Colac cu urda, stafide si rahat

Portii
12
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
45 minute
Complexitate
medie
Colac cu urda, stafide si rahat

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 450 de grame făină pentru cozonaci
  • 60 ml apă călduță
  • O lingura de drojdie uscată
  • 2 linguri zahăr pudră
  • 1 linguriță de sare
  • 180 ml lapte călduț
  • 80 grame unt gras topit și răcit
  • 1 ou bătut
  • Coaja de la o lămâie medie
  • Pentru umplutura:
  • 400 de grame urda
  • 2 bucăți rahat
  • 50 ml rom brun
  • 1 ou
  • 50 grame stafide
  • 3 linguri de pesmet
  • Coaja de la o portocală
  • 3 linguri de zahăr pudră
  • Pentru glazura:
  • Sucul de la o portocală proaspăt stors
  • Zahăr pudră cât încape

Mod de preparare

Pentru aluat, se cerne făina, zahărul pudră și sarea, într-un castron mare.
În mijloc, se pune un amestec din drojdia dizolvată în apa și laptele călduțe, jumătate din cantitatea de unt topit, oul, coaja rasă de lămâie, se frământă totul pâna rezultă un aluat neted și elastic. Se lasă la dospit o oră, până își dublează volumul.
Între timp, se prepară umplutura, amestecandu-se toate ingredientele, stafidele, în prealabil hidratate o jumătate de oră în rom, rahatul tocat cubulete.
După ce aluatul a dospit , se preincalzeste cuptorul la 190 de grade Celsius, cuptor pe gaz, se pregătește o tavă rotundă cu diametrul de 26 cm.
Aluatul se întinde într-un dreptunghi, se unge cu restul de unt topit, se așază umplutura, lăsând marginile libere, se ruleaza dinspre partea mai lungă și se taie bucăți de 2,5 cm . Se așază în tavă cu partea tăiată în sus și se mai lasă la dospit, 30 de minute.
Se coace 45 de minute, până se rumeneste deasupra.
După ce se răcește putin, se toarnă deasupra o glazura din suc de portocale și zahăr pudră cât încape, nu foarte concentrată, trebuie să curgă ușor și apoi se poate consuma...E foarte bun, nu prea dulce, umplutura proprie, perfect pentru orice ocazie!
Poftă bună!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Prajitura cu crema de lapte si mousse de capsuni

Prajitura cu crema de lapte si mousse de capsuni

Prajitura cu crema de lapte si mousse de capsuni
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu Mere
1
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Cremes A la Cluj
2
Dulciuri

Cremes A la Cluj

Cremes A la Cluj
Tarta frangipane cu pere
3
Dulciuri

Tarta frangipane cu pere

Tarta frangipane cu pere
Tarta cu blat fraged si aromat cu ciupercute si baby spanac
4
Aperitive

Tarta cu blat fraged si aromat cu ciupercute si baby spanac

Tarta cu blat fraged si aromat cu ciupercute si baby spanac
Bulgur cu midii, caracatita si ceapa verde
5
Salate

Bulgur cu midii, caracatita si ceapa verde

Bulgur cu midii, caracatita si ceapa verde
Parteneri
Budinca dulce de spaghete
Bucataras.RO

Budinca dulce de spaghete

Budinca dulce de spaghete
Socată reţeta bunicii
Culinar.RO

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii. Socata aromata este o bautura racoritoare foarte buna. Aceasta se face din 14 flori de soc, 10 l de...

Socată reţeta bunicii
Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri
Gustos.RO

Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri

Descopera cum sa faci acasa un jeleu de capsuni fin si aromat, perfect pentru a fi savurat la micul dejun sau adaugat in...

Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri