Se pune intr-o cratita uleiul si ceapa spalata si tocata se prajesc putin, apoi se adauga orezul si putina apa rece, se amesteca pe foc pentru cateva minute. Se stinge focul si se pune mrarul si patrunjelul frunze, ambele tocate marunt, se amesteca si se lasa la racit.
Slaninuta (o parte din ea) se macina sau se toaca marunt, se pune peste carnea macinata de curcan/pui/porc sau vita, se sareaza, pipereaza, se pune boiaua, cimbrul, daca il folositi, apoi se amesteca cu orezul.
Se trece apoi la pasul urmator. . . se spala frunzele de vita de vie, si se incepe rularea sarmalelor.
In cratita in care o sa fierbeti sarmalele se pun pe fund cateva felii de slaninuta si se aseaza peste ele sarmalutele. Se pune intre sarmale feliute de slaninuta, deasupra se pun rosiile taiate in doua, cu taietura in jos, se pune apa si se da la fiert.
Cat timp fierb sarmalutele, se spala macrisul si se topeste pe foc in felul urmator: se pune o lingura de ulei intr-o cratita si deasupra se pun frunzele de macris, se amesteca in el cu o lingura de lemn. Macrisul se topeste foarte repede. La inceput prinde o culoare maronie, dupa are incepe sa isi schimba culoarea in verde inchis si primeste consistenta unei paste. Cand sarmalele sant aproape gata, se pune macrisul topit peste ele si se mai lasa la fiert cateva minute. Se stinge focul si gata. Se servesc calde cu smantana din abundenta si cu o felie de paine de casa proaspata, langa un pahar de vin de calitate superioara.
Daca nu aveti slaninuta, pe fundul cratitei se poate pune soric afumat de porc.
Rosiile, dupa ce au fiert sarmalele, se scot si se arunca (eu le dau la catel - ii innebunit dupa rosii).
O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...
Salata Caprese - simpla si delicioasaTocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasaPandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gustRisotto cu legume: un preparat cremos si savuros, perfect pentru pranz sau cina. Descopera cum sa gatești acest fel de...
Risotto cu legume: un preparat cremos si savurosO prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simplaEste pentru prima dată când mănânc acest fruct – pitaya. Mai înainte citisem destul de multe despre el. Ştiam că nu...
Prăjitură cu fructul dragonuluiDeserturi racoritoare de vara
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaiseIncearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Comentarii