Lasagnetta cu Radicchio de Chioggia si Ton

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
Lasagnetta cu Radicchio de Chioggia si Ton

Ingrediente

  • Ingrediente pt 2 portii:
  • 1 radicchio de cca 200 gr
  • 1 cutie de ton de 160 gr (sau 2 de 80)
  • ulei
  • sare
  • cca 1 lingurita de praz sau ceapa tocata (se poate si fara)
  • Pt foi :
  • 100 gr faina 00
  • 1 ou
  • sare

Mod de preparare

Se toaca radicchio si se amesteca cu prazul/ ceapa si putina sare, se pune in tigaie la foc mic cu capac deasupra sa se inabuse, sa transpire si sa se coaca in apa lui ... cind vedeti ca apa a scazut se mai adauga putina apa si s emai lasa la scazut fara capac de acum .... important e sa se inmoaie ...

Cind e gata se adauga uleiul si tonul, se mai amesteca putin si e gata ...

In acest timp se pregateste foaia:

Faina se aseaza ca un deal in mijlocul plansetei, in mijloc se face o gaura in care se sparge oul, se pune un praf de sare si se bate usor oul cu furculita, pe masura ce se bate oul se ia cite putin din faina care il inconjoara si se incorporeaza ... tot asa pina cind ati incorporat toata faina ... acum se framinta cu mina pina cind aluatul nu mai este lipicios cu neted (cit de neted poate fii cu semolina in el) si elastic ... se mai pune faina pe planseta dc e nevoie ... apoi se pune faina pe sucitor si se intinde foaia pina cind ajunge de 1 mm grosime ... sau mai exact sa va vedeti buricele degetelor prin ea ...
Se taie cu roata ondulata sau cu un cutit in patrate.
Separat se pune o oala cu apa+sare +putin ulei sa fiarba, cind clocoteste apa se trece pe focul cel mai mic si se pun pe rind patratele de coca in apa ... dupa cit de mare e oala.. nu prea multe odata ca sa nu se lipeasca intre ele ... numarati pina la 30 si le scoateti cu paleta cu gaurele, le aruncati intr-un castron cu apa rece care e bine sa fie asezat la mica distanta de oala ... din castron se pot scoate fara frica cu mina (nu mai frig) si se aseaza pe un servet de in sau bumbac sa se scurga de excesul de apa.

Cu foile care se oparesc pe rind si sosul (radicchio+ ton) gata pregatit se incepe montarea turnuletzului (lasagnettei). In fiecare farfurie se pune putin sos apoi o foaie si iar sos.. apoi alta foaie ... nu tb sa zic ca foile mai urite se pun la baza si cele mai aratoase se lasa pt deasupra ....
Eu am terminat lasagnetta cu putin sos.. dar se poate sa o terminati si cu o foaie.. e tot una ... nu conteaza ...

Peste fiecare lasagnetta se toarna un fir de ulei crud (extravirgin de masline - de preferat dar nu obligatoriu)... si se servesc ...
Lasagnetta sau raviolo aperto (raviolo deschis) ... sunt foile de lasagna asezate direct in farfurie, nu coapte in cuptor.. adica o lasagna mai mica sau un raviolo care nu este umplut si apoi inchis pe margini ... e mult mai usor si mai de efect ... metoda folosita des la restaurante sau cind sunteti in criza de timp ...


Radicchio de Chioggia este cel rotund din poza de mai jos ... mai exista si alte feluri printre care cel de Treviso lunguietz (folosit in reteta ravioli cu radicchio si speck) sau unul frumos ca o salata radicchio de Castelfranco http://www.vacanzeviaggi.net/agenti_it/redazionali2/upload/big/radicchio%20variegato.jpg

Daca tb sa mai asezati masa intre timp si ele se mai racesc se pot incalzi citeva secunde la mo...

sau dc aveti musafiri mai multi si evident nu puteti sa stati cu oala linga cind ei sunt deja la masa ... se pot pregati pe o tava de sticla sau portelan bune pt cuptorul clasic si aspectoasa pt purtat la masa ... se aseaza lasagnettele separat una de alta ... in asa fel incit sa le puteti lua cu paleta si aseza fiecare in cite o farfurie fara sa le stricati aspectul ...

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu dovleac copt

Tarta cu dovleac copt

Tarta cu dovleac copt
Ciorba de ciolan afumat - consistenta si aromata

Ciorba de ciolan afumat - consistenta si aromata

Ciorba de ciolan afumat este o delicioasa si aromata specialitate culinara, indragita in bucataria traditionala romaneasca....

Ciorba de ciolan afumat - consistenta si aromata
Curry de pui - cel mai gustos curry

Curry de pui - cel mai gustos curry

Curry de pui - cel mai gustos curry
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
2
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura cu bulion
3
Dulciuri

Prajitura cu bulion

Prajitura cu bulion
Cornulete cu Nuca II
4
Dulciuri

Cornulete cu Nuca II

Cornulete cu Nuca II
Ciorba de ciolan afumat - consistenta si aromata
5
Borsuri, supe, ciorbe

Ciorba de ciolan afumat - consistenta si aromata

Ciorba de ciolan afumat este o delicioasa si aromata specialitate culinara, indragita in bucataria traditionala romaneasca....

Ciorba de ciolan afumat - consistenta si aromata
Parteneri
Tort Egiptean
Bucataras.RO

Tort Egiptean

Tort Egiptean
Rulouri fragede cu branza
Culinar.RO

Rulouri fragede cu branza

Rulouri dulci din aluat fraged, cu branza. Dacă îi lăsați până a doua zi, vor deveni și mai buni. Sfărâmicioși și...

Rulouri fragede cu branza
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa

Descopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia