Am facut zilele trecute un aluat de taietei pentru supa si mi-am propus sa fac si ravioli cu cartofi pentru ca tare demult nu am mai mancat si cum mi-am amintit de niste paste foarte frumoase pe care le am intr-o carte am purces la treaba.
Nu am facut pastele din carte pentru ca nu am avut negru de sepie asa ca am decis sa colorez pasta in alte culori, naturale.
In general, multa lume care face paste colorate foloseste culorile alimentare pentru a avea un aspect mai viu la produsul final, dar eu am preferat culorile terne, sant mai sanatoase.
Morcovul/morcovii se fierb, sfecla rosie daca nu avem din conserva/borcan, se fierbe si ea (ele). Dupa ce au fiert bine (furculita intra foarte usor in ea) se scot si se lasa la racit. Sfecla se decojeste.
Apoi, morcovul il pasam bine de tot cu mixerul vertical si sfecla rosie la fel. Le punem in vase separate.
Pana preparam aluatul de taietei punem in doua strecuratori mici, sfecla si morcovul, la scurs..
Intr-un vas punem un ou batut amestecat cu sare dupa cat credem ca avem nevoie (circa un sfert de lingurita sau ceva mai putin) si cam o lingura de apa. Incepem sa amestecam cu o furculita si pe masura ce batem incepem sa adaugam, in ploaie, faina. Incorporam mereu faina si cand nu mai putem amesteca cu furculita rasturnam aluatul pe planseta si incepem sa framantam, adaugand faina cat se mai cere (faina se adauga treptat prin prafuirea blatului de lucru) .
Deci prafuim blatul de lucru cu faina, framantam avand grija sa adunam mereu toata faina si abia dupa ce nu mai avem pe blat faina, adaugam alta.
Trebuie sa abtinem un aluat putin mai vartos decat normal deoarece in momentul in care adaugam legumele, aluatul se inmoaie mult si trebuie din nou sa il framantam cu faina.
Deci, dupa ce am obtinut aluatul normal de taietei il impartim in trei si formam 3 bile, le asezam intr-o punga si lasam pentru o jumatate de ora sa se odihneasca. In timpul asta incercam morcovul si sfecla daca sant destul de bine stoarse de sucul lor, prin presare cu dosul unei linguri/lingurite..
Dupa trecerea perioadei de odihna a aluatului scoatem o bila din punga, o aplatizam si deasupra ei punem piureul de morcov. Incepem in il incorporam, in aluat, adaugand faina pe masura ce framantam pana obtinem un aluat moale, nelipicios si care se poate modela usor.
Procedura de incorporare a fainii este cea descrisa mai sus (prafuirea blatului de lucru).
Procedam la fel cu a doua bila, aplatizam si punem deasupra piureul de sfecla si procedam ca mai sus.
In final vom obtine trei bile, una portocalie, una bordo si una culoarea alb crem specifica aluatului de taietei. Lasam iarasi in repaus circa jumatate de ora.
Asamblam masina de taiat/intins foaia de taietei (se poate intinde si manual fara probleme) si intindem fiecare bila, la inceput folosind pozitia cea mai mare (distanta intre tamburi sa fie mare) si pe masura ce intindem foaia micsoram distanta dintre tamburi.
Dupa ce foile (toate culorile) au fost intinse la grosimea dorita de noi le asezam una peste alta si le taiem marginile ca sa le uniformizam.
Din resturile cazute putem framanta un alt aluat si facem taietei lati sau tascute colorate.
Aranjam foile de aluat una peste alta intercaland culorile si avand grija ca sa ungem cu apa fiecare foaie ca sa faca aderenta si sa nu se dezlipeasca la intins dupa care le taiem in fasii late de 1 cm.
Fasiile rezultate la intoarcem cu taietura in sus si cu ajutorul sucitorului intindem pana la grosimea care intra in masina de intins (se poate finaliza si manual).
Vom obtine fasii de aluat colorate in straturi. Taiem dupa dorinta, taietei lati sau mai subtiri, tascute sau facem ravioli cu umplutura dorita...
Eu am ales sa umplu cu cartofi si am servit raviolii cu sos de unt cu usturoi si bucatele de bacon prajit dupa care am presarat deasupra putin parmesan.
Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasaPrajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racorosUn desert rapid si delicios facut cu biscuiti si crema de ciocolata. Alternezi straturile de biscuiti si crema pentru a...
Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minutePrajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...
Prajitura Tosca - un desert imbietorSavarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritorMinitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Comentarii