Bortolotti cu Dovleac si Sunculita

Complexitate
redusa
Bortolotti cu Dovleac si Sunculita

Ingrediente

  • Pentru 4 persoane:
  • 150 gr miez de dovleac copt in cuptor
  • 1 hasma (Allium ascalonicum), numita si salota, esalot sau ceapa frantuzeasca
  • 50 gr sunculita (bacon, piept ardelenesc)
  • 1 catel de usturoi
  • 2 linguri ulei de masline
  • o puteti inlocui cu o ceapa mica
  • Pentru aluat / piadina:
  • 150 gr faina oo
  • 30 gr untura
  • 100 ml apa (circa) un praf de sare
  • 1 plic de drojdie uscata pentru piine

Mod de preparare

- puneti dovleacul (dovleacul este mai intii copt apoi miezul este mixat in mixer sau trecut prin sita) intr-o tigaie in care aveti deja ceapa inabusita in ulei, un catel de usturoi (eu il pun mereu intreg ca sa il pot arunca la sfirsit, dupa ce a lasat numai gustul) si sunculita cuburi.

- lasati sa prinda aroma si "sa se imprieteneasca" intre ele ingredientele pe foc citeva minute

Nota: in loc de sunculita puteti adauga parmezan ras si nucsoara.

Pregatiti aluatul pentru piadina:
- puneti intr-un castron faina cu sarea
- adaugati untura si framintati
- diluati drojdia in putina apa (1-2 linguri) si o adaugati aluatului
- varsati incet, in fir ca uleiul in maioneza restul de apa framintind mereu atita apa cit este nevoie, veti obtine un aluat neted si care nu se lipeste nici de miini si nici de masa de lucru, elastic
- impartiti aluatul in bucati mici cit mingiile de tenis si apoi intinditi sub forma de disc cu o grosime de cca 2 mm fiecare mingie de aluat

Umpleti fiecare disc pe jumatate cu umplutura de dovleac si sunculita si indoiti ceallata parte de aluat peste, inchideti apasind cu degetele pe margini si taiati dind o forma dreptunghiulara pe cit posibil (asa este tipic in aceasta zona)

Coaceti pe plita sau pe o tigaie groasa de caramida sau de fonta, fier foarte bine incalzita.
La Tredozio, comuna in Apenini (Romagna) la nord de Faenza in Alta Valle del Tramazzo, aceste placinte (piadine/crescione umplut) se numesc Bortolotti.
Bortolotto este un "crescione" sau "cassone" copt pe plita si de forma dreptunghiulara.
Este un fel rustic, traditional, se poate servi ca o gustare, un aperitiv sau chiar in cadrul unui bufet - "un prinz in picioare". Mai exista si varianta cu cartof si sunculita (pancetta) numit Bartolaccio (bartlaz) .

Variantele prajite se numesc Gussoni, si sunt si ele o reteta foarte veche. Umplutura poate fi aceeasi folosita pentru crescione/bortolotto/ bartolaccio/ bartlaz sau poate fi din ierburi amare (cicoare, papadie, anghinare) si brinza.

Exista multe variante pentru a prepara piadina si fiecare zona are reteta ei: la Cesena, Rimini sau Ravenna poate fi mai subtire sau mai groasa. Unii adauga drojdie de bere proaspata sau uscata asa cum se face in zona Forli. Retetea de baza, cea traditionala este insa cea saracacioasa si care nu contine drojdie. Un ingredient fara de care insa nu se poate realiza piadina este: untura, fara de care aceasta pierde elasticitatea si fragezimea si devine o bucata de aluat uscacios - dupa site-ul cucinaitaliana.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Supa crema de ciuperci - Reteta savuroasa

Supa crema de ciuperci - Reteta savuroasa

Supa crema de ciuperci - Reteta savuroasa
Varza murata cu pulpa de porc si carnat la cuptor

Varza murata cu pulpa de porc si carnat la cuptor

Varza murata cu pulpa de porc si carnat la cuptor
Cele mai apreciate rețete
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
1
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Chec cu ciocolata
2
Dulciuri

Chec cu ciocolata

Chec cu ciocolata
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
4
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Tort de clatite cu budinca
5
Dulciuri

Tort de clatite cu budinca

Tort de clatite cu budinca
Parteneri
Tort de biscuiti cu crema de vanilie
Culinar.RO

Tort de biscuiti cu crema de vanilie

E foarte posibil ca expresia “bun de te lingi pe degete” sa fi pornit de la urmatoarea reteta: Tort de biscuiti cu crema...

Tort de biscuiti cu crema de vanilie
Prajitura cu foi de cacao, crema de zmeura si glazura de ciocolata. Reteta delicioasa si aromata
Gustos.RO

Prajitura cu foi de cacao, crema de zmeura si glazura de ciocolata. Reteta delicioasa si aromata

Incearca reteta noastra delicioasa de prajitura cu foi de cacao, crema fina de zmeura si glazura de ciocolata. Un desert...

Prajitura cu foi de cacao, crema de zmeura si glazura de ciocolata. Reteta delicioasa si aromata