Lasagnetta cu Radicchio de Chioggia si Ton

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
Lasagnetta cu Radicchio de Chioggia si Ton

Ingrediente

  • Ingrediente pt 2 portii:
  • 1 radicchio de cca 200 gr
  • 1 cutie de ton de 160 gr (sau 2 de 80)
  • ulei
  • sare
  • cca 1 lingurita de praz sau ceapa tocata (se poate si fara)
  • Pt foi :
  • 100 gr faina 00
  • 1 ou
  • sare

Mod de preparare

Se toaca radicchio si se amesteca cu prazul/ ceapa si putina sare, se pune in tigaie la foc mic cu capac deasupra sa se inabuse, sa transpire si sa se coaca in apa lui ... cind vedeti ca apa a scazut se mai adauga putina apa si s emai lasa la scazut fara capac de acum .... important e sa se inmoaie ...

Cind e gata se adauga uleiul si tonul, se mai amesteca putin si e gata ...

In acest timp se pregateste foaia:

Faina se aseaza ca un deal in mijlocul plansetei, in mijloc se face o gaura in care se sparge oul, se pune un praf de sare si se bate usor oul cu furculita, pe masura ce se bate oul se ia cite putin din faina care il inconjoara si se incorporeaza ... tot asa pina cind ati incorporat toata faina ... acum se framinta cu mina pina cind aluatul nu mai este lipicios cu neted (cit de neted poate fii cu semolina in el) si elastic ... se mai pune faina pe planseta dc e nevoie ... apoi se pune faina pe sucitor si se intinde foaia pina cind ajunge de 1 mm grosime ... sau mai exact sa va vedeti buricele degetelor prin ea ...
Se taie cu roata ondulata sau cu un cutit in patrate.
Separat se pune o oala cu apa+sare +putin ulei sa fiarba, cind clocoteste apa se trece pe focul cel mai mic si se pun pe rind patratele de coca in apa ... dupa cit de mare e oala.. nu prea multe odata ca sa nu se lipeasca intre ele ... numarati pina la 30 si le scoateti cu paleta cu gaurele, le aruncati intr-un castron cu apa rece care e bine sa fie asezat la mica distanta de oala ... din castron se pot scoate fara frica cu mina (nu mai frig) si se aseaza pe un servet de in sau bumbac sa se scurga de excesul de apa.

Cu foile care se oparesc pe rind si sosul (radicchio+ ton) gata pregatit se incepe montarea turnuletzului (lasagnettei). In fiecare farfurie se pune putin sos apoi o foaie si iar sos.. apoi alta foaie ... nu tb sa zic ca foile mai urite se pun la baza si cele mai aratoase se lasa pt deasupra ....
Eu am terminat lasagnetta cu putin sos.. dar se poate sa o terminati si cu o foaie.. e tot una ... nu conteaza ...

Peste fiecare lasagnetta se toarna un fir de ulei crud (extravirgin de masline - de preferat dar nu obligatoriu)... si se servesc ...
Lasagnetta sau raviolo aperto (raviolo deschis) ... sunt foile de lasagna asezate direct in farfurie, nu coapte in cuptor.. adica o lasagna mai mica sau un raviolo care nu este umplut si apoi inchis pe margini ... e mult mai usor si mai de efect ... metoda folosita des la restaurante sau cind sunteti in criza de timp ...


Radicchio de Chioggia este cel rotund din poza de mai jos ... mai exista si alte feluri printre care cel de Treviso lunguietz (folosit in reteta ravioli cu radicchio si speck) sau unul frumos ca o salata radicchio de Castelfranco http://www.vacanzeviaggi.net/agenti_it/redazionali2/upload/big/radicchio%20variegato.jpg

Daca tb sa mai asezati masa intre timp si ele se mai racesc se pot incalzi citeva secunde la mo...

sau dc aveti musafiri mai multi si evident nu puteti sa stati cu oala linga cind ei sunt deja la masa ... se pot pregati pe o tava de sticla sau portelan bune pt cuptorul clasic si aspectoasa pt purtat la masa ... se aseaza lasagnettele separat una de alta ... in asa fel incit sa le puteti lua cu paleta si aseza fiecare in cite o farfurie fara sa le stricati aspectul ...

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci
Salata de cartofi Olivier

Salata de cartofi Olivier

Aceasta salata combina cubulete de cartofi, morcovi, carne fiarta (vita sau pui), castraveti murati, mazare si oua, toate...

Salata de cartofi Olivier
Tarta cu rubarba si cirese

Tarta cu rubarba si cirese

Tarta cu rubarba si cirese
Cele mai apreciate rețete
Ratatouille - o tocanita taraneasca delicioasa
1
Carte de bucate

Ratatouille - o tocanita taraneasca delicioasa

Este un amestec delicios de legume, printre care vinete, dovlecei, ardei, roșii, ceapă și condimente, gătite împreună...

Ratatouille - o tocanita taraneasca delicioasa
Ceafa de porc la cuptor
2
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
3
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Prajitura turnata cu branza si visine
4
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
5
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Parteneri
Prajitura Valurile Dunarii
Bucataras.RO

Prajitura Valurile Dunarii

O prăjitură minunată. E pe lista de favorite de foarte mult timp. Am tot fugit de ea, mi s-a părut complicată, dar acum...

Prajitura Valurile Dunarii
Chiftele din carne si legume, la cuptor
Culinar.RO

Chiftele din carne si legume, la cuptor

Aceste chiftele din carne și legume sunt perfecte pentru a fi servite ca fel principal alături de o salată proaspătă sau...

Chiftele din carne si legume, la cuptor
Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos
Gustos.RO

Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos

incearca reteta perfecta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata! Un desert decadent, ideal pentru orice ocazie...

Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate