Baigli

Portii
8
Timp pregatire
40 minute
Timp coacere
40 minute
Complexitate
medie
Baigli

Ingrediente

  • -200 gr margarina sau unt 82%grasime
  • -500 gr faina
  • -150 ml lapte caldut
  • -70 gr zahar pudra
  • -10 gr drojdie
  • -2 galbenusuri
  • -coaja de la o lamaie bio
  • -putina sare (1 varf cutit)
  • -100 ml lapte
  • -1 plic vanilie
  • Umplutura :
  • -70 gr zahar
  • -250 gr nuca macinata
  • -70 gr stafide
  • -100 ml lapte
  • -250 gr mac macinat
  • -70 gr zahar
  • -1 lingurita extras vanilie

Mod de preparare

Aluatul :

In primul rand trebuie sa va spun ca, din cantitatile date, mi-au iesit 2 cozanaci unguresti, unul cu nuca si unul cu mac.

Intr-un bol, punem faina impreuna cu margarina taiata cubulete si cu mainile, le amestecam pana cand avem un aluat nisipos.

Drojdia o dizolvam in 50 ml lapte caldut si o adaugam peste faina.
Adaugam galbenusurile, zaharul pudra, coaja de lamaie si putina sare.
Incepem sa framantam, adaugand treptat restul de lapte.
Cand avem un aluat compact, il scoatem din bol, pe masa de lucru pe care am presarat faina si framantam pentru 3-4 minute.
Acoperim aluatul cu o folie de plastic si il punem la frigider pentru 30-40 minute.

Cat timp sta aluatul la frigider, pregatim umpluturile.

Intr-o cratita, punem laptele impreuna cu zaharul si stafidele, pe foc. Amestecam pana cand zaharul se topeste si laptele incepe sa fiarba. Turnam laptele cald peste nuca macinata si omogenizam.
Procedam la fel si cu umplutura de mac.
Scoatem aluatul din frigider si il impartim in jumate. O jumate o lasam pe blatul de lucru, iar pe cealalta o invelim din nou in folie de plastic si o punem la frigider.

Aluatul ramas il modelam putin si incepem sa il intindem (fara a mai pune faina pe blat, daca se poate ) intr-o foaie cat mai subtire.

Pe aluat, intindem nuca cat mai uniform si incepem sa formam cozonacul. Luam marginile si le punem peste umplutura si apoi rulam cu grija, cat mai strans. Cand ajungem aproape de capat, ungem marginea cu putin albus de ou batut pentru a se lipi marginea de aluat. Rulam pana la capat.

Asezam cozonacul in tava, il acoperim cu folie de plastic si il punem la frigider.

Scoatem jumatea de aluat ramasa si procedam la fel.

Cand sunt gata amandoi, ii ungem cu galbenus de ou si ii punem la copt, in cuptorul incins, la 180 grade C, pentru 30-40 minute.

Pentru a se pastra proaspetim dupa ce s-au racit, se invelesc in folie de plastic.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt
Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi si gem de prune
1
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Savarine cu frisca
2
Dulciuri

Savarine cu frisca

Savarine cu frisca
Prajitura Tosca
3
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
4
Dulciuri

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Salam de biscuiţi reţetă
5
Dulciuri

Salam de biscuiţi reţetă

Salam de biscuiţi reţetă
Parteneri
Desert chec simplu
Bucataras.RO

Desert chec simplu

Super simplu de facut! Puteti folosi aceeasi reteta si pentru prajiturile cu fructe.

Desert chec simplu
Poale-n brau (branzoaice)
Culinar.RO

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Macrou cu lamaie pe pat de cartofi cu rozmarin
Gustos.RO

Macrou cu lamaie pe pat de cartofi cu rozmarin

Se curata, se spala se taie macroul in doua, inlaturand capul, coada si aripioarele.

Macrou cu lamaie pe pat de cartofi cu rozmarin