Strozzapreti cu Sos de Post

Complexitate
redusa
Strozzapreti cu Sos de Post

Ingrediente

  • Ingrediente pt 2 portii:
  • Pasta:
  • 200 gr faina 00
  • cca 130 ml apa calda (calduta nu fierbinte)
  • un praf de sare
  • Sosul:
  • se pun intr-o tigaie 1-2 linguri de ulei
  • 1/2 ardei gras (mai mare) sau unul mic taiati patrate mai maricele
  • 1/2 vinata taiata in sfert pe lung si apoi felii cam de 0,5 cm
  • 1 dovlecel mic taiat rondele
  • cine vrea poate pune si ceapa sau usturoi

Mod de preparare

Pasta:
Daca apa e prea multa se mai adauga faina... tb sa rezulte un aluat elastic si care sa nu se lipeasca de maini sau de planseta.

Se framinta si se intinde in foaie subtire cam de 2 mm... se taie fisii late de 1,5-2 cm si apoi bucati de cca 5 cm. Fiecare bucatita se ruleaza cu degetele si cu palma fara sa apesi ca sa se obtina forma specifica... tb sa arate ca un prosop rasucit 8).

Pe un servet de pinza se presara faina si se aseaza strozzapreti la distanta unul de altul. Se lasa la uscat cit timp se pregateste sosul.

Sosul:
Se pun intr-o tigaie 1-2 linguri de ulei
1/2 ardei gras (mai mare) sau unul mic taiate patrate mai maricele
1/2 vinata taiata in sfert pe lung si apoi felii cam de 0, 5 cm
1 dovlecel mic taiat rondele
cine vrea poate pune si ceapa sau usturoi

Se calesc si cind s-au inmuiat putin se stropesc cu putin vin, cind vinul s-a evaporat se adauga cam 1 pahar de suc /pasta de rosii, putina apa si eu am pus si 2 linguri de lapte... se lasa sa scada sosul. Se amesteca din cind in cind, iar la sfirsit se adauga si maslinele (de preferat verzi) fara samburi si taiate rondele...

Pastele se fierb in multa apa cu sare cam 5 minute (dar e bin esa le gustati) si e si mai bine daca le scoateti din apa si le puneti in sos direct sa mai dea macar 1 clocot...
Strozzare= a sugruma/ a stringe de git
preti= preoti: lol:

Paste tipice din Romagna unde ceva timp in urma biserica (adica conducatorii ei) nu era bine vazuta, iar romagnoli iubeau indepenta (nu vroiau sa fie sub papucul statului Pontificio)... De aici numele acestor paste ... Romagna a fost donata in a doau jumatate a secolului VIII Statului Papal (Pontificio) si a ramas sub acesta pina in 1700 cind Napoleon a intrat in Italia si a ramas liber pina cind Napoleon a cazut. Dupa aceasta a revenit in mina papei. Legende sunt mai multe, dar toate spun acelasi lucru: ura oamenilor locului, saraci si asupriti contrar preotilor care se " indopau" si traiau bine...

Deci ori gospodinele blestemau preotii cind gateau ori ca femeile din sate obisnuiau sa gateasca aceste paste pt preotul satului, iar sotii gospodinelor ii doreau preotului "sa ii ramina in git" (n. a. cam asta am gasit eu ca explicatie a numelui).

Se fac de obicei cu sos bogat de carne si cirnat sos tipic /ragu' romagnol... eu insa am inventat unul in stilul mincaricii de vinete facute de Roxana... la care pofteam de atunci... evident ca am modificat-o ca doar nu puteam sa fac altfel: wink: (am simplificat-o de fapt).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cornuri Bratislava

Cornuri Bratislava

Cornuri Bratislava
Salata Fresh cu Conopida, Prosciutto si Oua de Prepelita

Salata Fresh cu Conopida, Prosciutto si Oua de Prepelita

Salata Fresh cu Conopida, Prosciutto si Oua de Prepelita
Gutui in Sirop Aromat, Pentru Iarna

Gutui in Sirop Aromat, Pentru Iarna

Gutui in Sirop Aromat, Pentru Iarna
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu Mere
1
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Prajitura Tuguiet
2
Dulciuri

Prajitura Tuguiet

Prajitura Tuguiet
Gutui in Sirop Aromat, Pentru Iarna
4
Conserve, muraturi

Gutui in Sirop Aromat, Pentru Iarna

Gutui in Sirop Aromat, Pentru Iarna
Papricas de pui cu galuste de faina si smantana
5
Mancaruri cu carne

Papricas de pui cu galuste de faina si smantana

Papricas de pui cu galuste de faina si smantana
Parteneri
Ficatei in sos de ceapa
Bucataras.RO

Ficatei in sos de ceapa

Un pranz rapid si bun pentru iubitorii ficateilor de pui!

Ficatei in sos de ceapa
Prajitura cu mere si crusta de nuci
Culinar.RO

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Reţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Tort de toamna cu mere si gutui
Gustos.RO

Tort de toamna cu mere si gutui

Se pregatesc intai fructele.

Tort de toamna cu mere si gutui