Baclava

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
ridicata
Baclava

Ingrediente

  • Ingrediente
  • 1 pachet foi de placintă subțiri (se acoperă cu un prosop umed pană la folosire)
  • 200 g unt (82% grăsime)
  • Pentru umplutură:
  • 125 g fistic
  • 125 g miez de nucă
  • 100 g migdale
  • 55 g (1/4 cană) zahăr
  • 1 lingurița scorțișoară
  • 1/4 linguriță nucșoară
  • 1/4 linguriță cuișoare praf
  • Pentru sirop:
  • 300 g miere
  • 150 g zahăr
  • sucul de la 1 lămâie

Mod de preparare

Se macina 2 linguri de fistic, acestea sunt pentru decorat. Apoi se macina restul de fistic, nuca si migdale intr-o textura medie dupa care se amesteca cu condimentele pentru umplutura. Topeste untul apoi cu o pensula unge o tava de aproximativ 18 cm x 28 cm.

Cu grija aseaza 1 foaie filo in tava asa încât jumatate este inauntru iar cealalta este inafara (foaia pe latime se pune in tava pe lungime). Unge foaia din tava cu unt, adu partea din afara peste jumatatea din tava apoi se unge si aceasta cu unt.

Repeta acest proces cu înca 4 foi (recomandat ca fiecare foaie sa aiba partea înafara opus partii din afara a foii precedente). aseaza jumatate din cantitatea de umplutura uniform dupa care se pun 2 foi conform procedeului de înainte.

Adauga restul de umplutura apoi înca 4 foi. Cu un cutit ascutit taie prin primele 2 foi randuri în diagonala apoi opus pentru a marca bucatile de servire. Se pune într-un cuptor preîncalzit la 180 c (gaz 4) timp de 30 min. Intre timp se prepara siropul.

Se pun ingredientele cu 200 ml apa intr-o cratita la foc mediu. Cand incepe sa fiarba muta focul pe minim si se reduce siropul aproximativ 20 min. Apoi lasa sa se raceasca pana la temp camerei. Baklava se acopera cu o folie de aluminiu si se mai lasa în cuptor înca 20 min. Apoi se scoate din cuptor si se adauga siropul peste, in tava. Cand baklava este rece se taie pe unde s-au marcat portiile.

* Daca se face într-o tava mai mare sau portie dubla cum e a mea in poza si 1 foaie incape o data in tava fara a avea parti înafara atunci calculati foile dublu.
Se presara cu fisticul ramas inainte de servire.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate

Cornulete dulci vanilate, cu nuca sau migdale, fragede si aromate, perfecte pentru un desert rapid.

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate
Bors rusesc cu sfecla rosie –  hranitor si plin de culoare

Bors rusesc cu sfecla rosie – hranitor si plin de culoare

Borsul rusesc cu sfecla rosie este hranitor si colorat, cu gust dulce-acrisor, perfect pentru zilele racoroase. O reteta...

Bors rusesc cu sfecla rosie – hranitor si plin de culoare
Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa

Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa

Paste penne cu sos cremos de spanac, o reteta rapida, gustoasa si satioasa, ideala pentru pranz sau cina. Pennele se combina...

Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa