Pastrav Umplut cu Prune Uscate

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
redusa
Pastrav Umplut cu Prune Uscate

Ingrediente

  • pastravi 4 bucati
  • prune uscate 15-20 fructe fara samburi
  • limeta 1 bucata
  • frunze de lamai
  • sare cu ierburi de Provence
  • morcovi 2 radacini
  • cartofi dulci 2 bulbi
  • crengute de feriga sau alte verdeturi
  • ulei
  • scordolea

Mod de preparare

Este pentru prima data ca am sacrificat bunatate de pastrav cu altele decat cutitul si furculita! Pentru mine pastravul este regele pestilor de apa dulce si e un pacat capital sa-l maculez. Dar, uite ca de data asta mi-am calcat pe suflet si l-am pregatit altfel; nu mi-a parut rau dupa ce l-am mancat, e bun fiindca seamana mult cu pastravul afumat, tot o specialitate de la munte.

Incepem prin a ne uita drept in ochisorii pestelui: daca ne intoarce privirea limpede si speriata, inseamna ca 'mnealui, pastravul, este proaspat. Ca recunostinta, il saram si-l scaldam in zeama de lamaie timp de-o juma de ora, vreme in care curatim doi morcovi, doi cartofi dulci, dam fuguta pe balcon si taiem cateva frunze din pomsorul anemic de lamai.

Luam cu blandete fiecare pestisor, deschidem burticica si varam inlauntru felii de limeta alternate cu prune uscate si afumate, mai saram putintel, la fel si cu uleiul - dramuit in fitece burtica. Inghiesuim si niste frunze de lamai si-i astupam urechile cu ele, ca sa nu auda prea bine sfaraitul din cuptor ci doar sa adulmece mireasma.

Ochim tava potrivita si plimbam prin ea o lingura de ulei. Alcatuim salteaua de morcovi si cartofi, culcam pestii, condimentam, mai presaram cateva prune, acoperim patuţul cu plapumica de feriga si mai picuram ulei ici si colo.

La cuptor cu ei! Nu mai mult de o jumatate de ora, max trei-sferturi de ora. Sfatul meu este sa nu acoperiti cu folie de aluminiu ci cu crengi de feriga (sau alte verdeturi) pentru ca in felul asta pestele capata o crusta rumena - se coace frumos, nu se inabusa in aburi. Dar voi faceti cum vreti, mie imi place pestele crantz si nu inabusit.

Serviti-va musafirii cu scordolea alaturi de pestele aromat si-o sa va pomeneasca!

Ar fi trebuit sa astept " Dezlegarea la peste" dar ma tem ca timpul nu mai are rabdare cu mine, asadar nici eu cu el (si jaloanele lui de legare sau dezlegare)

Incercati reteta asta si n-o sa va para rau:))

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Saramura de pui

Saramura de pui

Saramura de pui
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Tartiflette- specialitate Savoyarda
2
Mancaruri cu carne

Tartiflette- specialitate Savoyarda

Tartiflette- specialitate Savoyarda
Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
3
Dulciuri

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute

Un desert rapid si delicios facut cu biscuiti si crema de ciocolata. Alternezi straturile de biscuiti si crema pentru a...

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
Clatite cu dovlecel si branza
4
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.