Chifle Dovleac

Complexitate
redusa
Chifle Dovleac

Ingrediente

  • -300 g pulpa de dovleac
  • -25 g drojdie proaspata / 7 g drojdie uscata
  • -1 lingurita zahar
  • -250 ml lapte, caldut
  • -500 g faina
  • -1 lingurita sare
  • -2 linguri ulei
  • Pentru uns: 1 galbenus usor batut cu 1 lingurita de lapte

Mod de preparare

Curatati dovleacul de coaja si de samburi cu casuta lor cu tot.
Taiati in cubulete si puneti intr-o tava tapetata cu hartie de copt, intr-un singur strat.
Dati la cuptorul incins, pentru circa 30 min, la 180 grade sau pana ce dovleacul este copt si poate fi patruns usor de dintii unei furculite.
Lasati la racit, apoi pasati-l pana obtineti un piure.

Alifiati drojdia cu 1 lingurita de zahar, apoi diluati cu 1 lingura lapte caldut si lasati 10 min sa creasca, in loc cald.
Separat, cerneti faina, adaugati piureul de dovleac, drojdia activata, tot cate putin din laptele caldut in care ati dizolvat sarea, iar la sfarsit, uleiul.
Framantati un aluat neted si elastic, care se desprinde de vas si mana.
Puneti-l intr-un bol uns cu putin ulei, acoperiti bine si lasati sa dospeasca pana isi dubleaza volumul.
Scoateti aluatul pe planul de lucru, impartiti in 8 bucati, de aprox 100 g fiecare si modelati sub forma de bile.
Luati cate o bucata de aluat si legati de jur- imprejur cu o sfoara de bucatarie mai groasa, intai impartind bila in 4, apoi inca o data in 4, formand astfel 8 segmente pe circumferinta, asemanatoare celor unui dovleac rotund.
* Nu strangeti foarte tare sfoara pentru ca aluatul va mai creste si la final ea trebuie sa fie vizibila ca sa poata fi scoasa.
Transferati distantat bine (aluatul creste mult) intr-o tava tapetata cu hartie de copt si lasati la crescut, in loc cald, pana isi dubleaza volumul.
Ungeti delicat cu galbenus usor batut cu lapte.
Dati la cuptorul preancalzit, pentru cca 30 min, la 180 grade sau pana ce sunt coapte si frumos rumenite.
Scoateti pe un gratar, lasati la racit, apoi indepartati cu grija ata.

Chiflele sunt aromate, pufoase si moi, chiar si dupa cateva zile.


Serviti la micul dejun sau cina, simple sau alaturand miere, dulceata, etc si un ceai fierbinte sau lapte/ iaurt / sana.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Saramura de pui

Saramura de pui

Saramura de pui
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
2
Dulciuri

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute

Un desert rapid si delicios facut cu biscuiti si crema de ciocolata. Alternezi straturile de biscuiti si crema pentru a...

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
5
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Parteneri
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.