Dupa ce am cantarit cu grija fainile, le-am amestecat
bine intre ele. Apoi in 250 ml apa (1 cup) am dizolvat sare (ceva mai mult decat zice reteta). Apoi, in mijlocul fainii am facut o gaura in care am pus lingura de ulei si am amestecat putin cu o furculita.
Apoi, treptat am adaugat apa, in mijlocul fainii si, tot cu ajutorul furculitei, am invartit in apa avand grija ca sa iau de pe margini tot cate putina faina. Cand aluatul s-a amestecat cu apa, (a avut aspectul unui aluat zdrentaros, nelegat) am lasat furculita si am inceput sa framant cu mana. Cantitatea de apa difera, deci nu pot sa va dau exact info cata apa am folosit.
Daca la framantat/amestecat cu mana simtiti ca aluatul mai are nevoie de apa (vedeti ca nu se leaga) mai adaugati tot cate putina apa sau daca este prea lipicios mai adaugati putina faina semolina. Cantitatile care se adauga, daca este cazul, se pun cam cate o lingura de fiecare data si se amesteca bine. O sa obtineti un aluat moale, elastic si deloc lipicios.
Se pune in folie de plastic si se lasa la odihnit. Reteta spune jumate de ora, eu am lasat poate 4 ore, ca am mai avut si altele de facut intre timp. Apoi, am luat masina de taiat taietei si am trecut la partea a doua.
Am taiat (nu se rupe aluatul) tot cate o bucata de aluat de marimea unui ou, am tavalit prin faina si am trecut prin masina de taietei, partea cu tamburul ca sa fac patura. Distanta intre tamburi se regleaza de la un buton lateral. Am aranjat distanta la nr 3. care este cea mai mare/groasa, am trecut bucata de aluat prin el. Am mai trecut inca odata si apoi am luat patura groasa obtinuta si am impaturat in trei (vezi poza). Am trecut apoi inca de doua ori patura impaturata prin tamburi si am micsorat distanta intre ei la nr 2. Patura obtinuta, care este destul de groasa, acuma o trecem prin tamburi din nou, de 3-4 ori, apoi micsoram din nou distanta intre tamburi la nr 1, care este cea mai mica/subtire. Acum se trece patura prin tamburi, dar inainte de asta o fainam pe ambele parti. Obtinem o patura lunga si subtire de tot, afanata bine si foarte elestica. Apoi introducem patura prin al doilea set de tamburi, cei care taie taieteii. Obtinem astfel taietei foarte fini si lungi. Daca doriti ii pastrati asa lungi, se pot aseza pe umerase si se pot agata undeva unde raman pana se usuca sau se pot pune pe masa pe un servet curat sau o fata de masa curata. Se prafuiesc cu faina, se amesteca /zvanta bine si se lasa la uscat.
Dintr-o alta parte de aluat se fac paturi care se taie cu ajutorul unui pinten de bucatarie. Formele taiate trebuie sa aibe aspectul unor dreptunghiuri. Ele se strang intre degetul mare si cel aratator (la mijloc) si obtinem astfel pastele italienesti farfale.
Fetelor pofta bune si spor la treaba!
Reteta originala, scoasa de undeva de pe vastul internet era cu faina de soia in loc de cea de secara pe care am folosit-o eu si nu avea faina inlocuitor de oua. Cantitatea de faina alba era de 2 cups (300 g) si cantitatea de faina de soia era de 1 cup (125 g). Cum eu nu ma impac cu soia am testat de cateva ori fainile si cantitatile si am facut reteta asta.
Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...
Prajitura Tosca - un desert imbietorPrajitura cu foi de zahar ars este la fel de buna precum arata. Prajitura este perfecta pentru Craciun, pentru orice masa de...
Prajitura cu foi de zahar ars
Comentarii