Sarmalute in Foi de Vita si cu Sos de Macris

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
redusa
Sarmalute in Foi de Vita si cu Sos de Macris

Ingrediente

  • 450 g carne macinata de curcan/pui/porc/vita
  • orez (dupa ochi, unora le place mai mult, altora mai putin)
  • 2 cepe mai marisoare
  • marar
  • patrunjel frunza
  • sare
  • piper
  • slaninuta afumata (dupa gust)
  • rosii
  • boia
  • cimbru (optional)
  • frunze de vita din saramura/congelator
  • macris o gramajoara
  • ulei 2 linguri

Mod de preparare

Se pune intr-o cratita uleiul si ceapa spalata si tocata se prajesc putin, apoi se adauga orezul si putina apa rece, se amesteca pe foc pentru cateva minute. Se stinge focul si se pune mrarul si patrunjelul frunze, ambele tocate marunt, se amesteca si se lasa la racit.

Slaninuta (o parte din ea) se macina sau se toaca marunt, se pune peste carnea macinata de curcan/pui/porc sau vita, se sareaza, pipereaza, se pune boiaua, cimbrul, daca il folositi, apoi se amesteca cu orezul.

Se trece apoi la pasul urmator. . . se spala frunzele de vita de vie, si se incepe rularea sarmalelor.

In cratita in care o sa fierbeti sarmalele se pun pe fund cateva felii de slaninuta si se aseaza peste ele sarmalutele. Se pune intre sarmale feliute de slaninuta, deasupra se pun rosiile taiate in doua, cu taietura in jos, se pune apa si se da la fiert.

Cat timp fierb sarmalutele, se spala macrisul si se topeste pe foc in felul urmator: se pune o lingura de ulei intr-o cratita si deasupra se pun frunzele de macris, se amesteca in el cu o lingura de lemn. Macrisul se topeste foarte repede. La inceput prinde o culoare maronie, dupa are incepe sa isi schimba culoarea in verde inchis si primeste consistenta unei paste. Cand sarmalele sant aproape gata, se pune macrisul topit peste ele si se mai lasa la fiert cateva minute. Se stinge focul si gata. Se servesc calde cu smantana din abundenta si cu o felie de paine de casa proaspata, langa un pahar de vin de calitate superioara.

Daca nu aveti slaninuta, pe fundul cratitei se poate pune soric afumat de porc.
Rosiile, dupa ce au fiert sarmalele, se scot si se arunca (eu le dau la catel - ii innebunit dupa rosii).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Strudel delicios cu fructe, cu un aluat foietat usor de facut

Strudel delicios cu fructe, cu un aluat foietat usor de facut

Strudel delicios cu fructe, cu un aluat foietat usor de facut
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Spaghete cu gorgonzola, zucchini și roșii deshidratate

Spaghete cu gorgonzola, zucchini și roșii deshidratate

Încântă-ți papilele gustative cu această rețetă rafinată de spaghete cu gorgonzola, zucchini și roșii deshidratate....

Spaghete cu gorgonzola, zucchini și roșii deshidratate
Cele mai apreciate rețete
Tocana de legume cu morcov si orez - conserva pentru iarna
2
Conserve, muraturi

Tocana de legume cu morcov si orez - conserva pentru iarna

Tocana de legume cu morcov si orez este o conserva minunata pentru iarna, care nu lipseste niciodata din camara mea.

Tocana de legume cu morcov si orez - conserva pentru iarna
Tavalita cu Nuca
3
Dulciuri

Tavalita cu Nuca

Tavalita cu Nuca
Cum se face sucul de roșii pentru iarnă
4
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii pentru iarnă

Cum se face sucul de roșii pentru iarnă
Parteneri
Friptura de porc si cartofi cu unt la cuptor, servite cu sos de usturoi si rosii
Bucataras.RO

Friptura de porc si cartofi cu unt la cuptor, servite cu sos de usturoi si rosii

Pentru ca mi-am propus sa testez toate condimentele noi de la Delikat cu ingrediente 100% naturale, a venit rândul...

Friptura de porc si cartofi cu unt la cuptor, servite cu sos de usturoi si rosii
Dulceata de caise
Culinar.RO

Dulceata de caise

Am avut cateva caise pe acasa care stateau sa se strice . In urma cu vreo luna si jumatate am comandat Green Sugar gelifiant...

Dulceata de caise
Galette cu caise. Reteta de tarta rustica cu caise
Gustos.RO

Galette cu caise. Reteta de tarta rustica cu caise

Galette cu caise - reteta de tarta rustica cu caise. Descopera cum sa prepari o tarta delicioasa si usor de facut, perfecta...

Galette cu caise. Reteta de tarta rustica cu caise
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia