Covrigi Sarati

Complexitate
redusa
Covrigi Sarati

Ingrediente

  • 400 gr faina
  • 50 ml ulei
  • 150 ml apa calda
  • 100 ml lapte cald
  • 1 lingurita de zahar pentru drojdie (la dospit)
  • 1/2 lingurita de sare (eu am pus mai mult pentru ca ne plac mai sarati)
  • 7 grame de drojdie uscata
  • 1 ou pentru uns deasupra
  • 2 linguri de faina (pentru stropit deasupra)
  • 1/2 lingurita sare (pentru stropit deasupra)

Mod de preparare

Daca aveti masina de paine se pun la masina, inainte ingredientele lichide, apoi cele uscate si programam pentru framantat aluatul.
Eu cu toate ca am masina de paine am preferat sa fac aluatul cu mana pentru ca am vrut sa "il simt" ca in cazul in care mai trebuia sa adaug cate ceva sa pot sa o fac "din mers".

Dupa parerea mea este mai bine sa urmati framantatul manual pentru ca se face foarte repede si este mult mai bun procedeul asta decat cel mecanic (la masina).

Deci, se pune intr-un vas drojdia uscata, zaharul si putin lapte cald din cantitatea prevazuta in reteta si o lingura de faina. Se amesteca si se lasa la dospit.

Intre timp se cerne restul de faina si se amesteca cu sarea (prima cantitate de sare din reteta), se aseaza intr-un vas mai mare sau direct pe planseta (eu am folosit planseta). Se adauga uleiul si se amesteca cu o furculita.

Drojdia dospita se adauga peste faina si se omogenizeaza pe cat posibil. Apa calda si laptele cald se amesteca intre ele si incepem sa adauga tot cate putin peste amestecul de faina, amestecam cu furculita. Cand am terminat de adaugat toata cantitatea de lichid rasturnam amestecul pe planseta si framantam.

Aluatul la inceput este lipicios dar in 5 minute de framantat isi va schimba textura.

Vom obtine un aluat moale nicidecum vartos pe care il vom pune intr-un vas uns cu ulei, acoperim si punem intr-un loc caldut si ferit de curenti de aer rece.

Sfatul meu este sa lucrati aluatul pe un blat de lemn pentru ca asa isi mentine caldura si se framanta foarte bine, pe o suprafata marmorata sau metalica, de sticla sau gresie aluatul se raceste repede si nu se va lucra foarte bine.

In timp cat dospeste aluatul pregatim solutia/saramura cu care vom stropi covrigii.

Deci, faina si sarea se amesteca intre ele si adaugam incet apa rece peste amestecul uscat pana obtinem un aluat subtire ca si cel de clatite (poate putin mai grosut) , amestecam vartos sa nu ramana cocoloase dupa care lasam deoparte.

Preincalzim cuptorul la 230C (450 f ... eu am pus cuptorul doar la 410 f sau 215 c).

Am scos aluatul din vasul in care a dospit si l-am rasturnat pe planseta. Am framantat doar putin, exact cat sa il "dezumflu" putin si am impartit in 10 bucati. Fiecare bucata se intinde intr-un snur lung de circa 60 cm si se da forma de covrig. Snurul se prinde de capete, se indoaie in jumatate si capetele se rasucesc odata apoi se ridica capetele si se lipesc cu ou batut sub partea de sus a covrigului. Se aranjeaza gaurile covrigului ca sa fie uniforme.

Covrigii vor iesi de marimea unei palme, deci in tava vor incapea doar 4 bucati sau 5. Se aseaza pe hartie de copt si se lasa la dospit pentru 10 minute. Se ung cu ou batut si se introduc la cuptor.

Se coc circa 10 minute, cand vedem ca au inceput sa prinda o culoare aurie se scot din cuptor si cu o lingurita prelingem din saramura, peste covrigi.

Se reintroduc in cuptor din nou si se mai lasa pentru circa 4-5 minute timp in care se finalizeaza coptul si se usuca saramura si devine gumoasa.

Important... snurul de aluat trebuie sa fie mai subtire, poate de grosimea degetului mic de la mana in cazul in care dorim sa avem covrigii subtiri si uscati, iar daca ii dorim mai moi atunci snurul de aluat trebuie sa fie putin mai grosut, circa 1 cm si in cazul ast covrigii vor iesi mai grosi si moi. Se pastreaza foarte bine 3 zile (daca mai ajung: p: p)... vezi pozele (eu am facut si covrigi moi si din cei uscati)

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu dovleac copt

Tarta cu dovleac copt

Tarta cu dovleac copt
Ciorba de ciolan afumat - consistenta si aromata

Ciorba de ciolan afumat - consistenta si aromata

Ciorba de ciolan afumat este o delicioasa si aromata specialitate culinara, indragita in bucataria traditionala romaneasca....

Ciorba de ciolan afumat - consistenta si aromata
Curry de pui - cel mai gustos curry

Curry de pui - cel mai gustos curry

Curry de pui - cel mai gustos curry
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Sireata
2
Dulciuri

Prajitura Sireata

Prajitura Sireata
Colacei Bucovineni
3
Dulciuri

Colacei Bucovineni

Colacei Bucovineni
Dulceata de paducel (gherghine)
4
Conserve, muraturi

Dulceata de paducel (gherghine)

Dulceata de paducel (gherghine)
Parteneri
Pasca cu aluat de cozonac (reteta video)
Bucataras.RO

Pasca cu aluat de cozonac (reteta video)

Pasca cu aluat de cozonac este desertul nelipsit de pe masa de Paste. Dupa cum puteti deduce, pasca este un cozonac umplut cu...

Pasca cu aluat de cozonac (reteta video)
Rulouri fragede cu branza
Culinar.RO

Rulouri fragede cu branza

Rulouri dulci din aluat fraged, cu branza. Dacă îi lăsați până a doua zi, vor deveni și mai buni. Sfărâmicioși și...

Rulouri fragede cu branza
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa

Descopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia