Covrigi polonezi

Portii
10
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
50 minute
Complexitate
redusa
Covrigi polonezi

Ingrediente

  • 500-550 g faina
  • 1 cub drojdie proaspata
  • un praf de sare
  • 90 g zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 220-250 ml lapte
  • 100 g margarina
  • optional:
  • coaja rasa de lamaie sau portocala
  • Pentru uns aluatul:
  • 50 g margarina la temperatura camerei
  • 1 lingura zahar pudra
  • Pentru uns covrigii:
  • 1 galbenus de ou
  • 2-3 linguri lapte
  • Pentru sirop:
  • 100 ml apa
  • 3 linguri miere de albine

Mod de preparare

Pentru inceput, dizolvam drojdia cu o lingurita zahar pana obtinem o pasta, adaugam 1 lingura de faina si lasam cateva minute pana incepe sa se umfle putin.

Intre timp. pregatim restul ingredientelor: Faina impreuna cu sarea, le cernem cu ajutorul unei site intr-un bol, iar laptele il incalzim putin impreuna cu zaharul si zaharul vanilat pana se topeste tot zaharul.

Peste faina, punem drojdia, laptele caldut, omogenizam pana obtinem un aluat lipicios, adaugam si margarina pe care am topit-o la microunde si framantam un aluat elastic, nelipiciossi usor de intins, pe care il acoperim cu o folie de plastic la loc ferit de curenti pana isi dubleaza volumul.

Cat timp creste aluatul, amestecam margarina cu zaharul pudra pana obtinem o pasta.


Dupa ce a crescut aluatul, il rasturnam pe masa (ne ajutam de putina faina) si il impartim in 2 parti egale, iar fiecare parte o intindem intr-un dreptunghi, pe care il ungem cu jumatate din pasta de margarina, apoi impaturim foaia unsa in 2 si taiem fasii de circa 1.5 cm latime.

Fiecare fasie o taiem inca o data in doua, lasand un capat netaiat, apoi impletim (rasucim) cele 2 capete si ii dam forma unui covrig, unind capetele in centrul fasiei.

Mie mi-au iesit 15 covrigi.

Punem covrigii obtinuti intr-o tava tapetata cu hartie de copt, dupa care ii ungem cu galbenusul de ou desfacut in cele 2 linguri de lapte.

Dam tava la cuptorul preincalzit, la foc mediu, pana cand sunt frumos rumeniti.

Cat timp se coc covrigii, pregatim siropul: Intr-un ibric punem apa cu mierea si lasam pe foc cat sa se incalzeasca apa ( nu sa fiarba), dupa care stingem focul, mai amestecam putin, atat cat sa se dizolve mierea.

Cand covrigii s-au rumenit, turnam peste ei siropul obtinut.

Ii servim calzi, dar daca s-au racit, ii pudram cu zahar pudra si si servim alaturi de o cafea, cana cu lapte....

Sa va fie de bine!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate

Cornulete dulci vanilate, cu nuca sau migdale, fragede si aromate, perfecte pentru un desert rapid.

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate
Bors rusesc cu sfecla rosie –  hranitor si plin de culoare

Bors rusesc cu sfecla rosie – hranitor si plin de culoare

Borsul rusesc cu sfecla rosie este hranitor si colorat, cu gust dulce-acrisor, perfect pentru zilele racoroase. O reteta...

Bors rusesc cu sfecla rosie – hranitor si plin de culoare
Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa

Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa

Paste penne cu sos cremos de spanac, o reteta rapida, gustoasa si satioasa, ideala pentru pranz sau cina. Pennele se combina...

Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa