Ingrediente

Cum orice as mai spune eu despre modesta tocanita de ceapa ar fi de prisos, sa vedem mai bine ce ne trebuie:
1,5 kg de ceapa
1 ardei gras
1 capatana de usturoi
1 conserva de rosii cubulete
2-3 foi de dafin
200 ml ulei
cimbru
sare si piper

Mod de preparare

Timp pregatire

PREGĂTIRE

1h:30min
Ceapa taiata marisor se pune la calit. Cand devine sticloasa se adauga ardeiul maruntit. Dupa 20 de minute se adauga rosiile, usturoiul feliat, dafinul, cimbrul. (Desigur, si sare si piper. ) Se adauga o cana cu apa si se lasa cu capac la foc mic 30-40 de minute.
Se asaza fierbinte alaturi de doi boti de mamaliga rece, morcov murat si un ardei iute. . . si de n-ar fi post ma jur ca la canon ar merge si o Zghihara!

Bucatele de post ale taranului roman au fost intotdeauna nebagate in seama, ca insasi fiinta lui. Boerii si boernasii le credeau proaste,
mocane si sarace de orice gust. . . ". . . "mancari pregatite in firea lor simpla, ferite de orice ingrediente straine. . . "
Nicolae Filimon
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Tocanita de Ceapa" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 15 %
389.99 lei
331.49 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

lilianacostache
•  13.01.2010 21:18:23

Da adi, mare adevar grait-ai..cat despre Zghihara...este un vin care poate insoti mancari simple...da-mi voie sa citez de pe blogul http://lucruribune.blogspot.com/2009/05/monumente-istorice-pe-care-le-am-baut.html:
"Zghihara este un vin neutru, fara arome deosebite, gustul acrisor si dur, vin dintr-o bucata, ca razesii care-l beau racit in racoarea noptilor de straja. N-o sa gasim inflexiuni florale, frustoase si fineturi de salon in acest vin neaos, viu si clipocind in pahar cu vioiciunea unei mici salbaticiuni. Este un vin care acompaniat cu bucate nepretentioase- nitzcaiva telemea, o zacusca, un tar(tzir) sau o scumbie afumata, cu-n fir de ceapa verde, te lasa viu si slobod ca o ceata de hartz miloasa dupa ce ti-a usurat desagele. Ar merge chiar si cu o mancarica de stoici, dar nu congelate din Brazilia, si ametite in sosuri savante bechamel ci aruncate in sila in oala de un lipovean batran si atins de “apsoara”, cu gust de balta si usturoi tanar, vorba regretatului Radu Anton Roman."

me_00
•  01.05.2009 11:27:04

stiu cum este aceasta tocanita,o fac si eu cateodata.E delicioasa..

adi_cristian_27
•  01.05.2009 01:05:55

si totusi ce e Zghihara!?????

adi_cristian_27
•  01.05.2009 01:04:35

e de o simplitate debordanta si are un gust superb. inspiratia ma lasa acum. dar o tuica buna de ardeal, o rachie, o palinca sau de ce nu chiar o horinca, cred ca sunt binevenite dar va zic un secret: folositi bautura doar daca primul pahar nu-l cheama si pe al doilea. altfel vai de ea tocana!!!!!

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Tocanita de Ceapa