Varza Creata (Savoy) Umpluta

Complexitate
redusa
Varza Creata (Savoy) Umpluta

Ingrediente

  • varza creata (savoy)
  • 200 gr carne macinata de porc (vita, pui, curcan la alegere)
  • sare si piper dupa gust
  • condimentele care va plac (cimbru, busuioc, dafin etc)
  • 1 ceapa mai mare, tocata marunt
  • 2-3 rosii tocate
  • 3-4 linguri de ulei de care preferati (eu am folosit coconut oil)
  • slanina afumata (optional)
  • orez (optional)

Mod de preparare

Se ia o varza de marime medie, se spala bine de tot, se scurge dupa care cu un cutit bine ascutit trecem la scobirea ei. Avem grija sa lasam o margine de circa 2 cm grosime.

Frunzele de la suprafata verzei se inlatura prima data dar se pastreaza una, cea care este mai frumoasa.

Intr-o tigaie se pune uleiul si ceapa prajita. Se tine pe foc doua - trei minute, dupa care se adauga varza tocata care e rezultat din scobirea verzei, rosiutele tocate, sare, piper si celelalte condimente care vreti sa le folositi. Cu o lingura de lemn amestecam bine in carne, zdrobim ca sa obtinem bucatele cat mai mici. Cand carnea este gata punem deoparte.

Dupa ce s-a racorit destul incat sa putem umbla cu umplutura fara riscul de a ne arde/frige/opari, luam varza si incet, cu o lingura, incepem sa umplem scobitura. Indesam destul de bine umplutura. Foaia de varza pastrata separat o asezam peste umplutura in asa fel incat sa acoperim bine ca sa nu iasa carnea afara in timpul fierberii.

Luam o bucata de tifon si punem varza in ea, dupa care legam colturile deasupra foii de varza care acopera umplutura.

Asezam intr-un vas cu peretii inalti, acoperim cu apa, saram putin ca sa isi traga varza sare cat doreste ea, dupa care lasam la fiert la foc mic. Cum carnea deja este facuta nu trebuie sa fierbem prea mult. Timpul de fierbere al verzei este relativ scurt.

Pentru a putea sa tinem varza sub apa (ea are tendinta de a se ridica la suprafata) infigem in tifon (sa nu spargem varza) o furculita cu dintii lungi si lasam sa fiarba cu greutatea asta, in felul asta varza este mereu sub apa.

Tot in apa in care fierbe varza mai putem adauga putin bulion ca sa o mai acrim putin, asta doar in cazul in care doriti sa aveti o varza putin mai acruta si nu una dulce.

Daca doriti, se face un sos de marar sau de rosii pentru a servi feliutele de varza, in combinatie. Se adauga smantana dupa preferinta, dar numai la servire.

Pentru cine doreste o varza umpluta, pantecoasa un alt mod de a o umple este urmatorul:

Se alege o varza mai rara fara cotoare mari (sa nu fie indesata prea mult) se spala, se fierbe in apa cu sare.

Dupa ce a fiert pe treisferturi se indeparteaza din vasul cu apa si se scurge. Cand este deja rece se incepe indepartatea foilor, cu atentie sa nu le rupem pentru ca devin moi.

Se lasa inima verzei intacta. Acuma se trece la "umplerea" efectiva a verzei. Pregatim umplutura dupa modul prezentat mai sus, adaugam si orez fiert pe jumatate daca vrem sa folosim si ingredientul asta si orice altceva mai doriti sa adaugati in umplutura, exact ca si la sarmale.

Pe inima ei se aseaza o foaie de varza si intre aceasta si inima se pune putina umplutura, se ia o alta foaie si se aseaza putin peste cea de dinainte, se umple si aceasta si procedam la fel pana terminam umplutura si foile.

Deci incercam sa reconstituim varza cum a fost initial, doar ca acuma mai adaugam si umplutura.
Legam varza reconstituita in forma initiala intr-un tifon si punem la fiert ca mai sus.

Se serveste cu smantana si cu sosul dorit.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tiramisu la Pahar cu Nectarine si Mure

Tiramisu la Pahar cu Nectarine si Mure

Tiramisu la Pahar cu Nectarine si Mure
Pui cu dovlecei en papillote

Pui cu dovlecei en papillote

Pui cu dovlecei en papillote
Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Rustica
1
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Prajitura turnata cu branza de vaci
2
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza de vaci

Prajitura turnata cu branza de vaci
Cum se face sucul de roșii pentru iarnă
3
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii pentru iarnă

Cum se face sucul de roșii pentru iarnă
Cum se face sucul de roșii
4
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Fasole pastai cu rosii, la borcan
5
Conserve, muraturi

Fasole pastai cu rosii, la borcan

Fasole pastai cu rosii, la borcan
Parteneri
Prajitura bicolora in forma de peste
Bucataras.RO

Prajitura bicolora in forma de peste

Este o prajitura  foarte simpla de facut si de mare efect,  copiilor le va place foarte mult. Am folosit aceeasi...

Prajitura bicolora in forma de peste
Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Culinar.RO

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta
Gustos.RO

Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta

Limonada cu capsuni, lime si menta - o bautura delicioasa si revigoranta perfecta pentru zilele calduroase. Descopera reteta...

Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia