Varza Creata (Savoy) Umpluta

Complexitate
redusa
Varza Creata (Savoy) Umpluta

Ingrediente

  • varza creata (savoy)
  • 200 gr carne macinata de porc (vita, pui, curcan la alegere)
  • sare si piper dupa gust
  • condimentele care va plac (cimbru, busuioc, dafin etc)
  • 1 ceapa mai mare, tocata marunt
  • 2-3 rosii tocate
  • 3-4 linguri de ulei de care preferati (eu am folosit coconut oil)
  • slanina afumata (optional)
  • orez (optional)

Mod de preparare

Se ia o varza de marime medie, se spala bine de tot, se scurge dupa care cu un cutit bine ascutit trecem la scobirea ei. Avem grija sa lasam o margine de circa 2 cm grosime.

Frunzele de la suprafata verzei se inlatura prima data dar se pastreaza una, cea care este mai frumoasa.

Intr-o tigaie se pune uleiul si ceapa prajita. Se tine pe foc doua - trei minute, dupa care se adauga varza tocata care e rezultat din scobirea verzei, rosiutele tocate, sare, piper si celelalte condimente care vreti sa le folositi. Cu o lingura de lemn amestecam bine in carne, zdrobim ca sa obtinem bucatele cat mai mici. Cand carnea este gata punem deoparte.

Dupa ce s-a racorit destul incat sa putem umbla cu umplutura fara riscul de a ne arde/frige/opari, luam varza si incet, cu o lingura, incepem sa umplem scobitura. Indesam destul de bine umplutura. Foaia de varza pastrata separat o asezam peste umplutura in asa fel incat sa acoperim bine ca sa nu iasa carnea afara in timpul fierberii.

Luam o bucata de tifon si punem varza in ea, dupa care legam colturile deasupra foii de varza care acopera umplutura.

Asezam intr-un vas cu peretii inalti, acoperim cu apa, saram putin ca sa isi traga varza sare cat doreste ea, dupa care lasam la fiert la foc mic. Cum carnea deja este facuta nu trebuie sa fierbem prea mult. Timpul de fierbere al verzei este relativ scurt.

Pentru a putea sa tinem varza sub apa (ea are tendinta de a se ridica la suprafata) infigem in tifon (sa nu spargem varza) o furculita cu dintii lungi si lasam sa fiarba cu greutatea asta, in felul asta varza este mereu sub apa.

Tot in apa in care fierbe varza mai putem adauga putin bulion ca sa o mai acrim putin, asta doar in cazul in care doriti sa aveti o varza putin mai acruta si nu una dulce.

Daca doriti, se face un sos de marar sau de rosii pentru a servi feliutele de varza, in combinatie. Se adauga smantana dupa preferinta, dar numai la servire.

Pentru cine doreste o varza umpluta, pantecoasa un alt mod de a o umple este urmatorul:

Se alege o varza mai rara fara cotoare mari (sa nu fie indesata prea mult) se spala, se fierbe in apa cu sare.

Dupa ce a fiert pe treisferturi se indeparteaza din vasul cu apa si se scurge. Cand este deja rece se incepe indepartatea foilor, cu atentie sa nu le rupem pentru ca devin moi.

Se lasa inima verzei intacta. Acuma se trece la "umplerea" efectiva a verzei. Pregatim umplutura dupa modul prezentat mai sus, adaugam si orez fiert pe jumatate daca vrem sa folosim si ingredientul asta si orice altceva mai doriti sa adaugati in umplutura, exact ca si la sarmale.

Pe inima ei se aseaza o foaie de varza si intre aceasta si inima se pune putina umplutura, se ia o alta foaie si se aseaza putin peste cea de dinainte, se umple si aceasta si procedam la fel pana terminam umplutura si foile.

Deci incercam sa reconstituim varza cum a fost initial, doar ca acuma mai adaugam si umplutura.
Legam varza reconstituita in forma initiala intr-un tifon si punem la fiert ca mai sus.

Se serveste cu smantana si cu sosul dorit.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Haiose

Haiose

Haiose
Biscuiti cu branza si chimen

Biscuiti cu branza si chimen

Biscuiti cu branza si chimen
Turta dulce cu mirodenii

Turta dulce cu mirodenii

Turta dulce cu mirodenii
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Tosca - un desert imbietor
1
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Degetele de pui - crocante si savuroase
3
Carte de bucate

Degetele de pui - crocante si savuroase

Degetelele de pui sunt crocante si savuroase, preferatele copiilor. De ce sa le cumper, daca le poti face acasa?

Degetele de pui - crocante si savuroase
Prajitura cu mere si nuci, de post
4
Dulciuri

Prajitura cu mere si nuci, de post

Prajitura cu mere si nuci, de post
Cornulete cu Nuca II
5
Dulciuri

Cornulete cu Nuca II

Cornulete cu Nuca II
Parteneri
Prajitura cu foi de zahar ars
Culinar.RO

Prajitura cu foi de zahar ars

Prajitura cu foi de zahar ars este la fel de buna precum arata. Prajitura este perfecta pentru Craciun, pentru orice masa de...

Prajitura cu foi de zahar ars
Turta dulce
Gustos.RO

Turta dulce

Turta dulce
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia