Cozonac cu aroma de portocala

Postat pe: 22-12-2017
(0)

Ingrediente

1200 g faina
200 g zahar
5 oua
un praf de sare
un plic drojdie uscata
700 ml lapte
100 ml ulei
un galbenus pt uns
coaja de la o portocala
cacao si rahat pt umplut

Mod de preparare

Timp pregatire

PREGĂTIRE

40min
Timp gatire

GĂTIRE

01h
Numar portii

PORȚII

2 portii
Mai intai pregatim maiaua. Amestecam drojdia cu 3-4 linguri de lapte caldut, o lingurita zahar si 3-4 linguri faina. Lasam sa creasca. Cernem faina de 2 ori intr-un vas incapator. Nu punem toata faina in vas de la inceput, punem jumatate , restul adaugam pe parcurs. Incalzim laptele, topim zaharul in lapte, batem albusurile spuma si frecam galbenusurile separat.Bunica adauga tot timpul coaja rasa de lamaie.Eu am folosit esenta de portocala.
Facem o adancitura in mijlocul fainii, adaugam maiaua crescuta, galbenusurile si laptele pe rand, amestecand usor dupa fiecare.Amestecam bine cu faina , adaugam si albusurile spuma framantand cu mana( bunica punea intotdeauna in compozitie albusurile batute spuma). Adaugam treptat si uleiul framantand cat putem de mult. Eu nu am rezistat mai mult de 15 minute.Lasam aluatul sa creasca pana isi dubleaza volumul.
Intre timp taiem rahatul cuburi si amestecam 5-6 linguri de cacao cu 7-8 linguri zahar.
Cand a crescut aluatul, il impartim in patru.Pe fiecare bucata de aluat intinsa presaram rahat sau cacao amestecata cu zahar, apoi rulam si impletim cate doua rulouri.Obtinem doi cozonaci.Eu am facut un cozonac din doua rulouri cu cacao si unul dintr-un rulou cu cacao si unul cu rahat.
Punem cozonacii in tavile in care am pus hartie de copt (bunica le ungea cu ulei si tapeta cu faina) si lasam sa mai creasca o jumatate de ora.Ungem cozonacii cu galbenus amestecat cu cateva linguri de lapte si ii presaram cu zahar Introducem la cuptor pana se coc. Coptul depinde de cuptorul fiecaruia.Eu cred ca i-am lasat 50-60 minute.La inceput la foc mare, apoi mediu.
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta Cozonac cu aroma de portocala" nu uita sa ii faci un review.

Observatii

Cozonacul facut de bunica mea era cel mai bun. Nu voi uita niciodata mirosul cozonacului cald copt pe vatra. Cand eram mica sarcina mea era sa tin de postava in care bunica framanta cozonacii. Am urmarit-o de atatea ori cum framanta si apoi cum umplea cozonacii cu cacao, rahat si nuca. Preferatul meu era cozonacul cu cacao fara nuca si fara rahat, pe care-l facea special pentru mine.Bunica spunea ca secretul cozonacilor este framantatul. Tin minte ca oboseam eu tinand de postava, atat de mult ii framanta. Bunica nu avea cantitati fixe. Imi spunea pui cam atata lapte, zahar cam atat, oua mai multe,faina cat cuprinde si tot asa. Am scris o reteta din ce-mi aminteam, dar cozonacul meu este departe de cel facut de bunica. Imi e atat de dor de bunici!

Recomandari pentru tine si casa ta

Ondulator Easy Curl

- 20 %
179.99 lei
143.99 lei

Hair Clipper 41mm

- 20 %
249.99 lei
199.99 lei

Sandwich-Maker Panini

- 15 %
269.99 lei
229.49 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

Fii primul care lasa un comentariu
Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Cozonac cu aroma de portocala