Tartiflette- specialitate Savoyarda

Portii
8
Timp pregatire
50 minute
Complexitate
medie
Tartiflette- specialitate Savoyarda

Ingrediente

  • - 1,5-2 kg cartofi
  • - 450-500 g bacon/piept de porc afumat /kaizer/costita afumata, taiat bastonase
  • - 50 g unt
  • - 3-4 cepe, feliate pestisor
  • - 1-2 catei de usturoi tocati + 1 catel de usturoi, intreg
  • - 150 ml vin alb, optional
  • - 1 Reblochon (+/-500 g)- sau Camembert si/sau Brie
  • - 250 ml smantana/crème fraîche
  • - sare
  • - piper proaspat macinat
  • - condimente la alegere si dupa preferinte:
  • - cimbru (facultativ)
  • - ierburi de Provence
  • - maghiran
  • - oregano, etc.

Mod de preparare

Curatati cartofii de coaja si feliati-i in rondele cu o grosime de 1 cm.
Puneti-i la fiert in apa sarata, doar pana se inmoaie un pic (cca. 5 min din momentul in care apa a inceput sa fiarba).
Scurgeti si lasati in asteptare.
• La fel de bine, puteti sa fierbeti cartofii in coaja, sa-i scurgeti, curatati si apoi sa-i feliati rondele sau sa-i fierbeti 20 min la aburi- cat sa ramana al dente.
Intre timp, prajiti baconul pana se rumeneste frumos. Scoateti-l intr-un bol si dati deoparte.
• Optional, in grasimea lasata de bacon, puteti sota rondelele de cartofi bine scurse, doar cat sa se aureasca. Scoateti-i din grasime si lasati-i la racit.
Separat, fie in grasimea ramasa de la prajirea baconului ( daca nu sotati cartofii) sau in cca. 30 g unt incins, caliti ceapa taiata pestisor pana se inmoaie, adaugand la sfarsit, in ultimele 2 min si usturoiul tocat.
• Facultativ, turnati vinul peste ceapa inmuiata si lasati descoperit pana se evapora vinul si ceapa se caramelizeaza frumos. In acest caz, adaugati usturoiul tocat, tot in ultimele 2 min de a opri focul. Dati deoparte.
Frecati cu catelul de usturoi intreg, un vas termorezistent, atat fundul, cat si peretii, apoi ungeti-l cu unt, inclusive peretii laterali.
Formati un prim strat de cartofi, asezand feliile una langa alta, eventual usor suprapuse, imbracand si marginile.
Presarati cu sare, piper si alte condimente preferate (am folosit ierburi de Provence).
Distribuiti apoi uniform, in straturi succesive, ceapa cu usturoiul si baconul prajit.
Stropiti cu smantana/crème fraîche si acoperiti cu un alt strat de cartofi pe care il condimentati.
Continuati in acest fel cu asezarea straturilor, avand grija ca ultimul strat sa fie de cartofi condimentati.
Reblochon-ul/Camembert si/sau Brie il curatati usor de coaja, cu lama unui cutit.
Taiati rotita in doua pe orizontala, apoi, functie de grosimea acestora, il puteti si felia.
Puneti bucatile de Reblochon cu coaja in sus, peste cartofi, stropiti totul cu smantana/ crème fraîche si presarati cu restul de unt taiat bucatele.
Dati la cuptorul incins, pentru cca 30 min, la 180 grade C sau pana ce cartofii sunt facuti, frumos rumeniti si cascavalul este topit.
• Daca se rumeneste prea repede cascavalul, acoperiti vasul termorezistent cu o hartie de copt/folie de aluminiu.

Serviti cat este cald, alaturand o salata de sezon sau muraturile preferate (am servit cu o muratura de ardei iute, umplut cu stafide).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise
Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie
Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Cele mai apreciate rețete
Bomboane cu Visine din Visinata
2
Dulciuri

Bomboane cu Visine din Visinata

Bomboane cu Visine din Visinata
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
3
Carte de bucate

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla

O prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
Paste - Fettucina Alfredo
4
Paste

Paste - Fettucina Alfredo

Paste - Fettucina Alfredo
Parteneri
Covrigi cu semințe, fără dospire - Rețeta rapidă și gustoasă
Bucataras.RO

Covrigi cu semințe, fără dospire - Rețeta rapidă și gustoasă

Cei mai rapizi și mai gustoși covrigi sunt cei cu aluat fără dospire și fără multă frământare. Îi poți...

Covrigi cu semințe, fără dospire - Rețeta rapidă și gustoasă
Prajitura cu cocos si visine
Culinar.RO

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura