste bucata de culoare inchisa punem betisorul de culoare deschisa, rulam si betisorul obtinut il rulam in bucata de aluat alba. Acum vom aseza betisoarele in tava, intercalate intre ele, mari si mici. Vom lasa cozonacul aproximativ inca 20 de minute sa mai creasca, dupa care il vom unge cu ou si vom introduce cozonacul nostru in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 40 de minute, sau pana trece de testul scobitoarei. Pentru a capata un luciu frumos, dupa ce il vom scoate din cuptor il vom unge cu putina apa cu zahar. Este un cozonac aspectos si delicios.
Va doresc spor si Pofta buna !
Specific : Romania

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase

Reteta simpla si delicioasa de batoane de mozzarella pane, crocante la exterior si cu branza topita la interior. Ingrediente,...

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase
Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Cele mai apreciate rețete
Sirop de patlagina
2
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
4
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Paste cu masline si sos (de post)
5
Paste

Paste cu masline si sos (de post)

Paste cu masline si sos (de post)
Parteneri
Sandwich-uri cu chifle la cuptor
Bucataras.RO

Sandwich-uri cu chifle la cuptor

Cum ar fi sa te trezesti intr-o dimineata racoroasa, putin mai devreme, si sa pregatesti niste sandwich-uri la cuptor...

Sandwich-uri cu chifle la cuptor
Placinta quatro formaggi
Culinar.RO

Placinta quatro formaggi

Am facut Pizza quatro formaggi dar aceasta placinta, are un gust senzational.

Placinta quatro formaggi
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia