Bortolotti cu Dovleac si Sunculita

Complexitate
redusa
Bortolotti cu Dovleac si Sunculita

Ingrediente

  • Pentru 4 persoane:
  • 150 gr miez de dovleac copt in cuptor
  • 1 hasma (Allium ascalonicum), numita si salota, esalot sau ceapa frantuzeasca
  • 50 gr sunculita (bacon, piept ardelenesc)
  • 1 catel de usturoi
  • 2 linguri ulei de masline
  • o puteti inlocui cu o ceapa mica
  • Pentru aluat / piadina:
  • 150 gr faina oo
  • 30 gr untura
  • 100 ml apa (circa) un praf de sare
  • 1 plic de drojdie uscata pentru piine

Mod de preparare

- puneti dovleacul (dovleacul este mai intii copt apoi miezul este mixat in mixer sau trecut prin sita) intr-o tigaie in care aveti deja ceapa inabusita in ulei, un catel de usturoi (eu il pun mereu intreg ca sa il pot arunca la sfirsit, dupa ce a lasat numai gustul) si sunculita cuburi.

- lasati sa prinda aroma si "sa se imprieteneasca" intre ele ingredientele pe foc citeva minute

Nota: in loc de sunculita puteti adauga parmezan ras si nucsoara.

Pregatiti aluatul pentru piadina:
- puneti intr-un castron faina cu sarea
- adaugati untura si framintati
- diluati drojdia in putina apa (1-2 linguri) si o adaugati aluatului
- varsati incet, in fir ca uleiul in maioneza restul de apa framintind mereu atita apa cit este nevoie, veti obtine un aluat neted si care nu se lipeste nici de miini si nici de masa de lucru, elastic
- impartiti aluatul in bucati mici cit mingiile de tenis si apoi intinditi sub forma de disc cu o grosime de cca 2 mm fiecare mingie de aluat

Umpleti fiecare disc pe jumatate cu umplutura de dovleac si sunculita si indoiti ceallata parte de aluat peste, inchideti apasind cu degetele pe margini si taiati dind o forma dreptunghiulara pe cit posibil (asa este tipic in aceasta zona)

Coaceti pe plita sau pe o tigaie groasa de caramida sau de fonta, fier foarte bine incalzita.
La Tredozio, comuna in Apenini (Romagna) la nord de Faenza in Alta Valle del Tramazzo, aceste placinte (piadine/crescione umplut) se numesc Bortolotti.
Bortolotto este un "crescione" sau "cassone" copt pe plita si de forma dreptunghiulara.
Este un fel rustic, traditional, se poate servi ca o gustare, un aperitiv sau chiar in cadrul unui bufet - "un prinz in picioare". Mai exista si varianta cu cartof si sunculita (pancetta) numit Bartolaccio (bartlaz) .

Variantele prajite se numesc Gussoni, si sunt si ele o reteta foarte veche. Umplutura poate fi aceeasi folosita pentru crescione/bortolotto/ bartolaccio/ bartlaz sau poate fi din ierburi amare (cicoare, papadie, anghinare) si brinza.

Exista multe variante pentru a prepara piadina si fiecare zona are reteta ei: la Cesena, Rimini sau Ravenna poate fi mai subtire sau mai groasa. Unii adauga drojdie de bere proaspata sau uscata asa cum se face in zona Forli. Retetea de baza, cea traditionala este insa cea saracacioasa si care nu contine drojdie. Un ingredient fara de care insa nu se poate realiza piadina este: untura, fara de care aceasta pierde elasticitatea si fragezimea si devine o bucata de aluat uscacios - dupa site-ul cucinaitaliana.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura Rustica
2
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
3
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Ardei Iuti Feliati in Otet
5
Conserve, muraturi

Ardei Iuti Feliati in Otet

Ardei Iuti Feliati in Otet
Parteneri
Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Bucataras.RO

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia

Am incercat o noua reteta de zacusca ,,fara ardei". A reusit foarte bine, aroma intensa de toamna, gust spectaculos de...

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia