Sarmalute in Foi de Vita si cu Sos de Macris

Postat pe: 27-09-2010
(6)

Ingrediente

450 g carne macinata de curcan/pui/porc/vita
orez (dupa ochi, unora le place mai mult, altora mai putin)
2 cepe mai marisoare
marar
patrunjel frunza
sare
piper
slaninuta afumata (dupa gust)
rosii
boia
cimbru (optional)
frunze de vita din saramura/congelator
macris o gramajoara
ulei 2 linguri

Mod de preparare

Timp pregatire

PREGĂTIRE

1h:30min
Se pune intr-o cratita uleiul si ceapa spalata si tocata se prajesc putin, apoi se adauga orezul si putina apa rece, se amesteca pe foc pentru cateva minute. Se stinge focul si se pune mrarul si patrunjelul frunze, ambele tocate marunt, se amesteca si se lasa la racit.

Slaninuta (o parte din ea) se macina sau se toaca marunt, se pune peste carnea macinata de curcan/pui/porc sau vita, se sareaza, pipereaza, se pune boiaua, cimbrul, daca il folositi, apoi se amesteca cu orezul.

Se trece apoi la pasul urmator. . . se spala frunzele de vita de vie, si se incepe rularea sarmalelor.

In cratita in care o sa fierbeti sarmalele se pun pe fund cateva felii de slaninuta si se aseaza peste ele sarmalutele. Se pune intre sarmale feliute de slaninuta, deasupra se pun rosiile taiate in doua, cu taietura in jos, se pune apa si se da la fiert.

Cat timp fierb sarmalutele, se spala macrisul si se topeste pe foc in felul urmator: se pune o lingura de ulei intr-o cratita si deasupra se pun frunzele de macris, se amesteca in el cu o lingura de lemn. Macrisul se topeste foarte repede. La inceput prinde o culoare maronie, dupa are incepe sa isi schimba culoarea in verde inchis si primeste consistenta unei paste. Cand sarmalele sant aproape gata, se pune macrisul topit peste ele si se mai lasa la fiert cateva minute. Se stinge focul si gata. Se servesc calde cu smantana din abundenta si cu o felie de paine de casa proaspata, langa un pahar de vin de calitate superioara.

Daca nu aveti slaninuta, pe fundul cratitei se poate pune soric afumat de porc.
Rosiile, dupa ce au fiert sarmalele, se scot si se arunca (eu le dau la catel - ii innebunit dupa rosii).
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Sarmalute in Foi de Vita si cu Sos de Macris" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

pupi
•  10.10.2011 21:57:21

Mersi Adi, chiar ma gandeam sa fac o portie azi...mai am ceva macris in gradina si vreau sa profit de el pana nu dispare de tot...daca te hotarasti la un drum , anunta sa vin la aeroport....

adi
•  10.10.2011 20:55:22

Vai pupi cum arata sarmalele tale! Acu as zbura in America sa le gust!

pupi
•  26.10.2009 18:48:18

Dana multumesc , eu una urasc sa infasor sarmale,de aia nici nu prea fac de multe ori, doar pe astea le fac cand ma indemn la un lucru din asta ( infasurat sarmale)

dana67
•  26.10.2009 09:50:28

Felicitari Pupi,o reteta minunata.

pupi
•  04.10.2009 20:16:59

Lucia , mersi sant preferatele mele , nu imi place sa rasucesc sarmale de aia nici nu fac prea des, dar astea le prefer celor din varza....

lucia_bp
•  04.10.2009 16:04:55

Felicitari pentru reteta !

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Sarmalute in Foi de Vita si cu Sos de Macris