Pastrama de Oaie

Complexitate
medie

Ingrediente

  • carne de oaie (de preferat cea de pe coaste, dar si pulpa din spate
  • taiata in asa fel incat sa aiba aceeasi grasime - cam 1 cm)
  • usturoi
  • cimbru
  • vin alb
  • boia dulce si iute dupa preferinta
  • sare gronjoasa

Mod de preparare

Carnea proaspat taiata si curatata de pe coaste se impunge cu varful cutitului cat mai des. Intr-un vas, care sa se inchida bine, se pune un strat de sare peste care se pune un rand de carne, iar sare, si asa mai multe straturi. Se lasa la deshidratat si sarat circa 15-20 de zile.

In acest timp se va avea grija sa fie rotita; cea de deasupra sa ajunga jos cel putin o data la doua zile. Prin deshidratare sare extrage apa din carne si va deveni o saramura densa. Se pune carnea de la desarat, care se face schimband apa cat mai des, la cel mult 5-6 ore. Pentru a vedea daca s-a desarat bine se taie o bucată in parte cu muschi, cel mai gros si trebuie sa aiba aceeasi culoare pe intreaga sectiune.

Ca sa se ia din mirosul de oaie se opareste in apa cu otet in proportie de 10/1. Se face un bait din 100 ml apa, 100 ml vin alb sec, 10 capatani de usturoi (atentie cel mai bun este cel romanesc), 5-6 linguri de cimbru, 1 lingura de coriandru macinat, 1 lingura de piper macinat. Cel mai potrivit este ca baitul sa stea la macerat cel putin 24 de ore, dar se poate si fierbe si raci daca ne grabim. Pentru culoare și conservare, optional, se pune boia dulce si iute dupa gust.

Cu acest bait se va unge bine fiecare bucata de carne si se va pune intr-un vas care se inchide bine. Dupa cel putin 24 de ore se pune la uscat. Pentru o pastrare mai indelungata in timp, si dupa ce s-a uscat, bine se da la fum rece.
Aceasta pastrama este foarte frageda si se poate consuma si cruda.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Gogosari in Sos de Mustar
2
Conserve, muraturi

Gogosari in Sos de Mustar

Gogosari in Sos de Mustar
Pandispan cu mere si budinca
4
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
5
Carte de bucate

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie