Chifle Dovleac

Complexitate
redusa
Chifle Dovleac

Ingrediente

  • -300 g pulpa de dovleac
  • -25 g drojdie proaspata / 7 g drojdie uscata
  • -1 lingurita zahar
  • -250 ml lapte, caldut
  • -500 g faina
  • -1 lingurita sare
  • -2 linguri ulei
  • Pentru uns: 1 galbenus usor batut cu 1 lingurita de lapte

Mod de preparare

Curatati dovleacul de coaja si de samburi cu casuta lor cu tot.
Taiati in cubulete si puneti intr-o tava tapetata cu hartie de copt, intr-un singur strat.
Dati la cuptorul incins, pentru circa 30 min, la 180 grade sau pana ce dovleacul este copt si poate fi patruns usor de dintii unei furculite.
Lasati la racit, apoi pasati-l pana obtineti un piure.

Alifiati drojdia cu 1 lingurita de zahar, apoi diluati cu 1 lingura lapte caldut si lasati 10 min sa creasca, in loc cald.
Separat, cerneti faina, adaugati piureul de dovleac, drojdia activata, tot cate putin din laptele caldut in care ati dizolvat sarea, iar la sfarsit, uleiul.
Framantati un aluat neted si elastic, care se desprinde de vas si mana.
Puneti-l intr-un bol uns cu putin ulei, acoperiti bine si lasati sa dospeasca pana isi dubleaza volumul.
Scoateti aluatul pe planul de lucru, impartiti in 8 bucati, de aprox 100 g fiecare si modelati sub forma de bile.
Luati cate o bucata de aluat si legati de jur- imprejur cu o sfoara de bucatarie mai groasa, intai impartind bila in 4, apoi inca o data in 4, formand astfel 8 segmente pe circumferinta, asemanatoare celor unui dovleac rotund.
* Nu strangeti foarte tare sfoara pentru ca aluatul va mai creste si la final ea trebuie sa fie vizibila ca sa poata fi scoasa.
Transferati distantat bine (aluatul creste mult) intr-o tava tapetata cu hartie de copt si lasati la crescut, in loc cald, pana isi dubleaza volumul.
Ungeti delicat cu galbenus usor batut cu lapte.
Dati la cuptorul preancalzit, pentru cca 30 min, la 180 grade sau pana ce sunt coapte si frumos rumenite.
Scoateti pe un gratar, lasati la racit, apoi indepartati cu grija ata.

Chiflele sunt aromate, pufoase si moi, chiar si dupa cateva zile.


Serviti la micul dejun sau cina, simple sau alaturand miere, dulceata, etc si un ceai fierbinte sau lapte/ iaurt / sana.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
2
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Gogosari in Sos de Mustar
3
Conserve, muraturi

Gogosari in Sos de Mustar

Gogosari in Sos de Mustar
Sufleu de cartofi
5
Aperitive

Sufleu de cartofi

Sufleu de cartofi
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie