Pastrav la Gratar in Frunze de Feriga

Complexitate
redusa
Pastrav la Gratar in Frunze de Feriga

Ingrediente

  • Pastrav (pastravi)
  • 5-6 frunze de feriga
  • Sare
  • Ulei
  • Lamai
  • Cateva felii de gogosar

Mod de preparare

Patrav la gratar in frunze de feriga

Asta reteta este chiar asa cum zise Lucia: imi veni peste noapte, departe de casa ...

Visai cum pregateam noi pastravii pescuiti de unchiul nostru cand mergeam la Babarunca, pentru baie, plaja, construit baraje si facut foc!!!

Iaca, am reprodus acasa ceea ce mancam noi in jurul focului din vreascuri, pe malul unui rece si iute raulet de munte.

N-am facut decat o mica adaugire: am umplut burta pastravilor cu felii de lamaie cu coaja cu tot si cateva aschii de gogosar, uitat in frigider si batut de soarta.

I-am sarat si uleiat un pic, am pus si-un piculet de unt din loc in loc, m-am dus in balcon si-am tuns feriga, am invelit in frunzele ei pestii, am mai pus unt si peste frunzele rebele ce nu voiau a se lipi de pastravul oricum lipicios din firea lui si-am invelit binisor pe fiecare, in folie de aluminiu.

Pe gratarul incins cu ei!!!

10 minute pe fiecare parte (nasul va va spune exact cand trebuie intorsi ...) si rezultatul este peste asteptari: pestele rumen sub crusta de ferigi crocante (frunzisoarele se lipesc de pielea pastravului si se fac crantzose, in timp ce coditele luuuungi ale lor stau drepte, la vedere si parlite, gata de scos si aruncat)

Trebuie sa va spun ca este o minunatie de mancare, asta de v-o facui eu aici! Atat de delicat si rafinat este gustul pastravului facut astfel incat abia acum am realizat de ce niciodata acasa nu regaseam gustul acelui pastrav pe care-l mancam parlit pe foc in frunze de feriga pe malul raului. Ei .... acuma stiu!!!

Nu va recomand alte mirodenii si traznai, fiindca pastravul este foarte delicat si rafinat; gustul lui nu trebuie acoperit excesiv, dar va garantez ca merge mana in mana cu feriga asa cum va garantez ca eu mananc si fulgii crocanti de feriga, nu-i indepartez (dar voi puteti s-o faceti, nu?)

Si fiindca gratarul tot e fierbinte, puneti de-un cartof, doi la gratar ca pestele nu se supara cu alaturarea aceasta - cei la cuptor merg bine cu cartofi natur, dar acesta merge bine cu cartofi fierti intregi pe treisferturi si-apoi gratariti cateva minute pe fiecare parte, unsi bine inainte cu unt topit sau ulei de care vreti.
Cred, in sinea mea, ca pastravul (salaul, chiar nisetrul si calcanul) nu se mananca cu mujdei; poate cel mult cu scordolea din cea fina - cu nuca si nu cu usturoi - "parerea mea"...)

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Cele mai apreciate rețete
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
3
Carte de bucate

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla

O prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
Zacusca de vinete – cu legume tocate marunt
4
Carte de bucate

Zacusca de vinete – cu legume tocate marunt

Zacusca de vinete cu legume tocate marunt este o reteta traditionala romaneasca, preparata din vinete coapte, ardei copti,...

Zacusca de vinete – cu legume tocate marunt
Supa de Marar cu Galuste
5
Parteneri
Desert prajitura Regina Maria
Bucataras.RO

Desert prajitura Regina Maria

Aceasta prajitura era pe lista de asteptare de multa vreme, nu o facusem niciodata si de cate ori citeam despre ea, de...

Desert prajitura Regina Maria
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Culinar.RO

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute