Chifle Dovleac

Complexitate
redusa
Chifle Dovleac

Ingrediente

  • -300 g pulpa de dovleac
  • -25 g drojdie proaspata / 7 g drojdie uscata
  • -1 lingurita zahar
  • -250 ml lapte, caldut
  • -500 g faina
  • -1 lingurita sare
  • -2 linguri ulei
  • Pentru uns: 1 galbenus usor batut cu 1 lingurita de lapte

Mod de preparare

Curatati dovleacul de coaja si de samburi cu casuta lor cu tot.
Taiati in cubulete si puneti intr-o tava tapetata cu hartie de copt, intr-un singur strat.
Dati la cuptorul incins, pentru circa 30 min, la 180 grade sau pana ce dovleacul este copt si poate fi patruns usor de dintii unei furculite.
Lasati la racit, apoi pasati-l pana obtineti un piure.

Alifiati drojdia cu 1 lingurita de zahar, apoi diluati cu 1 lingura lapte caldut si lasati 10 min sa creasca, in loc cald.
Separat, cerneti faina, adaugati piureul de dovleac, drojdia activata, tot cate putin din laptele caldut in care ati dizolvat sarea, iar la sfarsit, uleiul.
Framantati un aluat neted si elastic, care se desprinde de vas si mana.
Puneti-l intr-un bol uns cu putin ulei, acoperiti bine si lasati sa dospeasca pana isi dubleaza volumul.
Scoateti aluatul pe planul de lucru, impartiti in 8 bucati, de aprox 100 g fiecare si modelati sub forma de bile.
Luati cate o bucata de aluat si legati de jur- imprejur cu o sfoara de bucatarie mai groasa, intai impartind bila in 4, apoi inca o data in 4, formand astfel 8 segmente pe circumferinta, asemanatoare celor unui dovleac rotund.
* Nu strangeti foarte tare sfoara pentru ca aluatul va mai creste si la final ea trebuie sa fie vizibila ca sa poata fi scoasa.
Transferati distantat bine (aluatul creste mult) intr-o tava tapetata cu hartie de copt si lasati la crescut, in loc cald, pana isi dubleaza volumul.
Ungeti delicat cu galbenus usor batut cu lapte.
Dati la cuptorul preancalzit, pentru cca 30 min, la 180 grade sau pana ce sunt coapte si frumos rumenite.
Scoateti pe un gratar, lasati la racit, apoi indepartati cu grija ata.

Chiflele sunt aromate, pufoase si moi, chiar si dupa cateva zile.


Serviti la micul dejun sau cina, simple sau alaturand miere, dulceata, etc si un ceai fierbinte sau lapte/ iaurt / sana.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinte cu branza - un deliciu rustic perfect

Placinte cu branza - un deliciu rustic perfect

Placintele cu branza sunt un deliciu rustic, cu un echilibru perfect intre gustul bogat al branzei si textura frageda a...

Placinte cu branza - un deliciu rustic perfect
Fursecuri cu migdale - un desert simplu si delicios

Fursecuri cu migdale - un desert simplu si delicios

Fursecuri cu migdale, un desert simplu și delicios, cu unt și migdale crocante. Perfecte pentru a fi savurate alături de o...

Fursecuri cu migdale - un desert simplu si delicios
Varza cu carnati si ardei copt

Varza cu carnati si ardei copt

Varza cu carnati si ardei copt
Cele mai apreciate rețete
Salata asortata de iarna - o muratura delicioasa
1
Conserve, muraturi

Salata asortata de iarna - o muratura delicioasa

Salata asortata de iarna este o muratura pe care o pregatesc in fiecare an, deoarece se insoteste foarte bine cu fripturi,...

Salata asortata de iarna - o muratura delicioasa
Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
2
Dulciuri

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
Gogosari in sos de mustar cu otet
3
Conserve, muraturi

Gogosari in sos de mustar cu otet

Gogosari in sos de mustar cu otet
Sirop de patlagina
4
Conserva de Peste in Sos Tomat
5
Conserve, muraturi

Conserva de Peste in Sos Tomat

Conserva de Peste in Sos Tomat
Parteneri
Tarta cu iaurt, afine si lamaie verde
Bucataras.RO

Tarta cu iaurt, afine si lamaie verde

Pentru noi a fost demential, s-a terminat mult prea repede!

Tarta cu iaurt, afine si lamaie verde
Clatite americane cu dulceata de gutui
Culinar.RO

Clatite americane cu dulceata de gutui

Clatite americane cu dulceata de gutui
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Gustos.RO

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat

Descopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia