Covrigi

Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • faina grau 1kg (30 covrigi circa) apa
  • drojdie
  • zahar 2 linguri
  • ulei 2 linguri

Mod de preparare

1. Pregatirea siropului
intr-un vas de cupru sau tuci (ceaun) cu capacitatea de 8-10kg (pt a nu stropi) se pune 1 kg de zahar si se amesteca incontinuu la foc redus pana devine o compozitie de culoare neagra iar in momentul cand de pe melesteu se scurg bucati (nici solide nici lichide) se toarna in jur de 3 litri de apa.

In acest moment se va forma o crusta care se topeste incet incet amestecand in continuare. Toata aceasta operatie dureaza circa 1 ora si in tot acest timp va iesi foarte mult fum. Se recomanda a folosi un sptiu ventilat.

2. Pregatirea aluatului
se framanta faina apa drojdia uleiul zaharul pana a se obtine un aluat mai consistent din care se modeleaza covrigii la formele dorite (recomandat 50gr bucata)

3. Pregatirea culorii
intr-un vas mare se pune apa la fiert (3 sferturi). cand apa se incalzeste se adauga din siropul pregatit anterior circa 200ml (in functie de cantitatea de apa si culoarea dorita). cand apa incepe sa fiarba se introduc covrigi atat cat sa incapa in cuptor, pana ce acestia ies la suprafata.

Daca raman lipiti de fundul vasului se scot cu o spumiera. Se lasa 1 minut in apa fierbinte se scot intr-un alt vas si se aseaza pe niste scandurele umezite in abundenta dupa care se baga in cuptor (cu tot cu scandurele) pana ce suprafata covrigilor se usuca, iar apoi se scot scandurelele asezand covrigii cu suprafata uscata in tava.

Tava se introduce din nou in cuptor pana la terminarea coacerii (covrgii se mai intorc din cand in cand).
Se poate adauga mac, sare sau susan dupa ce s-au asezat covrigii pe scandurele inainte de a le introduce in cuptor.

Pofta buna!!!

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Prajitura cu foi si gem de prune
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Intr-un vas, se pun untura moale, zaharul, oul si laptele. Se amesteca bine cu ajutorul unui mixer, apoi se adauga faina...

Prajitura cu foi si gem de prune
Savarine cu frisca
Dulciuri

Savarine cu frisca

Se separă galbenusurile de albusuri. Peste gălbenușuri se pune cu un praf de sare. Sarea va intensifica culoarea lor....

Savarine cu frisca
Prajitura Tosca
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca are o combinație de texturi ce te cuceresc atât vizual cât și ca gust. Blatul din albușuri cu mac și...

Prajitura Tosca
Cele mai apreciate rețete
Salata olteneasca - Csalamale
1
Romania

Salata olteneasca - Csalamale

Salata olteneasca - Csalamale
Sos Napoletan, Conservat Pentru Iarna
2
Romania

Sos Napoletan, Conservat Pentru Iarna

Sos Napoletan, Conservat Pentru Iarna
Prajitura Tosca
3
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Fursecuri cu Crema de Zahar Ars
4
Romania

Fursecuri cu Crema de Zahar Ars

Fursecuri cu Crema de Zahar Ars
Savarine cu frisca
5
Dulciuri

Savarine cu frisca

Savarine cu frisca