Somon Wellington

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie
Somon Wellington

Ingrediente

  • un file somon (500 gr taiat in doua pe lung)
  • 700 g spanac
  • o ceapa medie tocata marunt
  • aluat pt pateuri (se tine la frigider pana e nevoie de el, ca sa fie usor de folosit)
  • o ceasca de vin alb
  • o ceasca + 2 linguri de smantana dulce
  • safron
  • 500 g sparanghel
  • un ou batut pt uns aluatul
  • 20 g unt
  • sare, piper, seminte de susan
  • sare de mare (grunjoasa)
  • iarba ciorii (chives in engleza, cippolino parca era in italiana)
  • ardei rosu taiat marunt pt decor

Mod de preparare

Se caleste spanacul cu jumatate din ceapa tocata in 2 linguri de ulei, numai vreo 3 minute, cat sa se moaie binisor. Se adauga sare si piper dupa gust si 2 linguri smantana dulce (sa-l faca mai cremos) si se mai tine pe foc 2 minute, cat sa nu mai ramana sos aproape deloc, dar sa nu fie nici uscat.

Am condimentat pestele cu sare si piper cu lamaie, apoi l-am pus in tigaie cu 2 linguri de ulei numai cat sa prinda o crusta care sa-l impiedice sa lase apa in aluat. Se incalzeste cuptorul la 400F (200C). Se lasa pestele sa se raceasca pe un servet de hartie care sa absoarba sucul lasat.

Se aseaza foaia de aluat pe un tocator si se inteapa cu furculita ca sa creasca uniform la copt. Se aseaza bucata de peste peste care se pune jumatate din spanac, se uda marginile foii si se impatureste aluatul ca sa faca un pachetel. Se taie marginile cam la 1- 1 cm si se apasa cu furculita sa se uneasca. (Sau se poate trece marginea pe dedesubt, ca sa formeze un fel de rulou).

Se unge aluatul cu ou, apoi se presara sare grunjoasa si seminte de susan, se pune intr-o tava pe hartie de copt si se pune la cuptor pt. 30 minute sau pana e auriu. Gratarul sa fie in prima treime de sus a cuptorului, ca sa nu se arda.

Cand e gata se scoate si se lasa la racit, ca sa se taie feliile frumos, sa nu se faramiteze. Se pune sparanghelul stropit cu putin ulei, sare si piper la cuptor (la aceeasi temperatura) timp de 10-12 minute.

Intre timp se caleste cealalta jumatate de ceapa in putin unt si se stinge cu vinul, care se lasa sa fiarba pana se reduce la jumatate, apoi se adauga o ceasca de smantana dulce, sare si piper, si se lasa sa fiarba pana se reduce din nou la jumatate. Se da la o parte, se adauga un varf de cutit de sofran (sau cateva fire) si o nuca de unt.

Se aseaza sparanghelul si peste el 2 felii de somon, si se serveste cu cateva linguri de sos.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
1
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Prajitura Fanta
2
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Cozonac cu carne in foi de varza murata
4
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Clatite cu dulceata
Bucataras.RO

Clatite cu dulceata

Drept desert pe langa Sandwich Inedit propun aceste clatite cu dulceata...

Clatite cu dulceata
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola