Chiftele Portugheze de Cod (pasteis O Bolinhos de Bacalhau)

Timp pregatire
30 minute
Complexitate
redusa
Chiftele Portugheze de Cod (pasteis O Bolinhos de Bacalhau)

Ingrediente

  • 200 gr baccala / cod sarat (sau cod proaspat, congelat)
  • 200 gr cartofi
  • 1 ou
  • 1/2 ceapa tocata
  • 1 legatura mica de patrunjel proaspat - tocata
  • sare
  • piper
  • ulei
  • lapte

Mod de preparare

- curatati si fierbeti cartofii impreuna cu ceapa tocata in apa sarata
- scurgeti bine intr-i sita si striviti cartofii cu ceapa impreuna

- tineti codul sarat in apa schimbind apa la fiecare 4-5 ore sau il puneti intr-o chiuveta unde lsasati sa curga incontinu apa rece ca un fir subtire, daca pestele e gros atunci trebuie lasat 24 ore daca e o bucata subtire atunci puteti sa il tineti la desarat numai 12 ore
Cind e gata il fierbeti 10 minute in lapte

* daca folositi cod proaspat, decongelat atunci il fierbeti citeva minute (cca 10 depinde de dimensiune) in lapte cu putina sare.

- pestele il rupeti in bucatele mici dupa ce l-ati curatat de oase si de piele, apoi il striviti cu o furculita si il amestecati cu cartoful, ceapa, patrunjelul tocat, sare, piper si oul batut

- cu ajutorul a 2 linguri luati din compozitia de mai sus si faceti niste chiftele lunguiete pe care le prajiti in ulei incins
- cind sunt aurii le scoateti cu paleta gaurita si le lasati sa se scurga pe hirtie care absoarbe grasimea
Pasteis se numesc in sudul Porugaliei si mai ales in zona Lisabonei si bolihnos se numesc in nordul Portugaliei si in Brazilia ... zice wiki si nu numai: p
Sunt de fapt chiftelute de cod sarat (in portugheza bacalhau)

Nu stiu daca se gaseste si in Romania dar nu este o problema se pot face si cu peste cod decongelat.

In cazul unui cod congelat mai intii il puneti la decongelat, apoi il fierbeti 10 minute in lapte cu putina sare si il rupeti in bucati cit mai mici. Daca cumparati file de cod nu o sa aveti grija oaselor si a pielii acestuia care in mod normal trebuie eliminate dupa fierbere.

Ca orice reteta care se respecta am gasit-o in mai multe variante cu sau fara ceapa doar ca acolo unde exista ceapa tocata prajita si apoi adaugata. Eu am ales sa o fierb impreuna cu cartofii ...

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
3
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Dulceata de agrise
4
Placinte cu carne
5
Aperitive

Placinte cu carne

Placinte cu carne
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie