Malloreddus cu Sos de Ciuperci

Complexitate
redusa
Malloreddus cu Sos de Ciuperci

Ingrediente

  • Pasta:
  • semola de griu dur
  • apa la temperatura camerei
  • sare
  • Sosul:
  • ciuperci
  • ulei
  • rosii bucati in suc de rosii
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Se amesteca faina cu putina sare si cu apa cit e nevoie ca sa se adune toata faina. Apoi aluatul se framinta mult pina cind devine elastic, se albeste usor si formeaza mici bule de aer care nu se vad bine cu ochiul liber, dar cind framintam se aud cum se sparg. In fine ideea e ca numai framintat mult capata elasticitatea necesara. Se lasa apoi in folie de plastic sa se odihneasca putin. Puteti sa faceti pauza de framintat si sa il mai tineti in folie de plastic pe masa in bucatarie, intr-un loc mai cald (nu in cuptor, dar nici in frigider).

Rupeti o bucata de aluat si faceti un sul gros de 1/2 de cm si nu mai lung de cca 15 cm. Apoi taiati sulul obtinut in bucati lungi cit o boaba de fasole pe care le striviti cu degetul mare pe o forma de gnocchi sasu chiar pe dosul unei razatoare sau marginea unui cos de rachita / paie. Faceti sa se rostogoleasca bucata de pasta in asa fel incat sa se formeze un rotocol.

Important e sa capete ceva striuri pe care in final se va aseza mai bine sosul. Astfel pregatite le lasi sa se usuce pe planseta de lemn sau pe un servet de pinza (in/ bumbac) infainata pt citeva ore sau chiar zile (nu are ou, deci nu se strica). Se fierb in apa sarata si cu un fir de ulei. Se strecoara cind sunt fierte "al dente". Adica dupa ce se ridica la suprafata le mai lasati cca 1 minut. Si se condimenteaza cu sosul.

Calim ciupercile cu putin ulei sau unt, adaugam rosiile si putina apa in care au fiert pastele si lasam sa fiarba pina scade sosul. Condimentam cu sare (daca e nevoie, caci apa de la paste era deja sarata) si piper.
"i malloreddus" numiti si gnocchetti (galuste) specifici din Sardinia (Sardegna) sunt cele mai clasice paste sarde. Au forma de mici scoici dungate, lungi de cca 2 cm si sunt facuti cu faina "semola de griu dur" si apa.

Cuvintul malloreddu (plural malloreddus) este un diminutiv de la malloru, care in limba sarda campidanese (Sardegna meridionala si centru-meridionala) inseamna "taur". Deci, malloreddus inseamna "vitelusi/taurasi". Pregatirea manuala a malloreddus in casa/familie se facea framintind semola de grau dur cu apa, si se creeaza bastonase /suluri de aluat cu o lungime de cca 15 cm, acestea erau apoi taiate in bucatele.

Dupa care se obtinea forma finala strivind cu degetul mare fiecare bucata de aluat pe extremitatea unui cos de rachita, denumit su ciuliri (trad. "sita"), rezulta o pasta rotunjoara care in imaginatia pastorilor / crescatorilor de animale si lucratorilor de pamint din acele vremuri avea forma unor micuti vitelusi/taurasi (ne duce cu gindul la expresia gras ca un vitel).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide
Friptura De Miel

Friptura De Miel

Friptura De Miel
Drob de Miel

Drob de Miel

Drob de Miel
Cele mai apreciate rețete
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
1
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
3
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
4
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Prajitura cu Nuca
5
Dulciuri

Prajitura cu Nuca

Prajitura cu Nuca
Parteneri
Jambon de porc la cuptor
Bucataras.RO

Jambon de porc la cuptor

Dureaza pana se face dar este tare bun1

Jambon de porc la cuptor
Cozonac pufos cu aluat oparit
Culinar.RO

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.