Pastrav Umplut cu Prune Uscate

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
redusa
Pastrav Umplut cu Prune Uscate

Ingrediente

  • pastravi 4 bucati
  • prune uscate 15-20 fructe fara samburi
  • limeta 1 bucata
  • frunze de lamai
  • sare cu ierburi de Provence
  • morcovi 2 radacini
  • cartofi dulci 2 bulbi
  • crengute de feriga sau alte verdeturi
  • ulei
  • scordolea

Mod de preparare

Este pentru prima data ca am sacrificat bunatate de pastrav cu altele decat cutitul si furculita! Pentru mine pastravul este regele pestilor de apa dulce si e un pacat capital sa-l maculez. Dar, uite ca de data asta mi-am calcat pe suflet si l-am pregatit altfel; nu mi-a parut rau dupa ce l-am mancat, e bun fiindca seamana mult cu pastravul afumat, tot o specialitate de la munte.

Incepem prin a ne uita drept in ochisorii pestelui: daca ne intoarce privirea limpede si speriata, inseamna ca 'mnealui, pastravul, este proaspat. Ca recunostinta, il saram si-l scaldam in zeama de lamaie timp de-o juma de ora, vreme in care curatim doi morcovi, doi cartofi dulci, dam fuguta pe balcon si taiem cateva frunze din pomsorul anemic de lamai.

Luam cu blandete fiecare pestisor, deschidem burticica si varam inlauntru felii de limeta alternate cu prune uscate si afumate, mai saram putintel, la fel si cu uleiul - dramuit in fitece burtica. Inghiesuim si niste frunze de lamai si-i astupam urechile cu ele, ca sa nu auda prea bine sfaraitul din cuptor ci doar sa adulmece mireasma.

Ochim tava potrivita si plimbam prin ea o lingura de ulei. Alcatuim salteaua de morcovi si cartofi, culcam pestii, condimentam, mai presaram cateva prune, acoperim patuţul cu plapumica de feriga si mai picuram ulei ici si colo.

La cuptor cu ei! Nu mai mult de o jumatate de ora, max trei-sferturi de ora. Sfatul meu este sa nu acoperiti cu folie de aluminiu ci cu crengi de feriga (sau alte verdeturi) pentru ca in felul asta pestele capata o crusta rumena - se coace frumos, nu se inabusa in aburi. Dar voi faceti cum vreti, mie imi place pestele crantz si nu inabusit.

Serviti-va musafirii cu scordolea alaturi de pestele aromat si-o sa va pomeneasca!

Ar fi trebuit sa astept " Dezlegarea la peste" dar ma tem ca timpul nu mai are rabdare cu mine, asadar nici eu cu el (si jaloanele lui de legare sau dezlegare)

Incercati reteta asta si n-o sa va para rau:))

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Aparat de vidat VS5910X

- 300 lei
1799.99 lei
1499.99 lei
Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
1
Dulciuri

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
Prajitura rasturnata cu visine si caise
2
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Bors cu loboda rosie, reteta de post
3
Borsuri, supe, ciorbe

Bors cu loboda rosie, reteta de post

Bors cu loboda rosie, reteta de post
Inghetata de trandafiri si banane
4
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
5
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Parteneri
Desert rulada girafa cu mascarpone si zmeura
Bucataras.RO

Desert rulada girafa cu mascarpone si zmeura

Vazusem aceasta reteta pe Instagram la Benedetta si mi-a placut tare mult ideea asa ca am pus-o in practica. Este de efect si...

Desert rulada girafa cu mascarpone si zmeura
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti