Sarmalute in Foi de Vita si cu Sos de Macris

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
redusa
Sarmalute in Foi de Vita si cu Sos de Macris

Ingrediente

  • 450 g carne macinata de curcan/pui/porc/vita
  • orez (dupa ochi, unora le place mai mult, altora mai putin)
  • 2 cepe mai marisoare
  • marar
  • patrunjel frunza
  • sare
  • piper
  • slaninuta afumata (dupa gust)
  • rosii
  • boia
  • cimbru (optional)
  • frunze de vita din saramura/congelator
  • macris o gramajoara
  • ulei 2 linguri

Mod de preparare

Se pune intr-o cratita uleiul si ceapa spalata si tocata se prajesc putin, apoi se adauga orezul si putina apa rece, se amesteca pe foc pentru cateva minute. Se stinge focul si se pune mrarul si patrunjelul frunze, ambele tocate marunt, se amesteca si se lasa la racit.

Slaninuta (o parte din ea) se macina sau se toaca marunt, se pune peste carnea macinata de curcan/pui/porc sau vita, se sareaza, pipereaza, se pune boiaua, cimbrul, daca il folositi, apoi se amesteca cu orezul.

Se trece apoi la pasul urmator. . . se spala frunzele de vita de vie, si se incepe rularea sarmalelor.

In cratita in care o sa fierbeti sarmalele se pun pe fund cateva felii de slaninuta si se aseaza peste ele sarmalutele. Se pune intre sarmale feliute de slaninuta, deasupra se pun rosiile taiate in doua, cu taietura in jos, se pune apa si se da la fiert.

Cat timp fierb sarmalutele, se spala macrisul si se topeste pe foc in felul urmator: se pune o lingura de ulei intr-o cratita si deasupra se pun frunzele de macris, se amesteca in el cu o lingura de lemn. Macrisul se topeste foarte repede. La inceput prinde o culoare maronie, dupa are incepe sa isi schimba culoarea in verde inchis si primeste consistenta unei paste. Cand sarmalele sant aproape gata, se pune macrisul topit peste ele si se mai lasa la fiert cateva minute. Se stinge focul si gata. Se servesc calde cu smantana din abundenta si cu o felie de paine de casa proaspata, langa un pahar de vin de calitate superioara.

Daca nu aveti slaninuta, pe fundul cratitei se poate pune soric afumat de porc.
Rosiile, dupa ce au fiert sarmalele, se scot si se arunca (eu le dau la catel - ii innebunit dupa rosii).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gem de gutui

Gem de gutui

Gem de gutui
Sarmalute asortate

Sarmalute asortate

Sarmalutele asortate, gatite lent intr-un sos bogat de rosii, te imbie cu arome divine si gusturi care te duc cu gandul la...

Sarmalute asortate
Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris
Cele mai apreciate rețete
Cozonac cu carne in foi de varza murata
2
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Peltea de gutui cu petale de trandafiri
4
Dulciuri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri
Salam de biscuiti
5
Dulciuri

Salam de biscuiti

Salam de biscuiti
Parteneri
Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Culinar.RO

Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Poate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...

Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Gustos.RO

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese, un desert rapid si delicios, perfect pentru orice ocazie. Incearca reteta...

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia