Cotlet de Porc Maturat

Complexitate
redusa
Cotlet de Porc Maturat

Ingrediente

  • Pentru 4 portii
  • 4 bucati cotlet de porc a cate 250 g fiecare (este important bucatile sa fie de aceeasi cantitate pentru ca saramura sa le patrunda unifom si sa fie gatite egal)
  • Pentru saramura:
  • 1/2 cana sare kosher sau de mare medie (daca folositi sare fina sau de masa puneti 1/4 cana)
  • 3/4 cana zahar brun cu melasa
  • 1 lingurita piper proaspat macinat
  • 1 lingurita enibahar praf
  • 1/2 lingurita cuisoare praf
  • 1 foaie de dafin
  • 250 ml apa fierbinte
  • 1 5 ml apa
  • 2 bete de telina verde taiate bucati
  • 1/2 ceapa
  • 3 catei de usturoi
  • Pentru glazura:
  • 1/4 cana zahar brun cu melasa
  • 2 linguri mustar Dijon
  • un praf cayenne
  • cuisoare

Mod de preparare

Intr-un bol cu o capacitate mare puneti sarea, zaharul, enibahar, cuisoare, piper si apa fierbinte. Amestecati bine si lasati deoparte. Intr-un blender puneti telina, usturoiul, ceapa si 500 ml apa. Pulsati pana cand legumele sunt bine incorporate si maruntite fin.

Puneti foaia de dafin in bolul cu sare si zahar si turnati peste amestecul cu legume. In acelasi bol mai adaugati 1 l de apa. Amestecati din nou apoi puneti bucatile de cotlet. Acestea trebuie sa fie acoperite in totalite cu aceasta saramura.

Acoperiti bine si lasati in frigider 48 de ore. La 24 de ore inturnati bucatile de cotlet pe cealalta parte.
Scoateti bolul cu carne din frigider 1 ora inainte de a le pregati. Uscati cotletele cu prosop de hartie de bucatarie foarte bine.

Pe partea cu gasime taiati foarte fin pana ajungeti la carne. Apoi pe una dintre fatade faceti cateva taieturi de aproximativ 0. 5 cm pe lungime apoi pe latime. Preincalziti cuptorul la 160 °c (gaz 3). Puneti carnea cu partea taiata in jos intr-o tigaie de fier sau oala de inox fierbinte la foc mediu fara grasime adaugata.

Prajiti 2-3 minute pe fiecare parte, pentru aspect si crusta. Intr-un bol amestecati bine zaharul, mustarul si cayenne. Mutati acestea intr-o tava cu folie de aluminiu cu parte taiata in sus. Puneti glazura deasupra si putin pe margini.

Inserati cateva cuisoare deasupra. Coaceti in cuptor 10-15 minute sau pana cand temperatura in interiorul carnii este de aproximativ 62 °c. Cand aceasta este gata mai tineti 3-4 minute sub grill pentru a da o crusta. Lasati 4-5 minute sa stea inainte de a servi (scoateti cuisoarele).
* Nu coaceti prea mult deoarece v-a anula efectele saramurii si se vor usca in interior.

** Am servit aceste cotlete cu garnitura de puree cu mascarpone si putina salata. Este o combinatie de neuitat.

*** Dupa ce ati scos carnea din saramura nu mai trebuie asezonata.

Aceasta este preferata mea reteta de a gati cotletul de porc. Este deliciosa, plina de arome iar datorita saramurii nu are acea textura uscata.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise
Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie
Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si visine
3
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Prajitura desteapta cu fructe de sezon
4
Dulciuri

Prajitura desteapta cu fructe de sezon

Prajitura desteapta cu fructe de sezon
Parteneri
Pernute crocante din mamaliguta
Bucataras.RO

Pernute crocante din mamaliguta

Nu-i asa ca de multe ori va ramane mamaliguta si nu stiti ce sa faceti cu ea? Eu am gasit aceasta reteta la Epurasha si am...

Pernute crocante din mamaliguta
Prajitura cu cocos si visine
Culinar.RO

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura