1. Pregatirea siropului
intr-un vas de cupru sau tuci (ceaun) cu capacitatea de 8-10kg (pt a nu stropi) se pune 1 kg de zahar si se amesteca incontinuu la foc redus pana devine o compozitie de culoare neagra iar in momentul cand de pe melesteu se scurg bucati (nici solide nici lichide) se toarna in jur de 3 litri de apa.
In acest moment se va forma o crusta care se topeste incet incet amestecand in continuare. Toata aceasta operatie dureaza circa 1 ora si in tot acest timp va iesi foarte mult fum. Se recomanda a folosi un sptiu ventilat.
2. Pregatirea aluatului
se framanta faina apa drojdia uleiul zaharul pana a se obtine un aluat mai consistent din care se modeleaza covrigii la formele dorite (recomandat 50gr bucata)
3. Pregatirea culorii
intr-un vas mare se pune apa la fiert (3 sferturi). cand apa se incalzeste se adauga din siropul pregatit anterior circa 200ml (in functie de cantitatea de apa si culoarea dorita). cand apa incepe sa fiarba se introduc covrigi atat cat sa incapa in cuptor, pana ce acestia ies la suprafata.
Daca raman lipiti de fundul vasului se scot cu o spumiera. Se lasa 1 minut in apa fierbinte se scot intr-un alt vas si se aseaza pe niste scandurele umezite in abundenta dupa care se baga in cuptor (cu tot cu scandurele) pana ce suprafata covrigilor se usuca, iar apoi se scot scandurelele asezand covrigii cu suprafata uscata in tava.
Tava se introduce din nou in cuptor pana la terminarea coacerii (covrgii se mai intorc din cand in cand).
Se poate adauga mac, sare sau susan dupa ce s-au asezat covrigii pe scandurele inainte de a le introduce in cuptor.
Pofta buna!!!
Azi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris...
Supa rece de capsuni cu crochete de branzaPrajitura aceasta pufoasa cu branza dulce si aroma de portocala este preferata copiilor mei.:) Pofta buna!!
Prajitura pufoasa cu branzaReteta de strudel cu mere. Strude cu mere si foi de placinta. Strudel cu mere, nuci si scortisoara. Retete cu mere. Deserturi...
Strudel cu mere
Comentarii