Colac cu urda, stafide si rahat

Portii
12
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
45 minute
Complexitate
medie
Colac cu urda, stafide si rahat

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 450 de grame făină pentru cozonaci
  • 60 ml apă călduță
  • O lingura de drojdie uscată
  • 2 linguri zahăr pudră
  • 1 linguriță de sare
  • 180 ml lapte călduț
  • 80 grame unt gras topit și răcit
  • 1 ou bătut
  • Coaja de la o lămâie medie
  • Pentru umplutura:
  • 400 de grame urda
  • 2 bucăți rahat
  • 50 ml rom brun
  • 1 ou
  • 50 grame stafide
  • 3 linguri de pesmet
  • Coaja de la o portocală
  • 3 linguri de zahăr pudră
  • Pentru glazura:
  • Sucul de la o portocală proaspăt stors
  • Zahăr pudră cât încape

Mod de preparare

Pentru aluat, se cerne făina, zahărul pudră și sarea, într-un castron mare.
În mijloc, se pune un amestec din drojdia dizolvată în apa și laptele călduțe, jumătate din cantitatea de unt topit, oul, coaja rasă de lămâie, se frământă totul pâna rezultă un aluat neted și elastic. Se lasă la dospit o oră, până își dublează volumul.
Între timp, se prepară umplutura, amestecandu-se toate ingredientele, stafidele, în prealabil hidratate o jumătate de oră în rom, rahatul tocat cubulete.
După ce aluatul a dospit , se preincalzeste cuptorul la 190 de grade Celsius, cuptor pe gaz, se pregătește o tavă rotundă cu diametrul de 26 cm.
Aluatul se întinde într-un dreptunghi, se unge cu restul de unt topit, se așază umplutura, lăsând marginile libere, se ruleaza dinspre partea mai lungă și se taie bucăți de 2,5 cm . Se așază în tavă cu partea tăiată în sus și se mai lasă la dospit, 30 de minute.
Se coace 45 de minute, până se rumeneste deasupra.
După ce se răcește putin, se toarnă deasupra o glazura din suc de portocale și zahăr pudră cât încape, nu foarte concentrată, trebuie să curgă ușor și apoi se poate consuma...E foarte bun, nu prea dulce, umplutura proprie, perfect pentru orice ocazie!
Poftă bună!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu Mere
1
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
2
Dulciuri

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
Prajitura rasturnata cu visine si caise
3
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Bors cu loboda rosie, reteta de post
4
Borsuri, supe, ciorbe

Bors cu loboda rosie, reteta de post

Bors cu loboda rosie, reteta de post
Inghetata de trandafiri si banane
5
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Parteneri
Cartofi dulci la cuptor
Bucataras.RO

Cartofi dulci la cuptor

Cartofi dulci la cuptor
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti