Intr-un bol, alifiati drojdia cu zaharul si subtiati-o cu apa calduta.
Lasati-o la crescut 15 min, in loc cald. In alt vas, inglobati in laptele cald sarea, mierea, untul si amestecati pana se topesc.
Turnati compozitia cu lapte caldut si drojdia crescuta (maiaua) peste 500 g de faina cernuta in prealabil intr-un vas mai mare. Framantati doar pana la omogenizare si pana ce aluatul se desprinde de pe mana si vas, lucru ce se intampla foarte repede la acest aluat.
Transferati pe planseta de lucru foarte usor infainata si continuati sa framantati circa 10 min, adaugand faina sau lapte dupa cum cere aluatul. Veti fi placut surprinse cat de usor se framanta si se lucra acest aluat.
(ATENTIE! - nu fiti tentate sa adaugati faina mai multa decat cea prevazuta in reteta.
Aluatul nu trebuie sa fie tare, dar nici sa se lipeasca de mana- el trebuie ca in final sa il puteti framanta pe masa de lucru neanfainata si sa nu se lipeasca deloc de ea sau de mana).
Cu cat framanti mai mult, cu atat aluatul va ingloba mai mult aer si produsul finit va fi foarte pufos. Dupa cele minim 10 min de framantat trebuie sa obtineti un aluat pe care daca il intinde-ti usor, el se va a rupea fasiute.
Asezati aluatul modelat sub forma de minge intr-un vas mai mare foarte usor infainat, presarati peste el putina faina, acoperiti-l cu un servet udat si stors (umed) si lasati-l la crescut intr-un loc cald, fara curenti de aer, circa 1- 1 1/2 ora.
(Al meu arata dupa 1 ora asa cum vedeti in fotografie- am facut portie tripla, iar aluatul a fost pus la crescut intr-un vas de 9 l )
Scoateti o bucata din aluat ( restul ramanand in vasul acoperit) si framantati-l putin, doar cat sa aiba un aspect neted si o forma de bila.
Intandeti o foaie in forma de cerc, nu foarte subtire, pe care o taiati in 2, apoi in 4, in 8, pana obtineti 16 triunghiuri.
Rulati fiecare triunghi pe masa, incepand cu latura din exteriorul cercului spre mijloc, formand astfel cornurile.
Puneti-le intr-o tava tapetata cu hartie de copt pe care o acoperiti / bagati intr-o punga de naylon si lasati-le la crescut, circa 20- 30 min.
Preincalziti cuptorul la 200 grade. Repetati operatia pana la terminarea aluatului. Ungeti cornurile cu amestecul de ou usor batut si smantana (iaurt), presarati-le (sau nu), dupa dorinta, cu zahar brun si dati tava la cuptorul incalzit, pentru circa 15- 20 min, la 170 grade sau pana ce se rumenesc frumos.
Scoateti-le din cuptor si tava, asezati-le pe un gratar, pensulati-le imediat cu miere - optional si lasati-le la racit.
Sunt foarte pufoase la interior, chiar si dupa 3 zile, miezul se rupe fasii, iar exteriorul este crocant.
Cine doreste sa fie mai dulci mareste cantitatea de miere la 4- 6 linguri.
Se pot reincalzi la microunde sau in cuptor.
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...
Guacamole: un sos mexican autentic si deliciosSavarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritorAripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasaChecul la cana este o metoda super-rapida de a avea un desert absolut delicios in timp record. Checul pufos cu nutella este...
Chec la cana cu NutellaSe pune untul la topit in care se caleste ceapa taiata cubulete si usturoiul intreg.
Supa de ceapa
Comentarii