Zarzuela - opereta de Peste si Alte Cele

Complexitate
medie
Zarzuela - opereta de Peste si Alte Cele

Ingrediente

  • un medalion merluciu de cca 2 cm grosime
  • - un filete panga- nu am gasit alt peste si aveam in congelator
  • - 2 pestisori mici- o dorada baby si un salmonete
  • - 2 calamari mici
  • - 5-6 stridii
  • - 2-3 creveti
  • - o ceapa mica
  • - o rosie
  • - 2 catei de usturoi
  • - o felie paine vecheprajita in ulei sau 2-3 biscuiti sarati
  • - patrunjel
  • - ulei de masline
  • - 50 ml vin alb
  • - 150 ml supa de peste- in caz ca nu aveti mai adaugati 50 ml vin si completati cu apa
  • - sare, piper, boia dulce, faina
  • - 4-5 migdale crude sau 2 lingurire migdale tocate

Mod de preparare

Acest fel de mancare, tipic coastei Mediteranene a Spaniei, este tipic pescaresc, cu radacini destul de adanci in timp. Se prepara din peste, moluste si crustacee din pescuitul recent, folosindu-se cu preponderenta acele sortimente de peste ce erau mai mici si nu aveau trecere la piata, dar cu o suficienta cantitate de carne savuroasa si fara oase.

De asemenea si alte sortimente folosite, cum ar fi stridiile, nu aveau mare trecere in epoca, datorita marimii si a eventualelor resturi de nisip din carnita frageda.

Datorita situatiei geopolitice de pe coasta mai sus amintita, si acest fel de mancare beneficiaza de o vesnica disputa asupra suprematiei si leaganului sau: catalanii spun ca le apartin drepturile de autor, iar valencienii spun ca este al lor, caci ei sunt si parintii paellei.

Parerea mea sincera este ca de acesta data catalanii au dreptate, caci am gasit mai multe similitudini in bucataria lor cu aceasta mancare.

Comparand cu alte feluri de mancare din bucataria iberica, se poate spune ca "zarzuela" - denumita asa dupa o faimoasa opereta a secolului XIX- se incadreaza in categoria ... tocanitelor. Se serveste calda, imediat dupa preparare, ca fel principal, fara nici un alt fel de garnitura.

Felurile de peste folosite variaza in functie de piata, fiind indicat peste de roca- gen guvizi, etc dar si peste de mare adanca precum merluciul, unditar.

Spalati si curatati pestele si uscati-l cu un prosop. Curatati si calamarul- daca este intreg- si taiati-l in rondele, dupa care il uscati si pe el. Rosia se decojeste si se taie marunt- se poate folosi si din conserva; rezervati. Taiati ceapa si alaturat si un dinte usturoi si rezervati.

In piua de usturoi puneti grauntele de usturoi si pisati-l impreuna cu biscuitele sau paine prajita in ulei si migdalele. Daca nu aveti, le puteti inlocui cu alune sau arahide :!: la alergici!

Puneti intr-o farfurie o cantitate suficienta de faina pe care o amestecati cu un praf de sare si unul de piper. Treceti pestele prin ea si incepeti sa il prajiti usor, nu mai mult de doua minute pe ambele parti. El va continua sa se prepare ulterior.

Inainte de a praji pestele, caliti usor si crevetii. Rezervati. Dupa ce ati prajit si rezervat si pestele, prajiti si calamarul, dar nu maimult de un minut pe ambele parti. Rezervati.

In caz ca ati ramas fara ulei in tigaie, reduceti focul si asteptati un pic, apoi mai adaugati ulei. Incingeti din nou si caliti usor ceapa pana devine stravezie. Adaugati si dintele de usturoi tocat marunt, dar nu mai mult de unminut, caci usturoiul ars devine amar.

Adaugati imediat si rosiile. Mestecati, lasati un pic pana isi schimba culoarea, dupa care adaugati vinul. Asteptati sa se reduca si sa se evapore alcoolul, dupa care puneti supa sau apa, dupa caz. Apoi puneti bucatile de peste, inelele de calamar, stridiile si crevetii, dati focul la mediu spre mare si lasati asa 10 minute.

Cand e aproape gata, adaugati si migdalele pisate cu biscutii si usturoiul si patrunjel tocat, de preferat proaspat. Miscati usor tigaia ca la sarmale ca sa se amestece, stingeti focul si serviti, acompaniat dupa gust cu zeama de lamaie.

Pofta buna!
Eu am pus panga caci nu aveau alt peste la pescarie, dar nu recomand, mai ales filete, caci se pierde si la prajit si la fiert. Ideal ar fi cod, merluciu, bucati de ton, peste spada si dorada baby, stavrid. Pestele folosit nu trebuie sa aiba oase, asa ca nu stiu ce peste de apa dulce ati putea folosi, la la aprecierea dvoastra.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pui cu  usturoi si lamaie

Pui cu usturoi si lamaie

Aceasta reteta simpla de pui cu usturoi si lamaie este perfectă pentru o cină rapida si delicioasa! Poti să o adaptezi si...

Pui cu usturoi si lamaie
Lahmacun - delicioasa pizza turceasca

Lahmacun - delicioasa pizza turceasca

Lahmacun este un fel traditional de mancare turceasca, originara din regiunea Levantului si consumata in intreaga lume. Este...

Lahmacun - delicioasa pizza turceasca
Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat

Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat

O reinterpretare fermecatoare a clasicului desert cu capșuni, tarta rustica cu capsuni este o bucurie simpla si autentică...

Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat
Cele mai apreciate rețete
Chec marmorat
2
Dulciuri

Chec marmorat

Chec marmorat
Prajitura Cappuccino
3
Dulciuri

Prajitura Cappuccino

Prajitura Cappuccino
Papricas de Cartofi cu Pui
4
Mancaruri cu carne

Papricas de Cartofi cu Pui

Papricas de Cartofi cu Pui
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
5
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Parteneri
Tarta Godina
Bucataras.RO

Tarta Godina

No, nu puteam sta deoparte la această provocare ;) Cum știți, eu sunt mai mult prietenă cu sărăturile ;) Așa că am...

Tarta Godina
Inghetata de lapte
Culinar.RO

Inghetata de lapte

Pentru ca se anunta o saptamana calduroasa, va propun sa o incepem cu o inghetata simpla si foarte buna.

Inghetata de lapte
Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa
Gustos.RO

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa

Inghetata de vanilie facuta in casa - reteta simpla si delicioasa!Invata cum sa pregatesti o inghetata cremoasa si aromata,...

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios. citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia