Baclava

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
ridicata
Baclava

Ingrediente

  • Ingrediente
  • 1 pachet foi de placintă subțiri (se acoperă cu un prosop umed pană la folosire)
  • 200 g unt (82% grăsime)
  • Pentru umplutură:
  • 125 g fistic
  • 125 g miez de nucă
  • 100 g migdale
  • 55 g (1/4 cană) zahăr
  • 1 lingurița scorțișoară
  • 1/4 linguriță nucșoară
  • 1/4 linguriță cuișoare praf
  • Pentru sirop:
  • 300 g miere
  • 150 g zahăr
  • sucul de la 1 lămâie

Mod de preparare

Se macina 2 linguri de fistic, acestea sunt pentru decorat. Apoi se macina restul de fistic, nuca si migdale intr-o textura medie dupa care se amesteca cu condimentele pentru umplutura. Topeste untul apoi cu o pensula unge o tava de aproximativ 18 cm x 28 cm.

Cu grija aseaza 1 foaie filo in tava asa încât jumatate este inauntru iar cealalta este inafara (foaia pe latime se pune in tava pe lungime). Unge foaia din tava cu unt, adu partea din afara peste jumatatea din tava apoi se unge si aceasta cu unt.

Repeta acest proces cu înca 4 foi (recomandat ca fiecare foaie sa aiba partea înafara opus partii din afara a foii precedente). aseaza jumatate din cantitatea de umplutura uniform dupa care se pun 2 foi conform procedeului de înainte.

Adauga restul de umplutura apoi înca 4 foi. Cu un cutit ascutit taie prin primele 2 foi randuri în diagonala apoi opus pentru a marca bucatile de servire. Se pune într-un cuptor preîncalzit la 180 c (gaz 4) timp de 30 min. Intre timp se prepara siropul.

Se pun ingredientele cu 200 ml apa intr-o cratita la foc mediu. Cand incepe sa fiarba muta focul pe minim si se reduce siropul aproximativ 20 min. Apoi lasa sa se raceasca pana la temp camerei. Baklava se acopera cu o folie de aluminiu si se mai lasa în cuptor înca 20 min. Apoi se scoate din cuptor si se adauga siropul peste, in tava. Cand baklava este rece se taie pe unde s-au marcat portiile.

* Daca se face într-o tava mai mare sau portie dubla cum e a mea in poza si 1 foaie incape o data in tava fara a avea parti înafara atunci calculati foile dublu.
Se presara cu fisticul ramas inainte de servire.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura rasturnata cu visine si caise
1
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Inghetata de trandafiri si banane
2
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
3
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Pizza Fara Blat
4
Paste

Pizza Fara Blat

Pizza Fara Blat
Prajitura cu Mere
5
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Parteneri
Reteta de tort cu mere si blat pufos
Bucataras.RO

Reteta de tort cu mere si blat pufos

"Culori de toamnă în bucate." Pe una dintre fetițele mele o cheama Andreea și cu ocazia zilei onomastice...

Reteta de tort cu mere si blat pufos
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti