Ingrediente
● Ingrediente pt 2 portii: |
● Pasta: |
● 200 gr faina 00 |
● cca 130 ml apa calda (calduta nu fierbinte) |
● un praf de sare |
● Sosul: |
● se pun intr-o tigaie 1-2 linguri de ulei |
● 1/2 ardei gras (mai mare) sau unul mic taiati patrate mai maricele |
● 1/2 vinata taiata in sfert pe lung si apoi felii cam de 0,5 cm |
● 1 dovlecel mic taiat rondele |
● cine vrea poate pune si ceapa sau usturoi |
Mod de preparare
Pasta:
Daca apa e prea multa se mai adauga faina... tb sa rezulte un aluat elastic si care sa nu se lipeasca de maini sau de planseta.
Se framinta si se intinde in foaie subtire cam de 2 mm... se taie fisii late de 1,5-2 cm si apoi bucati de cca 5 cm. Fiecare bucatita se ruleaza cu degetele si cu palma fara sa apesi ca sa se obtina forma specifica... tb sa arate ca un prosop rasucit 8).
Pe un servet de pinza se presara faina si se aseaza strozzapreti la distanta unul de altul. Se lasa la uscat cit timp se pregateste sosul.
Sosul:
Se pun intr-o tigaie 1-2 linguri de ulei
1/2 ardei gras (mai mare) sau unul mic taiate patrate mai maricele
1/2 vinata taiata in sfert pe lung si apoi felii cam de 0, 5 cm
1 dovlecel mic taiat rondele
cine vrea poate pune si ceapa sau usturoi
Se calesc si cind s-au inmuiat putin se stropesc cu putin vin, cind vinul s-a evaporat se adauga cam 1 pahar de suc /pasta de rosii, putina apa si eu am pus si 2 linguri de lapte... se lasa sa scada sosul. Se amesteca din cind in cind, iar la sfirsit se adauga si maslinele (de preferat verzi) fara samburi si taiate rondele...
Pastele se fierb in multa apa cu sare cam 5 minute (dar e bin esa le gustati) si e si mai bine daca le scoateti din apa si le puneti in sos direct sa mai dea macar 1 clocot...
Strozzare= a sugruma/ a stringe de git
preti= preoti: lol:
Paste tipice din Romagna unde ceva timp in urma biserica (adica conducatorii ei) nu era bine vazuta, iar romagnoli iubeau indepenta (nu vroiau sa fie sub papucul statului Pontificio)... De aici numele acestor paste ... Romagna a fost donata in a doau jumatate a secolului VIII Statului Papal (Pontificio) si a ramas sub acesta pina in 1700 cind Napoleon a intrat in Italia si a ramas liber pina cind Napoleon a cazut. Dupa aceasta a revenit in mina papei. Legende sunt mai multe, dar toate spun acelasi lucru: ura oamenilor locului, saraci si asupriti contrar preotilor care se " indopau" si traiau bine...
Deci ori gospodinele blestemau preotii cind gateau ori ca femeile din sate obisnuiau sa gateasca aceste paste pt preotul satului, iar sotii gospodinelor ii doreau preotului "sa ii ramina in git" (n. a. cam asta am gasit eu ca explicatie a numelui).
Se fac de obicei cu sos bogat de carne si cirnat sos tipic /ragu' romagnol... eu insa am inventat unul in stilul mincaricii de vinete facute de Roxana... la care pofteam de atunci... evident ca am modificat-o ca doar nu puteam sa fac altfel: wink: (am simplificat-o de fapt). Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta Strozzapreti cu Sos de Post" nu uita sa ii faci un review.
Daca apa e prea multa se mai adauga faina... tb sa rezulte un aluat elastic si care sa nu se lipeasca de maini sau de planseta.
Se framinta si se intinde in foaie subtire cam de 2 mm... se taie fisii late de 1,5-2 cm si apoi bucati de cca 5 cm. Fiecare bucatita se ruleaza cu degetele si cu palma fara sa apesi ca sa se obtina forma specifica... tb sa arate ca un prosop rasucit 8).
Pe un servet de pinza se presara faina si se aseaza strozzapreti la distanta unul de altul. Se lasa la uscat cit timp se pregateste sosul.
Sosul:
Se pun intr-o tigaie 1-2 linguri de ulei
1/2 ardei gras (mai mare) sau unul mic taiate patrate mai maricele
1/2 vinata taiata in sfert pe lung si apoi felii cam de 0, 5 cm
1 dovlecel mic taiat rondele
cine vrea poate pune si ceapa sau usturoi
Se calesc si cind s-au inmuiat putin se stropesc cu putin vin, cind vinul s-a evaporat se adauga cam 1 pahar de suc /pasta de rosii, putina apa si eu am pus si 2 linguri de lapte... se lasa sa scada sosul. Se amesteca din cind in cind, iar la sfirsit se adauga si maslinele (de preferat verzi) fara samburi si taiate rondele...
Pastele se fierb in multa apa cu sare cam 5 minute (dar e bin esa le gustati) si e si mai bine daca le scoateti din apa si le puneti in sos direct sa mai dea macar 1 clocot...
Strozzare= a sugruma/ a stringe de git
preti= preoti: lol:
Paste tipice din Romagna unde ceva timp in urma biserica (adica conducatorii ei) nu era bine vazuta, iar romagnoli iubeau indepenta (nu vroiau sa fie sub papucul statului Pontificio)... De aici numele acestor paste ... Romagna a fost donata in a doau jumatate a secolului VIII Statului Papal (Pontificio) si a ramas sub acesta pina in 1700 cind Napoleon a intrat in Italia si a ramas liber pina cind Napoleon a cazut. Dupa aceasta a revenit in mina papei. Legende sunt mai multe, dar toate spun acelasi lucru: ura oamenilor locului, saraci si asupriti contrar preotilor care se " indopau" si traiau bine...
Deci ori gospodinele blestemau preotii cind gateau ori ca femeile din sate obisnuiau sa gateasca aceste paste pt preotul satului, iar sotii gospodinelor ii doreau preotului "sa ii ramina in git" (n. a. cam asta am gasit eu ca explicatie a numelui).
Se fac de obicei cu sos bogat de carne si cirnat sos tipic /ragu' romagnol... eu insa am inventat unul in stilul mincaricii de vinete facute de Roxana... la care pofteam de atunci... evident ca am modificat-o ca doar nu puteam sa fac altfel: wink: (am simplificat-o de fapt). Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta Strozzapreti cu Sos de Post" nu uita sa ii faci un review.
Recomandari pentru tine si casa ta
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
pana la 12 rate
Comentarii
Fii primul care lasa un comentariu
Comentează rețeta
Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!
Ultimele retete
Salam de biscuiti
Salata de vinete asiatica
Budinca de tofu cu textura fina
Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)
Placinte cu branza
Macrou la gratar cu mamaliguta
Placinte cu carne
Rulouri cu spanac si telemea
Pate de casa, cu ciuperci
Cele mai noi discutii de pe forum
-
Saratelele bunicii
Retete preferate / Autor: cara
-
Bine v-am regasit!
Mesaj de bun venit / Autor: cara
-
Reteta gogosi cu gem
Retete ilustrate - Mancaruri / Autor: nadynady
-
Reteta gogosi glazurate cu ciocolata
Retete ilustrate - Mancaruri / Autor: kameluta
-
Reteta gogosi glazurate de post, la cuptor
Concurs - Reteta Lunii / Autor: nadynady
-
Reteta gogosi pufoase cu branza
Concurs - Bucatarul lunii / Autor: Lau Dany