Taiteii Mei de Casa

Postat pe: 16-10-2010
(2)

Ingrediente

100 g Faina
1 Ou
Sare

Mod de preparare

Timp pregatire

PREGĂTIRE

2h
I-am denumit "ai mei" fiindca intamplator (sau nu) am inventat un mod de preparare a lor, care nu ma obliga sa framant un aluat care se lipeste de maini, intra sub unghii si nu-i cuminte deloc.
Asadar, avand eu oroare de aluaturi care se lipesc de toate cele din jur, mi-am propus sa-l lucrez cu mana doar dupa ce se cuminteste si devine nelipicios.

Deci, fara pic de apa! In mijlocul fainii amestecate in prealabil cu sare, spargem un ou si incepem sa lucram cu un cutit lat: cu latul cutitului intindem aluatul si cu muchia dezlipim de tabla - o miscare de intindere urmata de una de dezlipire - si tot asa pana cand aluatul da semne vadite de consistenta cuminte si nelipicioasa.

In acest moment, il lasam sa se odihneasca o jumatate de ora; cand revenim la el, putem pune de-acum alte oua cu faina ce li se cuvine (daca vrem sa facem o cantitate mai mare de taitei) fara sa se mai lipeasca, nici de cutit nici de tabla pe care lucram. In acest stadiu, deja putem pune mana pe el fara riscuri, dar nici acum eu nu framant ci il ridic si-l trantesc de tabla, il chinui un pic prin rasucire si alte manevre perverse, orice numai framantare NU... Astfel, mainile imi raman curate si nu ma intersesctez cu fobia mea de aluaturi lipicioase.

In rest, se procedeaza ca de obicei: se lasa la odihna, se intinde pana la transparenta, avand grija sa indepartam mereu cu o perie excesul de faina, se usuca usor pe un prosop curat, se ruleaza si se taie dupa dorinta.


Nici un fel de paste fainoase din comert nu indeplineste cerintele exigentelor mancatorilor de paste, ca cele facute in casa: dincolo de gust, acestea din urma au o consistenta si-o textura inegalabila; nu necesita un timp anume de fierbere - in general raman al dente chiar daca depasim cu cateva minute cele 8-10 minute traditionale - nu trebuie clatite in apa rece, avand astfel avantajul de-a le prepara la minut, fierbinti. Sunt, orice le-ai face, ideali si gustosi peste masura.
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Taiteii Mei de Casa" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 13 %
389.99 lei
339.99 lei

Fierbator Style White

- 13 %
299.99 lei
259.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

iuliajewel
•  06.02.2012 17:23:43

Madame, acel 'cineva' este paralel cu bucataria - indraznesc sa spun ca este paralel si cu bunul gust - nici o pasta din comert nu are gustul, consistenta si "coeficientul de crantz" pe care le are pasta facuta in casa. Fiul meu obisnuia sa-mi spuna cat de mult ii place sa simta cum taiteii se pot 'roade' - adica ele, chiar si fierte raman usor indaratnice. Ceea ce spun italienii "al dente"...se pot "roade", mesteca!

Multumesc pentru comentariu/comentarii; inseamna ca te-ai aplecat peste retetele mele cu drag si stiinta, ceea ce ma face sa ma simt extrem de onorata. Plecaciuni, doamna mea :)

madamcoco
•  20.01.2012 13:04:41

exact la fel fac si eu taieteii de casa si cineva imi spunea ca astia nu sunt taietei!!
acum m-am mai linistit vazand ca si tu faci la fel!

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Taiteii Mei de Casa